Κεντρική Basket League ΠΑΟΚ “Ο αθλητισμός είναι διέξοδος”

“Ο αθλητισμός είναι διέξοδος”

paok episkepsi

paok_episkepsi

Το Αμερικάνικο σχολείο “Pinewood” είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν σήμερα οι Μαρκ Πέιν και Ντι Τζέι Κούπερ καθώς και η Νίκι Έιβερι από την γυναικεία ομάδα του ΠΑΟΚ, όπου μίλησαν σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό, το λεγόμενο bullying, και την μέχρι τώρα καριέρα τους. Οι μαθητές τους απόλαυσαν και επί τω έργω ενώ, επιπλέον, προσκλήθηκαν στην “Πυλαία” το επόμενο Σάββατο (22/03), ώστε να παρακολουθήσουν την σπουδαία αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με την Κηφισιά.

Τους αθλητές του “Δικεφάλου” υποδέχθηκε ο  διευθυντής του “Pinewood“, Δημήτρης Τερζίδης,αλλά και ο Πρόξενος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στη Θεσσαλονίκη, Ρόμπερτ Σάντερς.
Η εκδήλωση διεξήχθη υπό την αιγίδα της ΚΑΕ ΠΑΟΚ με την Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του Προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ιωάννα Κουτσουνάνου και τον υπάλληλο του Προξενείου, Ντίνο Διαμαντόπουλο.
Ο Ντι Τζέι Κούπερ, μίλησε για την αξία των αθλημάτων, το bullying που αντιμετώπιζε και ο ίδιος όταν πήγαινε σχολείο καθώς και την αγάπη του για το μπάσκετ:

“Τα σπορ είναι πολύ σημαντικά γιατί μπορούν να σε βοηθήσουν να αποκτήσεις τις δεξιότητες που χρειάζεται να αποκτήσεις. Να μάθεις να ανήκεις σε μία ομάδα, να μάθεις πειθαρχία, σεβασμό, όλα αυτά που μπορούν να σε βοηθήσουν να προχωρήσεις στη ζωή σου. Παίζω από 5 χρονών μπάσκετ και ουσιαστικά κάνω αυτό που μου αρέσει από μικρό παιδί.

Είναι πολύ κακό να εκφοβίζεις ή να πειράζεις άλλα παιδιά για την διαφορετικότητά τους ή επειδή είναι πιο αδύναμα από σένα. Μπορεί να μην το έχεις καταλάβεις ότι είσαι θύτης, αλλά θα σας πω κάτι. Κι εγώ έχω μία μικρή αδερφή, αλλά σίγουρα τις έχω φερθεί επιθετικά πολλές φορές όταν ήμασταν παιδιά. Μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και πρέπει να βοηθάς τον μικρότερο και όχι να τον τρομοκρατείς.

Δεχόμουν κι εγώ πειράγματα, ήμουν από τα πιο μικροκαμωμένα παιδιά στο σχολείο, αλλά δεν το άφησα ποτέ να με επηρεάσει, αντιθέτως μου έδωσε δύναμη“.

Ο Μαρκ Πέιν, με τη σειρά του, αναφέρθηκε στις έντονες αρνητικές συνέπειες του εκφοβισμού στην ψυχολογία των παιδιών αλλά και τη διέξοδο που προσφέρει ο αθλητισμός:

“Το να τρομοκρατείς ή φέρεσαι επιθετικά ή εκφοβιστικά στους υπόλοιπους, μπορεί όταν είσαι παιδί να μην το σκέφτεσαι σαν αποτέλεσμα των πράξεών σου, αλλά έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στη ζωή τους. Κάτι που έκανες ως παιδί μπορεί να επηρεάσει τον άλλο σε όλη του την ζωή, αφήνει πληγές.

Ο αθλητισμός είναι μία πολύ καλή διέξοδος για την επιθετικότητα. Είναι ένα φοβερό μονοπάτι που μπορεί να ακολουθήσει ο καθένας. Ο αθλητισμός μου έδωσε τα μέσα για να σπουδάσω. Πήγα σε ένα πολύ καλό κολέγιο με υποτροφία. Εάν αφοσιωθείς σε κάτι θα είσαι επιτυχημένος και ευτυχισμένος στη ζωή σου.

Ξεκίνησα στο μπάσκετ στα 7, είχα μεγαλύτερο αδερφό που έπαιζε και ουσιαστικά έτρεχα από πίσω του κρατώντας μία μπάλα”.

Τέλος, η Νίκι Έιβερι, έδωσε εξαιρετικά χρήσιμες συμβουλές και πέρασε σημαντικά μηνύματα στα παιδιά:

“Το βασικό είναι να μένεις αληθινός ως προς τον εαυτό σου. Να μην προσπαθείς να γίνει κάτι άλλο, να ακολουθείς τα πιστεύω σου.

Ήμουν μικροκαμωμένη, έζησα σε δύσκολη περιοχή, αλλά με το bullying συμβαίνουν δύο πράγματα. Εάν είσαι θύμα θα πρέπει να το καταγγείλεις, να το δεις και σαν ένα μέσο που θα σε κάνει πιο δυνατό. Κι αν είσαι θύτης, αυτός που το κάνει δηλαδή, σε καθορίζει σαν χαρακτήρα και μπορείς να δημιουργήσεις πληγές που ίσως να μην κλείσουν ποτέ σε άλλους.

Ο αθλητισμός με βοήθησε να ακολουθήσω πολλά πράγματα, όπως το μόντελινγκ. Και τα κορίτσια ειδικά να μην φοβούνται, να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Δεν σε κάνει ούτε λιγότερο θηλυκή, ίσα ίσα σε βοηθά να αποκτήσεις την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι στη ζωή σου”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε ΠΑΟΚ

Δειτε επισης

ΚΑΕ ΠΑΟΚ: «Εμείς μαζί για μια ζωή»

Πολύ ιδιαίτερη ημέρα η σημερινή για τον ΠΑΟΚ καθώς συμπληρώνει 98 χρόνια ζωής. Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ …