Κεντρική Basket League ΑΕΚ Και ξανά… έγινε Βασίλισσα

Και ξανά… έγινε Βασίλισσα

aek saporta

aek-saporta

Περίμενε την αλλαγή της ημέρας η επίσημη ΑΕΚ… Και ορθά-ορθότατα δεν παρέλειψε να γιορτάσει με τον τρόπο της την 14η επέτειο από τη δεύτερη κατάκτηση του Κυπέλλου Ευρώπης (Σαπόρτα). Με αναφορά της στην σελίδα της στο Facebook τονίζει: “11 Απριλίου 2000, Λωζάννη. Η Βασίλισσα ξανακάθεται στο θρόνο! Τελικός Κυπέλλου Σαπόρτα, ΑΕΚ-Κίντερ 83-76″.

Και ξανά, ξανά θα γίνεις Βασίλισσα…“, τραγουδούσαν για χρόνια οι οπαδοί της. Κι έγινε… Στην Ελβετία. Παρουσία του Γιώργου Αμερικάνου (που ταξίδεψε με πατερίτσες), αλλά και όλων των μελών της “Βασίλισσας” του ’68, που έδωσαν τον αέρα για να φτάσουν οι “διάδοχοί” τους στον θρίαμβο.

Το ιστορικό

Μπορεί να μην έχει την αίγλη του έπους του ’68… Δεν παύει, ωστόσο, η 11η Απριλίου 2000 (σ.σ. πέρασαν κιόλας 14 χρόνια) να αποτελεί την δεύτερη μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία της ΑΕΚ, που εκείνη την ημέρα χρίστηκε ξανά “Βασίλισσα” έπειτα από 32 χρόνια.

Η ΑΕΚ του Ντούσαν Ίβκοβιτς επικράτησε 83-76 της Κίντερ Μπολόνια, με τον αρχηγό της Νίκο Χατζή να σκαρφαλώνει στα κάγκελα του κλειστού της Λωζάνης για να παραδώσει και αφιερώσει το Κύπελλο στον “Αθάνατο” αρχηγό της “Βασίλισσας” του ’68, στον Γιώργο Αμερικάνο.

Η στιγμή αυτή με πρωταγωνιστή τον “Παγκόσμιο” έμεινε ανεξίτηλη. Η ΑΕΚ κατέκτησε το Κύπελλο Σαπόρτα, όπως μετονομάσηκε το Κυπελλούχων. Κορυφαίος παίκτης της “Ενωσης” ήταν ο Μάρτιν Μιούρσεπ, που σημείωσε 16 πόντους. Η ΑΕΚ πήρε “εκδίκηση” για τον χαμένο τελικό της Ευρωλίγκας του 1998.

Κι όταν η χήρα τού αλησμόνητου Ραϊμούντο Σαπόρτα (υπό τα χειροκροτήματα τού πρόεδρου τής ΔΟΕ, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ) παρέδωσε το Κύπελλο Σαπόρτα στον αρχηγό Χατζή, οι στιγμές ήταν ανεπανάληπτες. Η ΑΕΚ πανηγύρισε ένα δεύτερο τρόπαιο μέσα σε 10 μέρες, ένα επίτευγμα απίστευτο, αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας είχε κατακτήσει μόλις ένα (κύπελλο του 1981) μέσα σε 19 χρόνια!

Περίπου 3.000 οπαδοί της ΑΕΚ γέμισαν το κλειστό Γ. Μόσχος, στο οποίο είχαν στηθεί γιγαντοθόνες για να παρακολουθήσουν μαζί όσοι δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν στην Ελβετία, ενώ ο δήμαρχος φωταγώγησε την Αθήνα.

ΑΕΚ (Ίβκοβιτς): Χατζής 16, Κορωνιός 11, Μούρσεπ 15, Μπούι 15, Κακιούζης 12, Τσακαλίδης 7, Ντικούδης 7, Χάνσελ, Ο Σάλιβαν.
ΚΙΝΤΕΡ (Μεσίνα): Ντανίλοβιτς 18, Αμπιο 17, Οικονόμου 16, Σκονοκίνι 9, Αντερσεν 2, Στομπέργκας 13, Φροζίνι 2.

  • ΑΕΚ

    Χωρίς κόσμο… ξανά η ΑΕΚ

    Τιμωρία για την ΑΕΚ, χωρίς κόσμο με το Λαύριο. Η ΑΕΚ θα αγωνιστεί με το Λαύριο στον τρίτο …
  • McRae Μαρούσι - ΑΕΚ

    Μαρούσι – ΑΕΚ 82-90

    Πέρασε από το Μαρούσι και… πετάει στην εξάδα η ΑΕΚ Η ΑΕΚ ήταν ανώτερη σε όλη τη διάρ…
  • ΑΕΚ γήπεδο

    ΑΕΚ: Στα έξι ανέβηκαν τα ban

    Ένα ακόμη ban πρόσθεσε η ΑΕΚ. Επέστρεψε στους εφιάλτες της η ΑΕΚ. Όπως ενημέρωσε η FIBA, α…
Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Νικολάου
Περισσότερα σε ΑΕΚ

Δειτε επισης

ΑΕΚ: Συλλυπητήρια στον Εργκίν Αταμάν

Η ΚΑΕ ΑΕΚ εξέφρασε τα συλλυπητήρια της στον Εργκίν Αταμάν. Μήνυμα συμπαράστασης στον προπο…