Κεντρική Ασίστ Basketbase Το “μαύρο κουτί” του 4-6

Το “μαύρο κουτί” του 4-6

bartzokas spanoulis grothies

bartzokas-spanoulis-grothies

petridis-giorgosΠως μπορεί η ομάδα που έκανε το “back to back” στην Ευρωλίγκα τις τελευταίες δύο σεζόν και έμοιαζε με “τρένο” στην πρώτη φάση (10-0) να κινδυνεύει όχι μόνο να χάσει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον τίτλο της στο φάιναλ φορ του Μιλάνου αλλά να μην βρεθεί καν στα προημιτελικά;

Πολλές αναλύσεις έγιναν το τελευταίο διάστημα και στην διάρκεια των τεσσάρων συνεχόμενων αγωνιστικών του Ολυμπιακού που τον έφεραν σε αυτήν την δυσχερέστατη θέση με τον απολογισμό των τεσσάρων νικών και των έξι ηττών.

Είναι τα πολλά προβλήματα τραυματισμών με πιο πρόσφατα αυτά του Σπανούλη και του Πρίντεζη, είναι η απώλεια του υπερπολύτιμου Λο και τα “πήγαινε-έλα” που δεν έκαναν καλό στην ομάδα.

Οι αριθμοί μας οδηγούν σε κάποια ασφαλέστερα συμπεράσματα και αυτούς που είχε ο Ολυμπιακός στην φάση του ΤΟΡ16 στον δρόμο προς τους δύο τίτλους του καταγράφει σήμερα το ebasket.gr. Γιατί δεν μπορεί να συμπτωματικό το γεγονός ότι οι ερυθρόλευκοι έχουν ήδη ξεπεράσει τον περσινό αριθμό ηττών τους στην φάση αυτή.

Ο φετινός Ολυμπιακός λοιπόν, τουλάχιστον ως τώρα, σκοράρει σαφώς λιγότερο σε σύγκριση με τις προηγούμενες δύο σεζόν στο ΤΟP16. Τόσο την σεζόν 2011-’12 όσο και σε αυτήν του 2012-’13 οι “ερυθρόλευκοι” ξεπέρασαν σε μέσο όρο τους 76 πόντους ενώ στους πρώτους 10 αγώνες σε αυτήν την φάση δεν φτάνει καν τους 74. Αυτή είναι η σημαντικότερη απόκλιση από τους αριθμούς της ομάδας που έφτασε μέχρι το τέλος του δρόμου.

Ο πρώτος πίνακας που παραθέτουμε ωστόσο, δείχνει πως ο φετινός Ολυμπιακός παρουσιάζει μικρότερο παθητικό στην άμυνα, τα ίδια πάνω-κάτω ποσοστά ευστοχίας αλλά και αριθμούς που δεν έχουν μεγάλη διαφορά στα ριμπάουντ και τους τομείς της κατηγορίας.

pinakaki70

Τι άλλαξε όμως τόσο δραματικά στον τελευταίο μήνα για να βρεθεί ο Ολυμπιακός από θέση ισχύος, σε μειονεκτική θέση; Συγκρίνοντας τους αριθμούς που είχε στην διάρκεια του ΤΟΡ16 στις πρώτες έξι αγωνιστικές (4-2) με τις τελευταίες τέσσερις (0-4) διαπιστώνουμε πως εμφανίζεται βελτιωμένος μόνο στις βολές σε αυτόν τον τελευταίο μήνα.

Ο Ολυμπιακός του τελευταίου μήνα πετυχαίνει περίπου έξι πόντους λιγότερους σε σχέση με τις πρώτες έξι αγωνιστικέ της φάσης αυτής, δέχεται τέσσερις πόντους περισσότερους, σουτάρει χειρότερα σε δίποντα και τρίποντα, ενώ είναι πεσμένος στις κατηγορίες της οικονομίας, με εξαίρεση τα λάθη στα οποία είναι σταθερός.

pinakaki71

Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η μεταμόρφωση, όχι προς το καλύτερο, για τον Ολυμπιακό από την κανονική περίοδο στο ΤΟΡ16. Κάτι λογικό βέβαια αφού στην πρώτη φάση έμεινε αήττητος σε 10 ματς ενώ στον αντίστοιχο αριθμό αγώνων της δεύτερης, μετράει ήδη έξι ήττες.

Η μεγαλύτερη διαφοροποίηση αφορά στην επιθετική συμπεριφορά της ομάδας που στο ΤΟΡ16 σκοράρει 7,4 λιγότερους πόντους ρίχνοντας τα ποσοστά της κατά 7,1% στα δίποντα και 4,2% στα τρίποντα ενώ έγινε και λιγότερο δημιουργικός έχοντας σχεδόν τέσσερις ασίστ λιγότερες.

pinakaki72

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Πετρίδης
Περισσότερα σε Basketbase

Δειτε επισης

Η ΔΕΗ δίνει πάσα στις γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (pics)

ΔΕΗ 3×3 PΟWER TO THE HOOD by Eurohoops Οι γειτονιές της Αθήνας και τη Θεσσαλονίκης πα…