Ο Ντράγκαν Ράτσα βρίσκεται στην Κίνα και στη Φλάι Ντράγκον από το 2010 και είναι αυτή την στιγμή ο μακροβιότερος σε θητεία τεχνικός σε πάγκο κινεζικής ομάδας ενώ το συμβόλαιό του εκπνέει το 2016. Ο 53χρονος προπονητής παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα “Καθημερινή της Κύπρου” όπου μίλησε για πολλά ενδιαφέροντα πράγματα.
Παράλληλα ο Ντράγκαν Ράτσα αναφέρθηκε και στην παρουσία του Παναγιώτη Γιαννάκη στον πάγκο της εθνικής Κίνας ενώ εξέφρασε την άποψη ότι ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της Ελλάδος δεν μπόρεσε να καταλάβει τη νοοτροπία του μπάσκετ στην ασιατική χώρα λόγω του γεγονότος ότι έμεινε μόνο δύο μήνες και γι’ αυτό αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία της ομάδας.
Επίσης ο πρώην προπονητής μεταξύ άλλων του Ηρακλή μίλησε και για την δική του παρουσία στην Κίνα, ενώ αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της συνέντευξης στην αναφορά του τόσο στο κυπριακό μπάσκετ όσο και στο ελληνικό.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Ντράγκαν Ράτσα στην “Καθημερινή”:
Για το που βρίσκεται τώρα: “Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο Βελιγράδι της Σερβίας με την ομάδα μου, Fly Dragon, για αγώνες προετοιμασίας. Θα μείνουμε ένα μήνα και θα δώσουμε δώδεκα φιλικά παιχνίδια”.
Για την ομάδα που κοουτσάρει: “Είμαι σε αυτή την ομάδα τα τελευταία 4,5 χρόνια και ειλικρινά είμαι πολύ ευχαριστημένος στην Κίνα. Η ομάδα τα χρόνια που είμαι εδώ τερματίζει συνέχεια στις 2-3 πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος NBL, δουλεύοντας κάτω από πολύ καλές συνθήκες εργασίας. Τα τρία πρώτα χρόνια η ομάδα είχε έδρα την πόλη Guangzhou αλλά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο άλλαξε ιδιοκτήτη και έτσι αλλάξαμε πόλη πηγαίνοντας στην Chongqing που είναι σαν πρωτεύουσα στην Κίνα (National Central City) με 30 εκατομμύρια πληθυσμό”.
Για την πορεία της στο πρωτάθλημα αλλά και για ομάδα U22: “Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τη δουλειά της πρώτης ομάδας αλλά πάντα θέλουμε το καλύτερο για το μέλλον. Στην U22 με εισήγησή μου ανέλαβε ο Έλληνας βοηθός μου (Γιάννης Ράπτης) ο οποίος δουλεύει μαζί μου εδώ και χρόνια, και όντως πήγε πολύ καλά κατακτώντας το πρωτάθλημα της επαρχίας μας. Τώρα επέστρεψε πλήρως στην αντρική ομάδα για να συνεχίσουμε τη δουλειά μας”.
Την γνώμη του για το κινεζικό πρωτάθλημα και τις υπόλοιπες διοργανώσεις που συμμετέχει η ομάδα του: “Στην Κίνα ακολουθούν το σύστημα της Αμερικής έχοντας χειμερινό και καλοκαιρινό πρωτάθλημα (CBA και NBL). Εμείς φέτος αγωνιζόμαστε στο καλοκαιρινό που τελειώνει τον Ιούλιο και μετά θα πάρουμε μέρος στο χειμερινό που τελειώνει τον Νοέμβριο“.
Για τον αθλητισμό στην Κίνα: “Οι Κινέζοι αγαπάνε τον αθλητισμό και το πιο δημοφιλές άθλημα είναι το μπάσκετ. Για την ομάδα μας συγκεκριμένα τα εισιτήρια όλων των αγώνων είναι sold out τρεις μήνες πριν αρχίσει το πρωτάθλημα. Δεύτερο άθλημα έρχεται το πινγκ-πονγκ και μετά το ποδόσφαιρο”.
Για τις οικονομικές συνθήκες στο πρωτάθλημα Κίνας: “Για να καταλάβεις τα μεγέθη, θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Μία μεσαία ομάδα και των δύο πρωταθλημάτων, έχει μεγαλύτερο μπάτζετ από τις κορυφαίες της Euroleague. Ο μέσος όρος θεατών σε κάθε παιχνίδι είναι 15 χιλιάδες, αν και εξαρτάται βέβαια απ’ το γήπεδο και το παιχνίδι. Όσο για τα συμβόλαια των παικτών, για παράδειγμα ο Στεφόν Μάρμπερι που αγωνίζεται στους Beijing Ducks παίρνει πάνω από 3 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο”.
“Οι Κινέζοι διεθνείς, όπως o Γι που είναι βασικός, παίρνει ίσως περισσότερα απ’ τον Μάρμπερι. Όσο για τους προπονητές, που έχουν προϋπηρεσία στο NBA και κάνουν καλό έργο στην Κίνα, παίρνουν περισσότερα από 1 εκατ. δολάρια. Αλλά είναι πολύ δύσκολο να μείνουν πάνω από μία σεζόν, για διάφορους λόγους”.
Για το τι έκανε εντύπωση τόσα χρόνια στην Κίνα: “Κοίταξε, όλα είναι διαφορετικά. Η νοοτροπία, ο πληθυσμός, το φαγητό. Είναι λογικό, αφού ζω σε μία πόλη με 30 εκατ. πληθυσμό! Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο και για μένα”
Για τις υπόλοιπες προτάσεις που είχε: “Έχω κάθε χρόνο καλές προτάσεις από Κίνα και Ευρώπη, αλλά και για την Εθνική Κίνας. Είμαι όμως πολύ χαρούμενος στην ομάδα μου και δεν έχω λόγο να αλλάξω αυτή την κατάσταση”.
Για το αποκορύφωμα της καριέρας του μέχρι στιγμής αλλά και για την κατάκτηση του Regional Challenge Cup με την ΑΕΛ: “Σίγουρα για μένα ήταν αυτό το πιο σημαντικό, όταν στο ξεκίνημα της καριέρας μου ως προπονητή, κερδίζοντας το Ευρωπαϊκό και όλους τους τίτλους εκείνη τη χρονιά. Οι επόμενοι τίτλοι σε Ασία και αλλού είναι σίγουρα πολύ σημαντικοί, αλλά αυτός ο τίτλος ήταν και θα είναι πάντα κάτι το ξεχωριστό για εμένα”.
Για το τι θυμάται από την εποχή που ήταν στην ΑΕΛ (σ.σ. 2002-2005) και αν μετανιώνει για κάτι: “Το 2002-2003 πήραμε όλους τους τίτλους. Κρατάω μόνο τις καλές στιγμές. Την αγάπη του κόσμου για την ομάδα και εμένα. Εμείς τότε κρατήσαμε τον κόσμο της ΑΕΛ ενωμένο και κοντά στην ομάδα, γιατί τότε το ποδόσφαιρο δεν πήγαινε καλά. Ακόμη θυμάμαι τη χαρά του κόσμου όταν παίρναμε τα πρωταθλήματα”.
Για το αν παρακολουθεί τα αθλητικά τεκταινόμενα σε Κύπρο και Ελλάδα: “Φυσικά, όλα σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο. Είναι κρίμα γιατί το επίπεδο του μπάσκετ έπεσε πολύ. Και ειδικά για την ομάδα μου την ΑΕΛ. Γιατί ο κόσμος θέλει πάντα αυτή η ομάδα να παίρνει τίτλους, γιατί έμαθαν έτσι και γράψανε ιστορία. Ελπίζω να βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι στο μέλλον να βοηθήσουν την ομάδα να πάει μπροστά”.
Για το ποιες ομάδες από Κύπρο και Ελλάδα παρακολουθεί περισσότερο: “Στην Κύπρο παρακολουθώ την ΑΕΛ. Στην Ελλάδα όλες τις ομάδες”.
Για την φετινή πορεία του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα: “Φέτος για Ολυμπιακό είναι πολύ δύσκολα, γιατί όλοι θέλουν να νικήσουν τον δύο φορές πρωταθλητή Ευρώπης. Είναι πολύ δύσκολο να επαναλάβει ό,τι έκανε τα τελευταία δύο χρόνια. Για τον Παναθηναϊκό, ακόμα είναι σε στάδιο προσαρμογής από τα παλιά χρόνια. Είναι ακόμα πολύ μακριά από τις παλιές επιτυχίες”.
Για το αν είχε επαφή με τον Παναγιώτη Γιαννάκη και πως τον αντιμετωπίζουν στην Κίνα: “Ο κόουτς Γιαννάκης ήρθε μόνο για δύο μήνες στην Κίνα και δεν πρόλαβε να καταλάβει τη νοοτροπία του κινέζικου μπάσκετ. Πήγε στο Ασιατικό και για εκείνον και την Κίνα δεν ήταν καλή η 5η θέση. Έτσι δεν θα συνεχίσει τη συνεργασία με την Εθνική. Πιστεύω αν είχε περισσότερο χρόνο θα είχε διαφορετικά αποτελέσματα για τον ίδιο και την Εθνική“.
Για την παρουσία του Στράτου Κουκουλεκίδη στο πρωτάθλημα Κίνας: “Ο Κουκουλεκίδης έμεινε για έξι μήνες και δεν ήταν ευχαριστημένοι μαζί του η διοίκηση και τελείωσε η συνεργασία τους”.
Για το πως ήταν η εμπειρία του να είναι βασικός ομιλητής σε καλαθοσφαιρικό σεμινάριο, το 16th National Elite Basketball Coach Clinic, με επίτιμο καλεσμένο τον Σακίλ Ο’ Νιλ τον Οκτώβριο του 2013: “Από το 2008 κάνω συνεχώς σεμινάρια για τους καλύτερους προπονητές στην Κίνα, κάτι που έγινε και φέτος. Από μεριάς επίπεδου, το σεμινάριο αυτό είναι στο υψηλότερο και γίνεται κάθε χρόνο. Τον Οκτώβριο ήταν η δεύτερη φορά που συνεργάστηκα με τον Σακίλ, αφού είχα κάνει το 2008 σεμινάριο μαζί με του και με τον Πάτ Ράιλι και τον Ντελ Χάρις. Επίσης για λόγους μάρκετινγκ κάναμε και διαφημιστικά με τον Σακίλ. Ήταν μία πολύ ωραία εμπειρία και τιμή για εμένα”.
Για το προπονητικό πανεπιστήμιο στο οποίο διδάσκει και από το οποίοι περνάνε υποχρεωτικά όλοι οι προπονητές: “Σε αυτό το πανεπιστήμιο, είμαι ο υπεύθυνος και κάθε προπονητής που θέλει να κοουτσάρει ομάδα πρέπει να πάρει το δίπλωμα προπονητή απ’ το συγκεκριμένο. Αφού το πάρει πρέπει να παρακολουθεί κάθε χρόνο τα σεμινάρια”.
Για το αν αληθεύει ότι όταν λήξει το συμβόλαιό του το 2016 θα είναι ο μακροβιότερος σε θητεία προπονητής σε πάγκο κινεζικής ομάδας: “Είμαι και τώρα ο μακροβιότερος… Αλλά δεν το σκέφτομαι αυτό. Όσο έχω πρόκληση και όρεξη θα συνεχίσω να είμαι εδώ. Δεν είναι μόνο το οικονομικό, αλλά ευχαριστιέμαι να δουλεύω στην Κίνα“.