Κεντρική Διεθνή Αποσύρεται (;) η Ουκρανία

Αποσύρεται (;) η Ουκρανία

eurobasket2015

eurobasket2015

Οι δυσμενείς συνθήκες, πολιτικές και οικονομικές, που επικρατούν στην Ουκρανία δεν επιτρέπουν στη χώρα να επωμιστεί την διεξαγωγή μιας τόσο μεγάλης διοργάνωσης, όπως είναι το επερχόμενο Ευρωμπάσκετ του 2015.

Η οικονομία είναι διαλυμένη, το πολιτικό καθεστώς αβέβαιο, το χάος επικρατεί ενώ παραμονεύουν και οι ιμπεριαλιστικές τάσεις της Ρωσίας που επιχειρεί την ένταξη ολοένα και περισσότερων ουκρανικών εδαφών. Αυτοί είναι οι βασικότεροι λόγοι που η Ουκρανία θα αποσυρθεί ως διοργανώτρια χώρα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Ευρωμπάσκετ 2015, Μαρκιγιάν Λουμπκίβσκι, με πιθανότητα να αιτηθεί την διεξαγωγή του αντίστοιχου τουρνούα του 2017 για να μην πάνε χαμένα και τα στάδια που έχουν χτιστεί.

“Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν οι προετοιμασίες για το Ευρωμπάσκετ 2015, μέσα σε τόσο δύσκολες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες. Καθώς πρόκειται για μια μακρά και πολύπλοκη διαδικασία, η οποία απαιτεί το σχεδιασμό του συστήματος καθώς και μια σειρά οργανωτικών μέτρων ώστε να είναι επιτυχής ενώ, επιπλέον, χρειάζεται και η ενοποιημένη και συντονισμένη προσπάθεια χιλιάδων ανθρώπων.” , είπε αρχικά και συνέχισε τονίζοντας: “Ο πρώτος και κύριος παράγοντας, είναι η δυσμενής επιθετικότητα της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία, η οποία έχει οδηγήσει σε αστάθεια και απειλεί την ασφάλεια των νοτιοανατολικών περιοχών της χώρας.

Αυτή κατάσταση απαιτεί, με τη σειρά της, αναθεώρηση των προτεραιοτήτων για την Ουκρανία, τη συγκέντρωση της πολιτικής και οικονομικής της ζωής, ώστε να διαφυλαχθεί η εδαφική ακεραιότητα ακόμα και η ανεξαρτησία της χώρας.”

“Ένας ακόμη παράγοντας είναι η δυσμενής οικονομική κατάσταση στην Ουκρανία και προτεραιότητα έχει η αντιμετώπιση δύσκολων κοινωνικών ζητημάτων. Καθίσταται προφανές, ότι η χώρα δεν έχει την δυνατότητα να υποστηρίξει ιδιώτες επενδυτές για την ανέγερση γηπέδων ούτε για την χρηματοδότηση προπαρασκευαστικών εργασιών, οι οποίες εμπίπτουν στο πεδίο ευθύνης της χώρας.

Επίσης, η οργανωτική επιτροπή, αισθάνεται πως δεν έχει τον απαιτούμενο χρόνο για την σωστή και επιτυχημένη διεξαγωγή της διοργάνωσης.”

Εν συνεχεία, ο Λουμπκίβσκι, έριξε το “μπαλάκι” στη FIBA προτείνοντας τη διεξαγωγή του τουρνουά από δύο χώρες ταυτόχρονα, θέτοντας υποψηφιότητα να αναλάβει το Ευρωμπάσκετ του 2017:

“Με την υποστήριξη από την κυβέρνηση και την Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, η χώρα θα κάνει αίτηση για να φιλοξενήσει του Ευρωμπάσκετ 2017 ενώ το τουρνούα του 2015 θα μπορούσε να ανατεθεί σε μία ή περισσότερες χώρες.

Αυτό θα ήταν το θεμιτό και το δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει γίνει ήδη μεγάλο μέρος της προετοιμασίας μιας και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ανέγερσης γηπέδων.

Ας ελπίσουμε ότι, στο εγγύς μέλλον, αφού θα έχουν επιλυθεί όλα τα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα και η Ουκρανία θα έχει σταθεροποιηθεί , θα βρεθεί ένας τρόπος ώστε κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς να συνεργαστούν για την ολοκλήρωση της κατασκευής των γηπέδων.”

Κανένα αίτημα απόσυρσης

Η FIBA, από την άλλη, διαψεύδει αυτά τα δημοσιεύματα τονίζοντας πως δεν έχει ληφθεί κάποιο τέτοιο αίτημα από την ουκρανική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης ενώ συμπληρώνει πως δεν πρόκειται για τίποτα παραπάνω, πάρα προσωπικές απόψεις του Μαρκιγιάν Λουμπκίβσκι .

Αυτές τις θέσεις, δεν τις ασπάζεται η χώρα και η ομοσπονδία της, σύμφωνα με την FIBA. Μένει να δούμε, τι ισχύει και τι μέλλει γενέσθαι με το ζήτημα.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • uros slokar

    Ανακοινώθηκε ο Σλόκαρ

    Ενίσχυση στην φροντ λάιν για την Εστουντιάντες η οποία ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα την …
  • vujosevic partizan

    Το ξανάκανε (vid)

    Η Παρτιζάν ηττήθηκε εκτός έδρας από την Χάποελ Ιερουσαλήμ για την 3η αγωνιστική του Eurocu…
  • ivan lazarev zenit

    Τα αποτελέσματα (Eurocup)

    Στο ντέρμπι των αήττητων του πέμπτου ομίλου η Μπάνβιτ επιβλήθηκε εντός έδρας της Άσεσοφτ Π…
Περισσότερα από Κυριάκος Χατζόγλου
Περισσότερα σε Διεθνή

Δειτε επισης

Στη Νεπτούνας του Γιώργου Βόβορα μετακομίζει ο Καμπερίδης

Ο Γιώργος Καμπερίδης ανακοινώθηκε από τη Νεπτούνας του Βόβορα. Ο Γιώργος Καμπερίδης μετακό…