“Ψηλά η σημαία”

papadopoulos koupa efivoi

papadopoulos-koupa-efivoi

Μία βδομάδα μετά την κατάκτηση του τέταρτου συνεχόμενου πρωταθλήματος Εφήβων της ΕΣΚΑ, ο Κώστας Παπαδόπουλος ανακρίθηκε από την εφημερίδα “Η Πράσινη“. Ο προπονητής του “τριφυλλιού” αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπήρξαν φέτος, την αγαστή συνεργασία με την ΚΑΕ και τον Ερασιτέχνη, αλλά και τη σκληρή δουλειά που έγινε από τα παιδιά και το επιτελείο του για να έρθει ακόμα ένας τίτλος στον Παναθηναϊκό.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

– Ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας που ακολουθεί η εφηβική ομάδα του Παναθηναϊκού τα τελευταία χρόνια κι έχει συνεχώς διακρίσεις;
“Εδώ και μερικά χρόνια ο Παναθηναϊκός έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα που αποδίδει καρπούς. Τόσο με την εφηβική ομάδα όσο και με τα υπόλοιπα τμήματά του. Το εφηβικό έχει κατακτήσει τον τίτλο της ΕΣΚΑ τέσσερις σερί χρονιές, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ για την Αθήνα. Η προσπάθεια που γίνεται απ όλους είναι μεγάλη. Δεν θα έλεγα πως υπάρχει αυτό που λέμε “μυστικό” στην όλη προσπάθεια. Απλά όλοι μας στον Παναθηναϊκό (από προπονητές και διοίκηση μέχρι παίκτες και έφορο) κάνουμε μεγάλες θυσίες για να κρατάμε ψηλά τη σημαία του συλλόγου σε Πανελλήνιο επίπεδο. Αφήνουμε κατά μέρους την προσωπική ζωή και την προσωπική ικανοποίηση για να κατακτηθούν τίτλοι και να παραμένει το όνομα του Παναθηναϊκού εκεί που αξίζει. Στην κορυφή”!

– Η φετινή σεζόν ήταν πιο δύσκολη, αλλά το αποτέλεσμα ίδιο. Μπορείς να κάνεις έναν απολογισμό και ποιος είναι ο επόμενος στόχος;
“Αυτό που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος είναι πως πέρσι το καλοκαίρι αναγκαστήκαμε μέσα σε ένα μήνα να αλλάξουμε εντελώς τον σχεδιασμό μας. Το 2012 είχαμε “χτίσει” την ομάδα με 95αρηδες με σκοπό να διαθέτουμε ένα έτοιμο και “ψημένο” σύνολο για φέτος. Στην πορεία είδαμε πως τα παιδιά είχαν μεγάλες δυνατότητες, γι’ αυτό πέρσι φτάσαμε μέχρι τη δεύτερη θέση της Ελλάδας. Αίφνης όμως, ενημερωθήκαμε πως δεν μπορούμε να τους υπολογίζουμε για φέτος, παρά μόνο δύο παίκτες στη δωδεκάδα κάθε αγώνα. Έτσι, αναγκαστήκαμε να διώξουμε πολλά παιδιά τα οποία πιστεύαμε και είχαμε δουλέψει πάνω τους, για να πάρουμε πιο νεαρούς ηλικιακά παίκτες.

Αρχίσαμε δηλαδή πάλι από την αρχή. Γι αυτό το λόγο φέραμε στον Παναθηναϊκό πολλά παιδιά που έχουν γεννηθεί το 1997. Ήμασταν πιο μικροί ηλικιακά ομάδα από τον Φιλαθλητικό, τον οποίο αντιμετωπίσαμε στους τελικούς. Παρόλ’ αυτά όλα τα παιδιά έδειξαν πως αξίζουν να βρίσκονται στην “πράσινη” οικογένεια” και πως έχουν το ταλέντο και τα φόντα να κατακτήσουν τίτλους. Γι αυτό το λόγο τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

Αφότου χάσαμε τα δύο παιχνίδια της ρέγκιουλαρσίζον από τον Φιλαθλητικό ακούγαμε πολύ κόσμο να λέει πως δεν είχαμε ελπίδες στους τελικούς, πως δεν μπορεί η ομάδα να κάνει την ανατροπή και άλλα τέτοια. Θα σου πω όμως με πάσα ειλικρίνεια πως ΟΛΟΙ στο εσωτερικό της ομάδας ξέραμε πως μπορούσαμε να πάρουμε το πρωτάθλημα. Δουλέψαμε πολύ σκληρά και η βελτίωση ήταν εμφανής καθημερινά. Χρειαζόμασταν χρόνο ώστε τα καινούργια παιδιά να κατανοήσουν τη φιλοσοφία και τον τρόπο παιχνιδιού μας και φυσικά να δέσουν μεταξύ τους και να γίνουν ομάδα!

Από εκεί και πέρα είχαμε μεγάλη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας και στο ότι είχαμε την ικανότητα να κάνουμε την ανατροπή. Και δικαιωθήκαμε. Αυτό το πιστώνονται σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά που δεν τα παράτησαν ποτέ, ακόμα κι όταν υπήρχε απογοήτευση. Είναι μαχητές. Όσον αφορά τον επόμενο στόχο, αυτός είναι προφανής. Θα πάμε στο Πανελλήνιο για να κάνουμε ό,τι καλύτερο”.

– Το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός πρωταγωνιστεί κάθε χρόνο είναι ένα κίνητρο για τα παιδιά ώστε να έρθουν στις ακαδημίες της ομάδας και πιο συγκεκριμένα στο εφηβικό;
“Αυτό είναι ίσως κάτι που θα μπορούσαν να απαντήσουν τα παιδιά που έρχονται στην ομάδα. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως υπάρχει η τεχνογνωσία και τους παρέχονται όλα όσα χρειάζονται για να βελτιωθούν. Συν την ευκαιρία κατάκτησης τίτλων. Φαντάζομαι πως όλα τα παιδιά θα ήθελαν να βρεθούν στην οικογένεια του Παναθηναϊκού, να φορούν τη φανέλα με τα έξι αστέρια και να κατακτούν τίτλους”.

– Ποιο είναι το κυριότερο πράγμα που φροντίζετε να μαθαίνουν τα παιδιά;
“Το προφανές είναι να σέβονται τη φανέλα που φοράνε και να προσπαθούν σε κάθε προπόνηση και σε κάθε αγώνα για το καλύτερο. Στον Παναθηναϊκό δεν υπάρχει η λέξη “χαλάρωση” στο λεξιλόγιό μας. Κάθε προπόνηση είναι σαν ένα ντέρμπι πρωταθλήματος. Προσπαθούμε όλοι για το καλύτερο και ωθούμε τα παιδιά στα αγωνιστικά τους όρια προκειμένου να επέλθει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η βελτίωση. Δεν βιαζόμαστε πάντως. Από την αρχή καταρτίζουμε ένα πρόγραμμα και το τηρούμε ευλαβικά.

Από εκεί και πέρα, μαθαίνουν αξίες όπως η συνεργασία, η αυτοπειθαρχία, η ομαδικότητα, η πίστη σε ένα σκοπό και φυσικά την πειθαρχία. Υπάρχει εσωτερικός κανονισμός που πρέπει να τηρείται. Ειδάλλως υπάρχουν κυρώσεις. Και φυσικά σε όλα αυτά προσπαθούμε να τους εμποτίσουμε με το σκεπτικό του πρωταθλητή και τις υποχρεώσεις του ώστε να παραμείνει στην κορυφή. Είναι σημαντικό να προετοιμάζονται τα παιδιά και πνευματικά κάθε μέρα στην προπόνηση και στους αγώνες. Εκεί βασίζεται ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας μας”.

– Σε αυτή την προσπάθεια που κάνετε, ποιοι είναι οι άνθρωποι που σας βοήθησαν για να έρθει μία ακόμη επιτυχία;
“Το σημαντικό είναι πως υπάρχει μεγάλη συσπείρωση στο σύλλογο. Ό,τι κι αν χρειαστούμε, υπάρχει άμεση ανταπόκριση και βοήθεια. Τόσο από την ΚΑΕ όσο και από τον Ερασιτέχνη, που φέτος βρέθηκε ακόμα πιο κοντά μας. Χωρίς τη συμπαράστασή τους δεν θα ήταν εφικτό να κατακτούμε τον τίτλο τέσσερα χρόνια τώρα. Έχω την τύχη να συνεργάζομαι με ένα εξαιρετικό επιτελείο ανθρώπων. Ο γυμναστής Λεωνίδας Χριστακίδης κάνει εξαιρετική δουλειά και αυτό αποτυπώνεται από την σωματική εξέλιξη των παιδιών. Ο φυσικοθεραπευτής Γιώργος Κοροπιώτης παρέχει σε όλα τα παιδιά κάθε δυνατή βοήθεια.

Δεν συναντάται σε πολλές ομάδες στην Ελλάδα να υπάρχουν γυμναστής και φυσικοθεραπευτής ανά πάσα στιγμή στη διάθεση των παικτών. Ο Παναθηναϊκός όμως φροντίζει ώστε να παρέχει τα πάντα στους αθλητές του. Φυσικά δεν μπορώ να παραλείψω τον έφορό μας, κ. Μάκη Κουτσονικόλα, που έτρεξε ασταμάτητα φέτος. Όλοι τους έχουν βάλει το δικό τους λιθαράκι στην κατάκτηση του τίτλου για τέταρτη σερί χρονιά. Τίποτα δεν είναι τυχαίο”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • jim valvano

    Η ολοκλήρωση

    “Ένα άτομο δεν ολοκληρώνεται έως ότου γίνει μέρος κάτι μεγαλύτερου από τον εαυτό του…
  • greg popovich

    Η σωστή επικοινωνία

    “Δεν μπορώ να πάρω όλες τις αποφάσεις για σένα. Δεν έχω 14 τάιμ άουτ. Παιδιά πρέπει …
  • jermaine oneil

    Το δέσιμο

    “Όταν οι καλύτεροι παίκτες σου είναι ενοχλημένοι μετά από ήττες, τότε δένονται καλά&…
Περισσότερα από Αλέξανδρος Τρίγκας
Περισσότερα σε Παναθηναϊκός

Δειτε επισης

Παπαπέτρου: «Η σειρά ξεκινάει τώρα»

Νίκη στο Βελιγράδι, ήταν το σύνθημα από τον Ιωάννη Παπαπέτρου. Ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη…