Ο Ίκαρος Καλλιθέας πήρε… εκδίκηση από τον Πανιώνιο στο πρωτάθλημα Παίδων της ΕΣΚΑΝΑ, κατακτώντας τον τίτλο και παίρνοντας αυτός το εισιτήριο για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της Χαλκίδας, που θα διεξαχθεί στα τέλη Ιουνίου στο κλειστό της Κανήθου.
Παρά τη χαρά της διάκρισης και την ενδεχόμενη απάθεια για τους ηττημένους, όμως, η διοίκηση του Ικάρου Καλλιθέας προέβη σε μία κίνηση πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα. Εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση με την οποία συγχαίρει τους αθλητές και των δύο ομάδων για την προσπάθειά τους στους φετινούς τελικούς.
Παράλληλα, όμως, κάλεσε την ΕΟΚ να αναθεωρήσει τον τρόπο διεξαγωγής των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων, μιλώντας για αδικία που ο Πανιώνιος δεν θα καταφέρει να βρίσκεται κι αυτός στη Χαλκίδα το διάστημα 18-22/06.
Κάπου εδώ ξεκινά μία μεγάλη κουβέντα, αναφορικά με το σύστημα διεξαγωγής των αγώνων στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα και στο κατά πόσο είναι ανταγωνιστικά. Κυρίως στα Παίδων και Εφήβων, εκεί όπου οι διαφορές δυναμικότητας μεταξύ των ομάδων των τριών μεγάλων ενώσεων (ΕΣΚΑ, ΕΣΚΑΝΑ και ΕΚΑΣΘ) και των επαρχιακών ομάδων είναι τεράστια.
Τελευταίο παράδειγμα τα αποτελέσματα των αγώνων στο πρόσφατο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων που διεξήχθη στα Τρίκαλα, εκεί όπου ο Πανιώνιος, ο Παναθηναϊκός κι ο Άρης έκαναν επίδειξη δύναμης απέναντι στους αντιπάλους τους.
Δεν είναι κοινό μυστικό, άλλωστε, πως στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ομάδες που εκπροσωπούν τις τρεις μεγάλες Ενώσεις είναι αυτές που έχουν σχεδόν “καπαρωμένα” τα τρία μετάλλια της διοργάνωσης κι απλά αναμετρώνται στα μεταξύ τους παιχνίδια για την τελική κατάταξη.
Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, ενδεχομένως η ΕΟΚ να έπρεπε να αναθεωρήσει το σύστημα διεξαγωγής των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων (έστω σε πιλοτικό επίπεδο σε πρώτη φάση), προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα.
Μία πρώτη λύση θα μπορούσε να είναι η αύξηση των ομάδων που συμμετέχουν στις τελικές φάσεις των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων από έξι σε οκτώ. Με αυτόν τον τρόπο θα είχαν δικαίωμα συμμετοχής δύο ομάδες από τις τρεις μεγάλες ενώσεις (ΕΣΚΑ, ΕΣΚΑΝΑ, ΕΚΑΣΘ) και μαζί οι δύο καλύτερες επαρχιακές ομάδες.
Πώς θα γινόταν αυτό; Με τη διεξαγωγή πανεπαρχιακού πρωταθλήματος, στο οποίο θα συμμετείχαν οι πρωταθλητές των κατά τόπους ενώσεων. Όπως ακριβώς συμβαίνει τώρα, δηλαδή, μόνο που αντί για τρεις ομάδες, το εισιτήριο θα παίρνουν δύο.
Με αυτόν τον τρόπο θα αυξάνονταν οι ημέρες των αγώνων (άρα και το ενδιαφέρον), θα γίνονταν πιο ανταγωνιστικά τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα (αφού θα αυξάνονταν τα ντέρμπι) και μαζί θα ήταν πιο ελκυστικά για τον κόσμο.
Γιατί ακόμη ένα ζήτημα που θα έπρεπε να απασχολεί τους αρμόδιους για τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα είναι το κατά πόσο η εκάστοτε πόλη που αναλαμβάνει τη διοργάνωσή τους μπορεί να επωμιστεί ένα τέτοιο οργανωτικό βάρος.
Πέρυσι, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων που διεξήχθη στην Πάτρα πήρε άριστα σε οργανωτικά θέματα, όπως αντίστοιχα και πρόπερσι αυτό που έγινε στην Καβάλα. Φέτος όμως τα πράγματα στα Τρίκαλα ήταν χειρότερα.
Η τοπική κοινωνία δεν ήταν ενήμερη για το τι συμβαίνει στην πόλη, δεν υπήρχε πρόβλεψη για ζωντανή κάλυψη των αγώνων (που θα βοηθούσε στην αύξηση της εμπορικότητας της διοργάνωσης και στην αύξηση των εσόδων) και μαζί το κλειστό των Τρικάλων ήταν σχεδόν άδειο, ως επί το πλείστον, στα περισσότερα παιχνίδια της διοργάνωσης (πλην των τριών ντέρμπι μεταξύ Παναθηναϊκού, Πανιωνίου και Άρη).
Μήπως επομένως ήρθε σιγά σιγά η ώρα να αναθεωρηθούν κάποιες πρακτικές και προσεγγίσεις των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων, προκειμένου αυτά να αποκτήσουν ξανά τη σημασία και τη σπουδαιότητα που είχαν προ δεκαετίας;
Η ανακοίνωση του Ικάρου Καλλιθέας αναφέρει:
“Θα θέλαμε να συγχαρούμε τον Γιώργο Ζαφειράκη και τα παιδιά του, όπως και τα παιδιά του Πανιωνίου. Το γήπεδο στη Νέα Σμύρνη έσφυζε από κόσμο, σε μια πολύ ωραία και μπασκετική ατμόσφαιρα, ανάλογη του θεάματος που πρόσφεραν οι παίκτες των δύο ομάδων.
Την ίδια στιγμή, όμως, είναι μεγάλη αδικία για τον Πανιώνιο πως το παιδικό του τμήμα δεν θα πάρει μέρος στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, όπως ήταν άδικο και για τον Ίκαρο το γεγονός πως το εφηβικό του τμήμα δεν συμμετείχε στο πρόσφατο Πανελλήνιο πρωτάθλημα.
Η παρουσία ομάδων της περιφέρειας εκ των πραγμάτων έχει αποδειχθεί ότι δεν βοηθάει την ανάπτυξη του μπάσκετ, καθώς η Ελλάδα δεν έχει το μέγεθος της Ιταλίας ή της Ισπανίας, όπου πόλεις σαν το Πέζαρο, η τη Βιτόρια, έχουν αναδείξει μεγάλες δυνάμεις.
Το σύστημα διεξαγωγής των πανελληνίων πρωταθλημάτων εφήβων και παίδων, πρέπει να αλλάξει, ώστε η τελική φάση να έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον και κυρίως να βοηθάει πολύ περισσότερο στην ανάπτυξη του μπάσκετ.
Ελπίζουμε ότι ο πρόεδρος διεξαγωγής πρωταθλημάτων της ΕΟΚ κύριος Αριστείδης Γολέμης θα εξετάσει άμεσα το συγκεκριμένο ζήτημα και θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις, για το καλό του αθλήματος”.
Ας είναι η ανακοίνωση του Ικάρου Καλλιθέας μία κίνηση που θα δημιουργήσει την απαραίτητη διαδικασία στο εσωτερικό της ΕΟΚ για να δούμε καλύτερες διοργανώσεις στο άμεσο μέλλον.