Κεντρική Ασίστ Basketbase Οριακό “κόκκινο” προβάδισμα

Οριακό “κόκκινο” προβάδισμα

olympiacos paiktes

olympiacos-paiktes

petridis-giorgosΟ πίνακας της βαθμολογίας ασφαλώς και είναι σημαντικότερος από αυτούς της στατιστικής, όμως έχει ενδιαφέρον η κατάταξη των ομάδων με τους αντίστοιχους μέσους όρους μετά την 21η αγωνιστική, αφού οδηγεί σε ανάλογα συμπεράσματα για την αγωνιστική συμπεριφορά τους.

Μέσα από τους πίνακες που παραθέτει σήμερα το ebasket ο Ολυμπιακός έχει οριακό προβάδισμα (5-4) έναντι του Παναθηναϊκού στις πρωτιές των στατιστικών κατηγοριών. Οι “ερυθρόλευκοι” άλλωστε έχουν και καλύτερο ομαδικό ranking από τους πράσινους.

Στην επίθεση ο Ολυμπιακός έχει προβάδισμα τριών πόντων έναντι του ΠΑΟΚ, που έχει περάσει πάνω από τον Παναθηναϊκό. Στην… ουρά αυτής της λίστας βλέπουμε τον Άρη, γεγονός που δεν μπορεί παρά να συνιστά έκπληξη και να χρήζει περαιτέρω ανάλυσης.

Στην άμυνα ο Παναθηναϊκός έχει ένα παθητικό 62,1 πόντων, μικρότερο κατά 1,8 πόντους από το αντίστοιχο του 2ου Ολυμπιακού, ενώ αρκετά πιο πίσω είναι οι υπόλοιποι. Με παθητικό 80,5 πόντων κατά μέσο όρο ο Ίκαρος φανερώνει τη βασική αδυναμία του.

pinakaki64

Περνάμε στους τομείς των σουτ, όπου η πρωτιά του ΠΑΟΚ στις βολές υπάρχει από την αρχή της σεζόν. Ο “δικέφαλος” όχι μόνο είναι η μοναδική ομάδα με ποσοστό πάνω από 80%, αλλά απέχει… έτη φωτός από τις υπόλοιπες ομάδες, αφού -για παράδειγμα- το Ρέθυμνο που ακολουθεί σουτάρει με ένα ποσοστό μικρότερο κατά 7,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Δεν μπορεί παρά να προβληματίζει τον Ολυμπιακό το γεγονός ότι μετά βίας ξεπερνά το 70%. Και σε αυτήν την κατηγορία εμφανίζεται ως τελευταίος ο Ίκαρος. Στην κατηγορία των διπόντων γίνεται “μάχη” με τον Παναθηναϊκό να έχει προβάδισμα μόλις 0,3% έναντι του Ολυμπιακού.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι μισές ομάδες της Α1 σουτάρουν με ποσοστό μικρότερο του 50%.

pinakaki65

Τα τρίποντα είναι “ευχή και κατάρα“. Μπορούν να δώσουν νίκες, ή μπορούν να καταδικάσουν σε ήττες. Ο ΚΑΟΔ είναι η ομάδα που σουτάρει με το καλύτερο ποσοστό, με τον Πανιώνιο να ακολουθεί με ποσοστό ελάχιστα χειρότερο των Δραμινών (-0,4%) και παρότι στις πρώτες αγωνιστικές ήταν από τους τελευταίους αυτής της στατιστικής κατηγορίας.

Σε συνδυασμό, πάντως, με τον πίνακα που εμφανίζει σε μέσο όρο τα εύστοχα τρίποντα των ομάδων, ο Παναθηναϊκός είναι η πιο αποτελεσματική ομάδα έξω από τα 6μ75, αφού είναι 4ος σε ποσοστό και 1ος σε απόλυτο αριθμό τριπόντων.

Κολοσσός (προτελευταίος σε ποσοστό και αριθμό τριπόντων) και Πανελευσινιακός (12ος σε ποσοστό και 14ος σε αριθμό τριπόντων) είναι οι “ουραγοί” των δύο κατηγοριών.

pinakaki66

Οι δύο “αιώνιοι” μοιράζονται τις πρωτιές σε δύο από τις σημαντικότερες στατιστικές κατηγορίες, με τον Ολυμπιακό να παίρνει αυτή των ριμπάουντ και τον Παναθηναϊκό να έχει τις  περισσότερες ασίστ. Ωστόσο σε καμία από τις δύο, δεν κάνουν το “1-2”, αφού ο Πανιώνιος ακολουθεί τους “ερυθρόλευκους” στα ριμπάουντ και ο ΠΑΟΚ τους “πράσινους” στις ασίστ.

Οι “κυανέρυθροι“, πάντως, εμφανίζουν σοβαρό πρόβλημα στη δημιουργία, κάτι που αποτυπώνεται με τη 12η θέση τους στον πίνακα των ασίστ. Όσο για τα ριμπάουντ, ο Κολοσσός είναι με διαφορά η χειρότερη από τις 14 ομάδες.

pinakaki67

Δευτερεύουσες, θεωρητικά, οι κατηγορίες της οικονομίας, ωστόσο όποιος κλέβει συχνά μπάλες δημιουργεί αυτόματα προϋποθέσεις για αιφνιδιασμούς, άρα και εύκολα καλάθια, ενώ οι ομάδες που κάνουν λίγα λάθη αποκτούν πολλαπλά και προφανή πλεονεκτήματα.

Ο Ολυμπιακός έχει το προβάδισμα στα κλεψίματα, έστω και μικρό, έναντι του Παναθηναϊκού (μόλις πέντε σε απόλυτους αριθμούς), ενώ ο Απόλλωνας εμφανίζεται από τον πρώτο κιόλας γύρο ως η ομάδα με τα λιγότερα λάθη.

Ο Νίκος Βετούλας φαίνεται πως κάνει πολύ δουλειά σε αυτόν τον τομέα, αφού και πέρυσι οι Πατρινοίπουλούσαν” λίγες φορές την μπάλα (ήταν τρίτοι στην κατηγορία, με 12,4 λάθη ανά αγώνα).

pinakaki68

Στις τάπες ο Ολυμπιακός έχει τα πρωτεία, αλλά με οριακό τρόπο από τη Νέα Κηφισιά, με τον Μπράιαντ Ντάνστον να έχει κάνει τις 24 από τις 90 της ομάδας του (το 26,6).

Οι ομάδες που ακολουθούν, όμως, παίρνουν ή έπαιρναν συντριπτικό ποσοστό των κοψιμάτων τους από δύο παίκτες. Γκάρετ και Γουντς έκαναν τις 66 από τις 87 τάπες της Νέας Κηφισιάς (το 75,8%), ενώ Στέφενς -που όμως αποτελεί παρελθόν- και Μποντζ έκαναν τις 72 από τις 78 τάπες του Ηλυσιακού (το 92,3%!).

Με το σταγονόμετρο κόβουν αντίπαλα σουτ ΚΑΟΔ, Τρίκαλα και Ίκαρος. Όλοι αυτοί οι πίνακες που παραθέσαμε οδηγούν στον τελευταίο, το ομαδικό ranking στο οποίο κυριαρχεί ο Ολυμπιακός, με σημαντικό προβάδισμα έναντι του Παναθηναϊκού, ενώ πολύ καλό μέσο όρο έχει ο ΠΑΟΚ. Ακολουθούν πολύ πιο πίσω οι υπόλοιποι, με τον τρίτο της βαθμολογίας Πανιώνιο να είναι μόλις 6ος στο σύστημα αξιολόγησης.

pinakaki69

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Πετρίδης
Περισσότερα σε Basketbase

Δειτε επισης

Η ΔΕΗ δίνει πάσα στις γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (pics)

ΔΕΗ 3×3 PΟWER TO THE HOOD by Eurohoops Οι γειτονιές της Αθήνας και τη Θεσσαλονίκης πα…