Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα ΠΑΟ – ΤΣΣΚΑ 65-59 (vid)

ΠΑΟ – ΤΣΣΚΑ 65-59 (vid)

bramos pao cska

ÐÁÍÁÈÇÍÁÉÊÏÓ-ÔÓÓÊÁ

Είμαστε ακόμηζωντανοί“…
Ο Παναθηναϊκός έκανε το καθήκον του στο πρώτο εν Ελλάδι παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας παίρνοντας τη νίκη με 65-59. Σε ένα παιχνίδι που οι δύο αντίπαλοι αδυνατούσαν να “αρπάξουν” τις ευκαιρίες που τους δόθηκαν για να “καθαρίσουν”. Ακόμα κι έτσι όμως, οι “πράσινοι” -με κύριο όπλο τους τα επιθετικά ριμπάουντ- χαμογέλασαν στο τέλος παραμένοντας “ζωντανοί” στη μάχη της πρόκρισης στο Φάιναλ Φορ του Μιλάνου.

Το “ζεστό” ΟΑΚΑ σε συνδυασμό με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης ήταν τα δύο στοιχεία που έδωσαν στον Παναθηναϊκό τη “σπίθα” που έψαχνε στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης. Όταν μάλιστα ήρθαν και κάποια συνεχόμενα τρίποντα, τότε η πλάστιγγα έγειρε ολοκληρωτικά προς τη μεριά των “πρασίνων”, οι οποίοι δεν άργησαν να προηγηθούν με οκτώ πόντους (11-3 στο 4ο λεπτό).

Πρόθεση του Φραγκίσκου Αλβέρτη ήταν να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερο φρέσκια την ομάδα του. Το ροτέισον άλλωστε είναι απαραίτητο σε μία τόσο ψυχοφθόρα και κουραστική σειρά αγώνων όπως αυτή με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Έτσι, δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός πως για το “τριφύλλι” είχαν αγωνιστεί έντεκα παίκτες μέχρι το τέλος του α’ δεκαλέπτου. Κάτι που έδινε παράλληλα την απαραίτητη φρεσκάδα σε άμυνα και επίθεση.

Ως επιστέγασμα αυτού ήρθε το +9 (20-11) της α’ περιόδου, που βρήκε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας να… ψάχνεται επιθετικά (σ.σ.: πέτυχε μόλις τρία καλάθια) και να… ψάχνει τον Σόνι Ουίμς, ο οποίος ήταν ωσεί παρών.

Εν αντιθέσει μάλιστα με το δεύτερο παιχνίδι της σειράς, ο Αμερικανός φόργουορντ δεν έδειχνε να βρίσκεται σε καλή βραδιά. Με αποτέλεσμα οι Ρώσοι να μην βρίσκουν το εύκολο καλάθι. Τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που “ζεστάθηκε” ο Βιτάλι Φριντζόν, ο οποίος πήρε την ομάδα του Έτορε Μεσίνα από το χέρι στο β’ δεκάλεπτο.

Τότε ήταν που η ΤΣΣΚΑ Μόσχας άρχισε να αντιστρέφει την κατάσταση. Τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Οι Ρώσοι πίεσαν το “τριφύλλι”, έκλεισαν σημαντικά την άμυνά τους κοντά στο καλάθι και σκοράροντας αυτοί πλέον από το “ζωγραφιστό”, βρήκαν την ευκαιρία να επιστρέψουν από το -12 (25-13) του 12ου λεπτού.

Κάπως έτσι η διαφορά έπεσε στους τέσσερις (31-27 στο 16′ δια χειρός Βιτάλι Φριντζόν) δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά για το τι μέλλει γενέσθαι στην αναμέτρηση.

Μετά κόπων και βασάνων πάντως, οι “πράσινοι” μπόρεσαν να διατηρηθούν μπροστά στο σκορ μέχρι την ανάπαυλα αφού ήταν εύστοχοι -ως επί το πλείστον- από τη “γραμμή της φιλανθρωπίας”, ενώ το καλάθι (μετά από κλέψιμο) του Ζακ Ράιτ στο φινάλε του πρώτου μέρους έδωσε στον κόσμο του Παναθηναϊκού μία νέα αφορμή για να σηκώσει το ΟΑΚΑ στο πόδι (41-35).

Τί περιελάμβανε το μενού του γ’ δεκαλέπτου; Κακό μπάσκετ και… ξύλο! Οι δύο ομάδες έδειξαν εκνευριστική στατικότητα στην επίθεσή τους, τα περισσότερα σουτ έβρισκαν σίδερο και κάπως έτσι οι πόντοι έρχονταν με το σταγονόμετρο.

Αυτό δεν εμπόδισε πάντως την ΤΣΣΚΑ Μόσχας να φτάσει σε απόσταση βολής (43-42) στο 25ο λεπτό χάρη σε ένα σερί 7-0 που έκανε. Κι εκεί που ήλπιζε να πάρει κεφάλι στο σκορ για πρώτη φορά στο παιχνίδι ήρθαν δύο συνεχόμενα τρίποντα (από Ούκιτς και Φώτση) στη λήξη των 24” για να επαναφέρουν το “τριφύλλι” σε απόσταση ασφαλείας (49-42 στο 27ο λεπτό).

Ακόμα και τότε όμως, οι Ρώσοι δεν έλεγαν να εγκαταλείψουν την προσπάθεια. Αντίθετα, πίεσαν εκ νέου αρκετά τη μπάλα, συνέχισαν να διατηρούν… εκτός ρυθμού τον Δημήτρη Διαμαντίδη και κάπως έτσι έριξαν κάπως την εις βάρος τους διαφορά (51-47) με τη συμπλήρωση τριάντα λεπτών αγώνα.

Στην δ’ περίοδο το θρίλερ έγινε ακόμη πιο έντονο. Τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έμοιαζαν να μην έχουν σαφή στόχο στην επίθεση, την ίδια ώρα που στην άμυνα “δάγκωναν”. Το παιχνίδι πήγαινε πόντο – πόντο δίχως όμως κάποια ομάδα να έχει την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση για να βάλει κάποιο μεγάλο καλάθι.

Κι αν δεν ήταν ο Σόνι Ουίμς για να… δώσει ώθηση στους Ρώσους, τότε το “τριφύλλι” θα μπορούσε να είχε “καθαρίσει τη μπουγάδα” (58-57 στο 36′). Όχι ότι οι “πράσινοι” έκαναν κάτι συγκλονιστικό στην επίθεση αλλά πότε ο Ζακ Ράιτ πότε ο Τζέιμς Γκιστ πέτυχαν μερικούς καθοριστικούς πόντους χάρη στα επιθετικά ριμπάουντ που άρπαζαν.

Το φινάλε της αναμέτρησης ήταν συγκλονιστικό. Από τη μία πλευρά, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας που έκανε παιδαριώδη λάθη όποτε καλούταν να προσπεράσει στο σκορ, από την άλλη ο Παναθηναϊκός που δεν έβαλε τα ελεύθερα σουτ που βρήκε.

Όπως και να χει, η ομάδα του Φραγκίσκου Αλβέρτη πήρε τη νίκη με 65-59 γιατί μάζεψε πολλά επιθετικά ριμπάουντ που έγειραν την πλάστιγγα προς το μέρος του, την ίδια ώρα που οι παίκτες της ΤΣΣΚΑ Μόσχας (πλην Σόνι Ουίμς) έμοιαζαν άνευροι και άτολμοι όταν έπρεπε να “μιλήσουν”.

Τα δεκάλεπτα: 20-11, 41-35, 51-47, 65-59.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αλβέρτης): Μπράμος 2, Κάρι 2, Μπατίστ 2, Φώτσης 9 (2/9 τρίπ., 7 ριμπ.), Ούκιτς 5 (1) Λάσμε 13, Μαυροκεφαλίδης 5, Διαμαντίδης 9 (1), Γκιστ 2, Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις 6 (1), Ράιτ 10 (8 ριμπ.).
ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Μεσίνα): Μίτσοφ 7 (1), Φριντζόν 10 (2), Τζάκσον, Πάργκο 6, Κρστιτς 6, Ουίμς 14 (1), Βοροντσέβιτς 7, Κάουν 4, Κριάπα 1, Χάινς 4.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • jim valvano

    Η ολοκλήρωση

    “Ένα άτομο δεν ολοκληρώνεται έως ότου γίνει μέρος κάτι μεγαλύτερου από τον εαυτό του…
  • greg popovich

    Η σωστή επικοινωνία

    “Δεν μπορώ να πάρω όλες τις αποφάσεις για σένα. Δεν έχω 14 τάιμ άουτ. Παιδιά πρέπει …
  • jermaine oneil

    Το δέσιμο

    “Όταν οι καλύτεροι παίκτες σου είναι ενοχλημένοι μετά από ήττες, τότε δένονται καλά&…
Περισσότερα από Αλέξανδρος Τρίγκας
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Κάτας: «Υπερήφανος για τους παίκτες μου, όλοι είδαν τι έγινε στο δεύτερο ημίχρονο»

Αιχμές για τη διαιτησία άφησε ο Οντέντ Κάτας στις δηλώσεις του μετά το παιχνίδι. Η Μακάμπι…