Καλημέρα, καλημέρα…
Πολλές φορές στον χώρο της αποκατάστασης αναφέρεται ο όρος επανένταξη και δημιουργούνται απορίες, τόσο στον αθλητή, όσο και στην ομάδα, για το επίπεδο στο οποίο θα μπορεί να αγωνιστεί ξανά και το ποσοστό αποκατάστασής του.
Όλα αυτά έχουν νόημα με τη μόνη προϋπόθεση να γνωρίζουμε εκ των προτέρων το επίπεδο στο οποίο αγωνίζεται ο αθλητής. Με τον όρο “επίπεδο” ουσιαστικά εννοούμε τις επιδόσεις του σε συγκεκριμένες ειδικές δοκιμασίες, αλλά και τις επιδόσεις του κατά τη διάρκεια του αγώνα, που εξαρτώνται από τις επιδόσεις του στα ειδικά τεστ.
Γίνεται πλέον επιτακτική η αναγκαιότητα για ακριβή και ψηφιακή καταγραφή των δυνατοτήτων και επιδόσεων του αθλητή και η τήρηση ψηφιακών αρχείων, κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής σεζόν.
Η δυνατότητα ύπαρξης ενός οργάνου – μηχανήματος αξιολόγησης επίδοσης του αθλητή, που θα μπορούσε να καταγράψει με ακρίβεια:
• την αντικειμενική αξιολόγηση των δυνατοτήτων και της κατάστασης του αθλητή,
• την αναγνώριση των αδύνατων σημείων στην αθλητική επίδοση,
• τη δυνατότητα οργάνωσης μίας βάσης δεδομένων αθλητών/εξεταζόμενων, που θα επιτρέπει τη σύγκριση μεταξύ αθλητών, ή μεταξύ μετρήσεων του ίδιου αθλητή,
• τον περιοδικό επανέλεγχο των αποτελεσμάτων, που θα προσφέρουν τη δυνατότητα εντοπισμού ενδεχόμενων ανισορροπιών,
• τον έλεγχο εξέλιξης φυσικής κατάστασης μετά από τραυματισμό για καλύτερη αποκατάσταση,
• τη δυνατότητα ανάπτυξης ενός εξειδικευμένου προγράμματος εκγύμνασης, βασισμένο στα δεδομένα των μετρήσεων, ώστε με ευκολία και ταχύτητα να γίνεται επαναξιολόγηση, οπουδήποτε και οποτεδήποτε χρειαστεί, κάτι που έχει ως επακόλουθο να αξιολογείται σωστά το προπονητικό πρόγραμμα.
Παράλληλα, να παρέχει τη δυνατότητα εκπαίδευσης, αλλά και κινητοποίησης του ίδιου του αθλητή, ώστε να αντιληφθεί και να αξιολογήσει τη δοκιμασία του, βλέποντάς στον Η/Υ την οπτική καταγραφή που πραγματοποιούν οι web cams, οι οποίες περιλαμβάνονται στο σύστημα. Τότε σίγουρα μπορείς να μιλάς και να δίνεις απαντήσεις στα ερωτήματα, που αναφέρθηκαν στην εισαγωγή.
Το OptoJump Next είναι ένα όργανο για καταγραφή και ανάλυση της απόδοσης άλματος και βάδισης ενός αθλητή. Αποτελείται από μπάρες (μέγεθος 100Χ4Χ3 εκ), με ενσωματωμένα όργανα μετάδοσης και υποδοχής σήματος.
Στην ουσία μεταξύ των δύο μπαρών δημιουργείται ένα “υπέρυθρο στρώμα“, το οποίο υπερτερεί κατά πολύ των ανταγωνιστικών στρωμάτων με αισθητήρες, που με τον καιρό και τη χρήση φθείρονται και χάνουν την ακρίβεια στις μετρήσεις.
Δύο ή περισσότερες μπάρες μπορούν να συνδεθούν, για να αυξήσουν το μήκος της διαδρομής που χρησιμοποιείται, ώστε να καταγραφούν δεδομένα που έχουν σχέση με τεχνική, ή επίδοση τρεξίματος (χρόνους πτήσης, χρόνους επαφής κτλ.), ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα της μελέτης.
Κάθε μπάρα διαθέτει από 33 έως 100 αισθητήρες κατά μήκος της, ανάλογα την ανάλυση που επιλέγουμε. Η λογισμική εφαρμογή επιτρέπει την καταγραφή δεδομένων, με τη μέγιστη ακρίβεια και σε πραγματικό χρόνο. Το σύστημα καταγραφής οπτικών δεδομένων επιτρέπει τη μέτρηση των χρόνων επαφής και πτήσης, κατά τη διάρκεια μίας σειράς ερεθισμάτων με ακρίβεια 1/1000s.
Το OptoJump Next καθιστά δυνατό να καταγράψουμε τους χρόνους πτήσης και επαφής με το έδαφος, κατά τη διάρκεια μονών ή πολλαπλών αλμάτων και κατά τη διάρκεια διαμήκους κίνησης , με εξαιρετικά ακριβή τρόπο.
Σε συνδυασμό με Η/Υ, χρησιμοποιώντας ένα εξειδικευμένο εύχρηστο πρόγραμμα λογισμικού, το μηχάνημα επιτρέπει την απόκτηση των δεδομένων για τη μέτρηση της εκρηκτικής και ελαστικής δύναμης, συμπεριλαμβανομένων των τεστ: Jump, Drop Jump, Counter Movement Jump (with or without free arms), Stiffness (with or without free arms), πολλαπλών αλμάτων σε χρόνους 15, 30, 60 δευτερολέπτων, καθώς και της μέτρησης των χρόνων αντίδρασης σε οπτικά ή ηχητικά σήματα.
Κατά τη διάρκεια των μετρήσεων ο φυσικοθεραπευτής έχει στη διάθεσή του δείκτες αξιολόγησης όπως:
• αριθμό αλμάτων
• χρόνο επαφών
• χρόνο πτήσης
• ύψους σε cm
• ρυθμού
• ενέργειας (J/kg)
• δύναμης (W/kg)
• συνολικής ενέργειας (j)
• συνολικής δύναμης (w)
Το σύστημα χρησιμοποιείται από ομάδες όπως οι: A.C. Milan, Juventus, International Milan, Real Madrid, A.S. Roma, S.S. Lazio, Chelsea, Liverpool, Fiorentina, και άλλες.
Κλείνοντας, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως για τη βελτιστοποίηση της επίδοσης ενός αθλητή, είναι εξαιρετικά αναγκαία η ακριβής καταγραφή της παρούσας κατάστασης, η θέσπιση στόχων, η πιστή εφαρμογή των προπονητικών προγραμμάτων και η επαναξιολόγηση.
Μέχρι την επόμενη φορά… keep trying hard!
Βαλάντης Ρίζος, P.T, MBA
Ειδικός αποκατάστασης Αθλητικών Κακώσεων &
Επανορθωτικής Ορθοπεδικής χειρουργικής