Κεντρική Basket League ΠΑΟΚ Είκοσι χρόνια μετά…

Είκοσι χρόνια μετά…

paok kipello korac

paok-kipello-korac

Σαν σήμερα (16/03), πριν από 20 χρόνια ο ΠΑΟΚ νίκησε την Στεφανέλ Τριέστε, στην Ιταλία, με 100-91 και σήκωσε το Κύπελλο Κόρατς, έχοντας επικρατήσει μια βδομάδα νωρίτερα και στη Θεσσαλονίκη με 75-66, έτσι έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που είχε δύο ευρωπαϊκά τρόπαια στο παλμαρέ της.

Με αφορμή την ξεχωριστή αυτή επέτειο η ΚΑΕ ΠΑΟΚ, ανακοίνωσε πως οι εμφανίσεις της ομάδας στην αναμέτρηση της επόμενης εβδομάδας με την Κηφισιά, θα είναι παρόμοιες με αυτές της Τεργέστης, τότε, προς τιμήν της μεγάλης αυτής διάκρισης για τον “Δικέφαλο” και το ελληνικό μπάσκετ ενώ θα παρευρεθούν και μέλη εκείνης της ομάδας μέλος της οποίας ήταν και ο, νυν, πρόεδρος της ΚΑΕ, Μπάνε Πρέλεβιτς.

Επιπλέον, η ΚΑΕ θύμισε στους παλιούς και φρόντισε να μάθουν οι νέοι για την πορεία του ΠΑΟΚ μέχρι την κορυφή, μια πορεία που περιελάμβανε και τον πρώτο ελληνικό ευρωπαϊκό εμφύλιο στην ιστορία, με αντίπαλο τον Πανιώνιο στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Αυτή είναι μία ξεχωριστή επέτειος. Συμπληρώνονται σήμερα ακριβώς 20 χρόνια από την κατάκτηση του Κυπέλλου Korac από την ομάδα του ΠΑΟΚ. Ήταν 16 Μαρτίου του 1994 όταν ο ΠΑΟΚ νίκησε με το εντυπωσιακό 100-91 την Stefanel Trieste και κατέκτησε το Κύπελλο Korac. Ο ΠΑΟΚ πραγματοποίησε μία καταπληκτική εμφάνιση, η οποία μνημονεύεται ακόμη και σήμερα σαν ένα από τα καλύτερα παιχνίδια που έχει πραγματοποιήσει Ελληνική ομάδα σε Ευρωπαϊκό τελικό και έγινε η πρώτη ομάδα από την Ελλάδα που κατέκτησε και δεύτερο Ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Σε αυτά τα 20 χρόνια που μεσολάβησαν, έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί πολλά. Ουσιαστικά τα πάντα. Μία απλή υπενθύμιση σε ορισμένα πράγματα, όπως το τι έγινε στους δύο τελικούς του ΠΑΟΚ με την Stefanel, στην πορεία του ΠΑΟΚ προς τον τελικό και αρκετή εικόνα, γιατί αυτά είναι τελικά που μένει.

Στη διάρκεια της εβδομάδας που ξεκινά αύριο άλλωστε, θα υπάρχουν αρκετές αφορμές για να συζητηθεί και πάλι το τι έγινε στην Τεργέστη, ενόψει και του πολύ σημαντικού αγώνα του ΠΑΟΚ με την Κηφισιά, το επόμενο Σάββατο στο “Παλατάκι“, σε ένα παιχνίδι όπου η ομάδα θα τιμήσει την 20ή επέτειο από την κατάκτηση του Κυπέλλου Korac, αγωνιζόμενη με μία επετειακή φανέλα παρόμοια με αυτή την Τεργέστης. Και φυσικά, μαζί με όλα αυτά και η παρουσία μελών εκείνης της ομάδας στο “Παλατάκι” το ερχόμενο Σάββατο.

ΟΙ ΔΥΟ ΤΕΛΙΚΟΙ

Στις 9/3/1994 ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε στο Αλεξάνδρειο την Stefanel και επικράτησε με 75-66 κι αυτή την διαφορά των 9 πόντων έπρεπε να διαφυλάξει στο δεύτερο παιχνίδι που έγινε μία εβδομάδα αργότερα στην Τεργέστη. Ο πρώτος τελικός είχε συγκλονιστική εξέλιξη, ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε 35-28 στο ημίχρονο, αλλά χρειάστηκε ένα καλάθι του Κόρφα στη λήξη του παιχνιδιού για να πάει με αέρα 9 πόντων στην Ιταλία, όπου πραγματοποίησε ένα μαγικό παιχνίδι.

Ολοκληρωτικό μπάσκετ, τέλειο παιχνίδι, δεύτερη νίκη με 100-91 και το Κύπελλο Korac για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Οι δύο διαιτητές, ο Ισπανός Vicente Sanchis και ο Ελβετός Philippe Leemann δεν θα ξεχάσουν εκείνο το παιχνίδι, όπως και οι λιγοστοί Έλληνες φίλαθλοι που ταξίδεψαν μαζί με την αποστολή, στήριξαν την ομάδα και πανηγύρισαν με την ψυχή τους μετά το τέλος του αγώνα.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

Η πορεία για την κατάκτηση του Κυπέλλου Korac ξεκίνησε στις 27 Οκτωβρίου 1993 από την Samara της Ρωσίας. Ο ΠΑΟΚ νίκησε 81-77 και ο επαναληπτικός ήταν μία εύκολη υπόθεση. Νέα νίκη με 101-56 στο Αλεξάνδρειο (03/11/1993) και πρόκριση στους ομίλους. Ο ΠΑΟΚ συμμετέχει στον Γ΄ όμιλο μαζί με Caja San Fernando, Recoaro Milan, KK Zagreb και ξεκινά τους αγώνες του από την Ισπανία.

Νίκη με 87-82 επί της Caja San Fernando στη Sevilla (Πρέλεβιτς 26 πόντοι, Savic 12 ριμπάουντ, Κόρφας 4 ασσίστ). Δεύτερο εκτός έδρας παιχνίδι και ήττα στο Μιλάνο από την Recoaro με 76-74 (Berry 35 πόντοι, 21 ριμπάουντ). Στις 8 Δεκεμβρίου 1993, ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε στη Θεσσαλονίκη την KK Zagreb την οποία νίκησε 84-70, ενώ ακολούθησε μία ακόμη νίκη στο Αλεξάνδρειο, αυτή την φορά επί της Caja San Fernando με 92-89 (Berry 26 πόντοι, Savic 17 ριμπάουντ). Το 1994 ξεκίνησε με νίκη του ΠΑΟΚ επί της Recoaro Milan με 71-67 (Berry 22 πόντοι, 15 ριμπάουντ), ενώ νικηφόρο ήταν και το τελευταίο παιχνίδι του ομίλου στο Zagreb με 91-77 (Berry 30 πόντοι, 7 ριμπάουντ).

Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε την πρώτη θέση του ομίλου με 11 βαθμούς (5 νίκες και 1 ήττα), ενώ στη δεύτερη θέση ήταν η Recoaro Milan (4-2). Και οι δύο ομάδες προκρίθηκαν στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Korac, με τον ΠΑΟΚ να πρέπει να ξεπεράσει το εμπόδιο της Scavolini. Ήττα με διαφορά 16 πόντων (82-66) στο Pesaro, αλλά και απίστευτη ανατροπή στον επαναληπτικό. Ο ΠΑΟΚ συντρίβει με διαφορά 38 πόντων (96-58, Πρέλεβιτς 23 πόντοι, Savic 12 ριμπάουντ) την Ιταλική ομάδα και προκρίνεται στον ημιτελικό.

Αντίπαλος του ΠΑΟΚ ο Πανιώνιος, στον πρώτο… εμφύλιο στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αν και στο ημίχρονο του πρώτου ημιτελικού ο ΠΑΟΚ χάνει 48-34, γυρίζει το παιχνίδι και κερδίζει τελικά με 85-83 (Berry 25, Κόρφας 16, Savic 15, Πρέλεβιτς 14, Μπαλογιάννης 12, Γαλακτερός 3). Ο επαναληπτικός δεν είναι εύκολη υπόθεση. Στο ημίχρονο ο Πανιώνιος είναι και πάλι μπροστά στο σκορ (31-34), αλλά ο ΠΑΟΚ δεν… πιάνεται στο δεύτερο εικοσάλεπτο. Πετυχαίνει 51 πόντους, κερδίζει 82-64 (Γαλακτερός 22, Berry 19, Κόρφας 18, Πρέλεβιτς 9, Μπουντούρης 7, Savic 7) και παίρνει την πρόκριση για τον διπλό τελικό του Κυπέλλου Korac.”

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε ΠΑΟΚ

Δειτε επισης

ΠΑΟΚ – Καρδίτσα 85-70

Νίκη για ΠΑΟΚ με “όργια” του Κέβιν Πέτερ Τζούνιορ Ακόμη ένα βήμα για την είσοδ…