Το εργόσημο έχει μπλέξει σε έναν απίστευτο κυκεώνα συναντήσεων, συζητήσεων, ερωτήσεων, ερμηνειών το ελληνικό μπάσκετ. Στην ουσία δίχως λόγο, αφού “στόχος του νέου μέτρου είναι η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής“.
ΕΣΑΚΕ, διαιτητές, ΚΑΕ και Κριτές έχουν μπει σε μια διαδικασία απόδειξης του αυταπόδεικτου, στην προσπάθεια όλων να τηρήσουν αλληλοσυγκρουόμενες οδηγίες από τους νομοθέτες. Οι διαιτητές επιμένουν ότι δεν πρέπει να συμπεριληφθούν στις κατηγορίες που προβλέπονται για το εργόσημο (για την ώρα δεν έχει τεθεί θέμα), οι Κριτές υποστηρίζουν ότι είναι (που, είναι οι άνθρωποι) κομμάτι της διαιτησίας.
Από κοινού επισκέπτονται τους αρμόδιους, προκειμένου για τελική γνωμοδότηση, αφού υπάρχουν ουκ ολίγα προβλήματα με την έκδοση του εργόσημου, ενός ειδικού εντύπου – επιταγής, με μοναδικό αριθμό, που εκδίδεται από τον εργοδότη με τη χρήση του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ του, καθώς και την καταβολή ποσού σε συνεργαζόμενους φορείς (δηλαδή στα ΕΛΤΑ και στις τράπεζες).
Μόνο που οι ΚΑΕ (εν προκειμένω) δεν είναι εργοδότες των διαιτητών και των Κριτών. Μόνο που για την έκδοση εργόσημου προϋπόθεση είναι η πρόσληψη (εξ ου και η προσπάθεια καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, που ανέρχεται στο 25%). Πώς θα προσλάβουν οι ΚΑΕ, ή ο ΕΣΑΚΕ διαιτητές και Κριτές; Κι αν ένας “παλαβός” Κριτής (ή διαιτητής), μετά από 2-3 αγώνες και με το εργόσημο στο χέρι καταγγείλει την ΚΑΕ ότι δεν τον προσέλαβε, ποιος μπλέκει;
Σημειώνουμε εδώ πως οι αμοιβές των διαιτητών και των Κριτών δεν είναι “μαύρες“, καθώς πληρώνονται κανονικά φόροι και κόβονται αποδείξεις.
Το μόνο καλό είναι πως διαιτητές – Κριτές και ΕΣΑΚΕ κινούνται παράλληλα και από κοινού επιχειρούν να ξεδιαλύνουν το μπέρδεμα, που δημιούργησε η λάθος ερμηνεία (από την πλευρά των κυβερνητικών στελεχών και υπαλλήλων) αναφορικά με τον ρόλο των οργάνων της διαιτησίας…