Κεντρική Ασίστ Basketbase Ντέρμπι δίχως… γκολ

Ντέρμπι δίχως… γκολ

mantzaris curry osfp pao

mantzaris-curry-osfp-pao

petridis-giorgosΠέντε “αιώνιαντέρμπι έχουν αφήσει ήδη πίσω τους Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός. Το κάθε ένα από αυτά είχε διαφορετική αξία, αγωνιστική και βαθμολογική. Όλα όμως είχαν τη σημασία τους, σε επίπεδο ψυχολογίας και πρεστίζ.

Ο απολογισμός ως τώρα είναι τρεις “πράσινες” και δύο “κόκκινες” νίκες, με τον Παναθηναϊκό να παίρνει την πρόκριση για τον τελικό του κυπέλλου (και τελικά τον τίτλο), αλλά και την πρωτιά της κανονικής περιόδου, ενώ ο Ολυμπιακός πέρασε ως τρίτος από τον όμιλο του ΤΟΡ16, αφήνοντας πίσω του τον “αιώνιο” αντίπαλό του.

Κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό και ξεχωριστό, όμως η συνολική καταγραφή των αριθμών των δύο ομάδων στα δύο ματς του ελληνικού πρωταθλήματος, σε αυτό του κυπέλλου, αλλά και τις αναμετρήσεις για την Ευρωλίγκα, οδηγεί σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα, σχετικά με την αγωνιστική συμπεριφορά τους.

Ίσως αυτά τα συμπεράσματα φανούν χρήσιμα, ενόψει της πολύ πιθανής -αν όχι βέβαιης- “σύγκρουσής” τους στους τελικούς των πλέι οφ.

Ένα βασικό συμπέρασμα είναι ότι, στην επίθεση τα πράγματα μένουν σταθερά σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τα σκορ των πέντε αγώνων μιλούν από μόνα τους: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 55-45 και Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 58-48 στο πρωτάθλημα, Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 67-59 στο κύπελλο, Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 66-62 και Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 68-65 στην Ευρωλίγκα. Δεν είδαμε ακόμη ούτε μία70άρα“!

Έτσι ο Ολυμπιακός σκόραρε λίγο πάνω από 58 πόντους και ο Παναθηναϊκός οριακά πάνω από τους 60. Τα πέντε παιχνίδια που έγιναν ως τώρα, δείχνουν πως ο ένας βγάζει τον κακό ή και τον χειρότερο εαυτό τού αντιπάλου του. Τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και ο Παναθηναϊκός, έχουν φριχτά ποσοστά σε βολές και τρίποντα, ενώ μπορούν να χαρακτηριστούν υποφερτά στα δίποντα.

Μικρό “ερυθρόλευκο” προβάδισμα υπάρχει στα ριμπάουντ, χάρη στη μεγαλύτερη συλλογή των Πειραιωτών από επιθετικά, όμως ο Ολυμπιακός κάνει περισσότερα λάθη. Στους άλλους τομείς της οικονομίας ο Ολυμπιακός έχει μικρό προβάδισμα στις ασίστ και στις τάπες, ενώ ο Παναθηναϊκός κυριαρχεί στα κλεψίματα.

pinakaki98

Ενδιαφέρον έχει και η ανάλυση της επιθετικής συμπεριφοράς των δύο “αιωνίων“, με βάση το σκοράρισμά τους ανά δεκάλεπτο, στα πέντε ως τώρα μεταξύ τους παιχνίδια. Ο Παναθηναϊκός αρχίζει και τελειώνει καλύτερα τους αγώνες, ενώ ο Ολυμπιακός -χάρη στην άμυνά του- έχει θετικό πρόσημο στην τρίτη περίοδο. Όσο για τη δεύτερη, υπάρχει απόλυτη ισορροπία

pinakaki99

“V-Span” Vs “3D”

Όπως και να το κάνουμε Βασίλης Σπανούλης και Δημήτρης Διαμαντίδης είναι τα κεντρικά πρόσωπα αυτών των ντέρμπι. Είναι οι σταρ, οι ηγέτες, οι αρχηγοί των δύο ομάδων. Όπως και οι ομάδες όμως, έτσι κι οι αυτοί, δεν βγάζουν το καλύτερο πρόσωπό τους.

Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής στο ματς της Πέμπτης, όμως πρόσθεσε έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των μέτριων ως κακών εμφανίσεων του απέναντι στην πρώην ομάδα του, ενώ ο Δημήτρης Διαμαντίδης έκανε ένα από τα χειρότερα ντέρμπι της καριέρας του. Ας δούμε τι βγάζει η στατιστική σύγκριση της παρουσίας τους σε αυτά τα πρώτα πέντε “αιώνια” ντέρμπι…

pinakaki100

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Πετρίδης
Περισσότερα σε Basketbase

Δειτε επισης

Η ΔΕΗ δίνει πάσα στις γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (pics)

ΔΕΗ 3×3 PΟWER TO THE HOOD by Eurohoops Οι γειτονιές της Αθήνας και τη Θεσσαλονίκης πα…