Κεντρική NBA Το πρώτο… αίμα (vid)
NBA

Το πρώτο… αίμα (vid)

duncan spurs heat finals

duncan-spurs-heat-finals

Οι Σπερς έκαναν το πρώτο βήμα για τον τίτλο καθώς χάρη σε μια διαστημική τέταρτη περίοδο, επιβλήθηκαν των Χιτ με 110-95 στο Game 1 των Τελικών στο Σαν Αντόνιο. Σημαντικός παράγοντας αυτής της επικράτησης ήταν και ο τραυματισμός του ΛεΜπρόν Τζέιμς ο οποίος αντιμετώπιζε προβλήματα με κράμπες από νωρίς, αλλά 4 λεπτά πριν το τέλος αποχώρησε και οι Σπερς έβγαλαν “φτερά” χτίζοντας τη μεγάλη διαφορά!

Στα αξιοσημείωτα, το πρόβλημα με τον κλιματισμό του γηπέδου, ο οποίος δεν λειτούργησε ποτέ, με αποτέλεσμα το ΑΤ&Τ Center να έχει μετατραπεί σε… σάουνα, γεγονός στο οποίο οφείλονται εν πολλοίς και οι κράμπες του Τζέιμς.

Ο Τιμ Ντάνκαν (21π.-10ρ.-3ασ.) κυριάρχησε και στις δύο ρακέτες, είτε σκοράροντας είτε πασάροντας είτε παίζοντας άμυνα, βρισκόταν πάντα στο ύψος των περιστάσεων. Ο Τόνι Πάρκερ (19π.-8ασ.-1κλ.) έκανε εξαιρετική εμφάνιση τόσο εκτελεστικά (8/15 εντός παιδιάς) όσο και οργανωτικά ενώ σημαντικές ήταν οι συμβολές των Τιάγκο Σπλίτερ και Ντάνι Γκριν με 14 και 13 πόντους αντίστοιχα και τον δεύτερο να σημειώνει 3 τρίποντα στην κρίσιμη τελευταία περιοδο.

Αυτός που έκανε τα πάντα, όμως, ήταν ο Μάνου Τζινόμπιλι. Με αναβαθμισμένο ρόλο και περισσότερο χρόνο συμμετοχής (32 λεπτά) τελείωσε το ματς με 16 πόντους (2/4 διπ.-3/6 τρ.-3/3 βολές), 5 ριμπάουντ, 11 ασίστ, 3 κλεψίματα και 1 κόψιμο, θυμίζοντας τον παλιό καλό εαυτό του.

Επιπλεόν, η ομάδα του Γκρεγκ Πόποβιτς πραγματοποίησε ένα σόου πίσω από τα 7.50μ. σουτάροντας με 52% (13/25) και συνολικά έχοντας 59% (40/68) εντός παιδιάς! Η κυκλοφορία της μπάλας ήταν ξανά υποδειγματική (30 ασίστ έναντι 16) και η υπεροχή στα ριμπάουντ (39 έναντι 29) καθοριστική.

ginobili-spurs-heat-finals

Οι Χιτ ατύχησαν με την περίπτωση του “Βασιλιά” (25π.-6ρ.-3ασ.-3κλ.), ο οποίος βέβαια ήταν ξανά ο κορυφαίος της ομάδας του παρ ότι έπαιξε 33 λεπτά μόνο, αλλά η κατάρρευση τους τα τελευταία τέσσερα λεπτά δεν δικαιολογείται.

Μέχρι εκείνο το σημείο βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής από τους γηπεδούχους (94-92) αλλά δεν κατάφεραν να πατήσουν πόδι και να επιβληθούν. Οι έτεροι δύο των Big Three, Κρις Μπος και Ντουέιν Ουέιντ, έπαιξαν πολύ καλά σκοράροντας 18 και 19 πόντους αντίστοιχα αλλά δεν κάλυψαν σε καμία περίπτωση το κενό του Τζέιμς. Ο Ρέι Άλεν (16π.-3ρ.-3ασ.-5κλ.) έκανε εξαιρετική εμφάνιση αλλά δεν μπόρεσε να είναι καθοριστικός.

Οι Σπερς ήταν καλύτεροι στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα έχοντας την πρωτοκαθεδρία του σκορ σε όλο το πρώτο ημίχρονο, μετά το αρχικό 7-2 των Χιτ, πηγαίνοντας στα αποδυτήρια προηγούμενοι με 54-49.

Στο τρίτο δωδεκάλεπτο, οι πρωταθλητές ανέβασαν την απόδοση τους και κατάφεραν να ανατρέψουν την κατάσταση παίρνοντας κεφάλι 6 πόντων (69-75) και μπήκαν στην τελευταία περίοδο στο +4 (74-78).

Το ματς ήταν εξαιρετικά κλειστό και εκεί με τους γηπεδούχους να ανακτούν το προβάδισμα (88-90), με μπροστάρη τον Γκριν, 5 λεπτά πριν την κόρνα της λήξης. Η έξοδος του ΛεΜπρόν σήμανε και την έκρηξη των “σπιρουνιών” τα οποία με ένα τρομερό επιμέρους σκορ 16-3, στα τελευταία 4 λεπτά, εκτόξευσαν τη διαφορά στο τελικό 110-95.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε NBA

Δειτε επισης

Ο Τζοέλ Εμπίντ πάσχει από παράλυση Bell

Επιβεβαίωσε ο Εμπίντ πως πάσχει από τη νόσο Bell Σε μια αποκάλυψη προέβη ο Έιντριαν Βοϊναρ…