Κεντρική Ασίστ Basketbase Με άμυνα “εξολοθρευτή”

Με άμυνα “εξολοθρευτή”

giannakopoulos aek lavrio

giannakopoulos-aek-lavrio

petridis-giorgosΔεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για το αν μια ομάδα με το μέγεθος της ΑΕΚχωράει” στην Α2. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη συζήτηση σχετικά με το αν η ΑΕΚ είναι η καλύτερη ομάδα της φετινής Α2. Υπάρχουν όμως κάποια αγωνιστικά στοιχεία, που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν έτσι και αλλιώς, αφού τεκμηριώνονται από τους αριθμούς. Αν θα έπρεπε, λοιπόν, να επιλέξουμε εκείνο που αποτελεί το “σήμα κατατεθέν” της φετινής “Ένωσης“, αυτό θα ήταν η άμυνα.

Η ΑΕΚ δεν έχει απλά την καλύτερη άμυνα από τις 14 ομάδες της φετινής Α2. Έχει και την καλύτερη άμυνα από τους πρωταθλητές της κατηγορίας στην τελευταία οχταετία. Η ομάδα του Βαγγέλη Ζιάγκου κρατάει τους αντιπάλους της ως τώρα στους 64,65 πόντους, επίδοση καλύτερη από τις ομάδες που τερμάτισαν στην πρώτη θέση από τη σεζόν 2006-’07 και μετά.

Έπρεπε να γυρίσουμε στη σεζόν 2005-’06 για να βρούμε εκείνη την πρωταθλήτρια της Α2, που είχε μικρότερο παθητικό από αυτό που έχει ως τώρα η ΑΕΚ. Ήταν η Ολυμπιάδα Πατρών, που στα 30 -μέχρι και την περίοδο 2011-’12 το πρωτάθλημα διεξαγόταν με 16 ομάδες– παιχνίδια είχε μέσο όρο στην άμυνα 64,1 πόντους.

Παθητικό, δηλαδή, ελάχιστα καλύτερο της φετινής ΑΕΚ, που μπορεί βέβαια στις τελευταίες έξι αγωνιστικές να το ξεπεράσει. Στο μεσοδιάστημα, κοντά σε μία τέτοια επίδοση έφτασαν τα Τρίκαλα της περιόδου 2007-’08 με παθητικό 64,86.

Ανακατεύοντας” τους αριθμούς των ομάδων που κατέκτησαν το πρωτάθλημα στην κατηγορία τα τελευταία πέντε χρόνια και, προκειμένου να τους συγκρίνουμε με αυτούς της ΑΕΚ, οδηγηθήκαμε σε κάποια ακόμη ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Καταρχήν σουτάρει καλύτερα από όλες πλην του Ικάρου της σεζόν 2009-’10. Εμφανίζεται, όμως, πιο αδύναμη στα ριμπάουντ, αφού βρίσκεται πάνω μόνο από τον Ίκαρο του 2010. Δεν είναι τόσο δημιουργική όσο οι πρωταθλήτριες των προηγούμενων σεζόν, όμως κλέβει με συνέπεια την μπάλα, απόρροια προφανώς της εξαιρετικής άμυνάς της.

Στο τέλος του δρόμου αυτής της ανάλυσης βλέπουμε μέσα από τα ομαδικά tendex -το σύστημα αξιολόγησης του πρωταθλήματος της Α2– ότι η ΑΕΚ είναι απλά η ομάδα που δικαίως βρίσκεται στην κορυφή και ετοιμάζεται να επιστρέψει εκεί όπου ανήκει. Στην Α1

pinakaki82

  • Μιντάουγκας Κουζμίνσκας ΑΕΚ

    AEK – ΠΑΟΚ 99-91

    Κιτρινόμαυρη επικράτηση με υπογραφή… Κουζμίνσκας Με πολυφωνία στην επίθεση και έναν …
  • aggelopoulos

    Αλλαγή στο ΔΣ της ΑΕΚ

    Σε αλλαγές Διοικητικού Συμβουλίου προχωράει η ΑΕΚ. Σε αλλαγή Διοικητικού Συμβουλίου προχωρ…
  • Μάκης Αγγελόπουλος

    Έδωσε λύση ο Αγγελόπουλος στην ΑΕΚ

    Ο Μάκης Αγγελόπουλος ήταν ενήμερος για την κατάσταση των τελευταίων ημερών στην ΑΕΚ, με το…
Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Πετρίδης
Περισσότερα σε Basketbase

Δειτε επισης

Η ΔΕΗ δίνει πάσα στις γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (pics)

ΔΕΗ 3×3 PΟWER TO THE HOOD by Eurohoops Οι γειτονιές της Αθήνας και τη Θεσσαλονίκης πα…