Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα “Αιώνιο ζέσταμα”

“Αιώνιο ζέσταμα”

printezis fotsis interview

printezis-fotsis-interview

Την Πέμπτη (20/2) ο Παναθηναϊκός θα υποδεχθεί τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ για την 7η αγωνιστική του Top 16 της Ευρωλίγκα.

Αυτός θα είναι ο πρώτος ελληνικός “εμφύλιος” σε αυτή τη φάση μετά το μακρινό 2002, όταν και είχαν ξανασυναντηθεί στο Top 16, μετρώντας ο καθένας από μία νίκη στην έδρα του.

Με αφορμή το μεθαυριανό ντέρμπι η Ευρωλίγκα κάθισε στο ίδιο τραπέζι τον Αντώνη Φώτση και τον Γιώργο Πρίντεζη για να αναλύσουν τα πάντα γύρω από το ντέρμπι αιωνίων αλλά και τη διοργάνωση γενικότερα.

Αναλυτικά όσα δήλωσαν:

Πόσο ενθουσιώδης είναι αυτή η φάση της σεζόν, που το κάθε παιχνίδι είναι μεγαλύτερο και σημαντικότερο από το προηγούμενο;

Φώτσης:“Δίχως αμφιβολία, είμαστε χαρούμενοι που είμαστε στο ΤΟΡ16. Περιμέναμε πως κάθε ματς θα είναι πιο δύσκολο, γιατί οι ομάδες γίνονται όλο και καλύτερες. Εμείς ξεκινήσαμε καλά, αλλά είχαμε κάποιες μικρές απώλειες στο παιχνίδι μας. Πιστεύω ότι το ματς με τον Ολυμπιακό θα είναι καλό για εμάς, ένα σκληρό παιχνίδι. Είναι οι πρωταθλητές Ευρώπης, για δυο διαδοχικές σεζόν. Θα είναι δύσκολος αγώνας, αλλά έχουμε ξαναπαίξει μαζί στο παρελθόν. Ελπίζω ότι θα είναι εκπληκτικό ματς, που θα το απολαύσουν οι φαν”.

Πρίντεζης: “Όλοι ξέρουμε πως το ΤΟΡ16 έχει γίνει πολύ πιο δύσκολο και μεγάλο σε διάρκεια, την τελευταία διετία. Είναι σαν μια νέα λίγκα, μέσα στη λίγκα, με πολλά ματς, κάποια εκ των οποίων μπορεί να είναι και πιο δύσκολα από εκείνα των πλέι οφ ή του Φάιναλ Φορ. Δεν παίζει κανένα ρόλο το γεγονός ότι τερματίσαμε πρώτοι στην κανονική περίοδο, στον όμιλο μας.

Όλες οι ομάδες είναι πολύ δυνατές τώρα και ανήκουμε σε ένα πολύ δύσκολο γκρουπ, όπου ο Παναθηναϊκός παίζει επίσης καλά. Κάθε ομάδα μπορεί να νικήσει, σε κάθε ματς, σε κάθε γήπεδο. Πρέπει να είσαι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, όχι μόνο για ένα μήνα, όπως ίσχυε στην προηγούμενη μορφή του ΤΟΡ16, αλλά κατά μια μεγάλη χρονική περίοδο”.

Γιώργο, είμαστε στα μέσα του ΤΟΡ16 και ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος εν συγκρίσει με το που βρισκόταν πέρυσι, την ίδια εποχή. Πηγαίνουν όλα βάσει πλάνου, στον Ολυμπιακό;
“Είναι πολύ νωρίς για να πούμε πως είμαστε καλύτεροι. Είναι αλήθεια πως στην παρούσα φάση, είμαστε δεύτεροι στον όμιλο, αλλά την ίδια ώρα δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο δρόμος είναι μακρύς και πολλά θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της Πέμπτης. Είναι ένα κρίσιμο παιχνίδι και για τους δυο ματς. Πέρυσι, δεν ήμασταν τόσο καλοί στο ΤΟΡ16.

Στα πλέι οφ παίξαμε εναντίον ομάδας που ήταν του επιπέδου μας και νικήσαμε στο τελευταίο παιχνίδι, στο γήπεδο μας. Έχω την αίσθηση πως πολλοί θυμούνται πώς έγινε αυτό. Οπότε το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας. Πρέπει να επικεντρωνόμαστε σε ένα στόχο και να πηγαίνουμε παιχνίδι με το παιχνίδι”.

Αντώνη, δεδομένου ότι είσαι παίκτης του Παναθηναϊκού από τη δεκαετία του ’90, ξέρεις καλύτερα από τον καθένα πώς χτυπά η καρδιά της ομάδας. Τι σου λέει ο χτύπος της για την Euroleague αυτής της σεζόν;
“Όλα αυτά τα χρόνια που είμαι στον Παναθηναϊκό, όσο ταλέντο και αν υπήρχε που υπήρχε πάντα, το πιο δυνατό μας όπλο ήταν το γεγονός ότι και οι 12 παίκτες προσπαθούσαμε σκληρά να τα δώσουμε όλα για την ομάδα, ώστε να υλοποιήσει τους στόχους της. Αυτό είναι που μας κάνει καλούς. Ο καθένας βάζει τον εαυτό του κάτω από αυτό που είναι καλό για την ομάδα”.

Οι φίλαθλοι που είναι εκτός Ελλάδος, δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παιχνίδια του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό. Αυτήν την εβδομάδα θα έχουν αυτήν τη δυνατότητα. Τι ρόλο παίζουν οι φαν σε αυτά τα ματς;

Φώτσης: “Το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε είναι το ίδιο με αυτό που προσπαθούμε να στείλουμε όλα αυτά τα χρόνια: μεταξύ των παικτών υπάρχει πολύ καλή ατμόσφαιρα και ένα περιβάλλον που είναι πολύ ευχάριστο. Δεν έχουμε πρόβλημα ο ένας με τον άλλον. Το μόνο που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι ό,τι καλύτερο έχουμε ώστε να νικήσει η ομάδα. Το ίδιο θα πρέπει να συμβαίνει και εκτός γηπέδου. Εννοώ πως οι φαν θα πρέπει να απολαμβάνουν ένα καλό παιχνίδι μπάσκετ, σε πολιτισμένο περιβάλλον και όλοι εμείς να γυρίζουμε ασφαλείς στο σπίτι μας”.

Πρίντεζης: “Συμφωνώ 100% με τον Αντώνη. Στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου γίνεται ένα πραγματικό ντέρμπι και όλα τα παιχνίδια μας είναι πάρα πολύ ενδιαφέροντα. Πολλές φορές όμως, η όλη εικόνα καταστρέφεται από άλλους παράγοντες και από οπαδούς που κάνουν ηλίθια πράγματα. Πιστεύω πως πρόκειται για μια πολύ μικρή μερίδα φιλάθλων. Αν τα λάβουμε όλα υπ’ όψιν μας, πιστεύω ότι δεν έχουμε λόγο να ζηλεύουμε οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό ντέρμπι”.

ÐÁÍÁÈÇÍÁÉÊÏÓ - ÏËÕÌÐÉÁÊÏÓ *ÊÕÐÅËÏ

Στο ντοκιμαντέρ “Basketball Capitals” και στην αναφορά που έγινε στην Αθήνα, ήταν ξεκάθαρο πως υπάρχει μεγάλος σεβασμός μεταξύ των παικτών και των προπονητών αυτών των οργανισμών. Για να είσαι καλός εναντίον του αιώνιου αντιπάλου σου, ως παίκτης και ως φαν, πόσο σεβασμό πρέπει να έχεις για αυτόν;

Φώτσης: “Υπάρχει μεγάλη πρόοδος. Σε ό,τι αφορά τους φιλάθλους, πιστεύω πως η κατάσταση δεν είναι όπως παλιά. Ο αριθμός αυτών που παρεκτρέπεται γίνεται ολοένα και μικρότερος και αυτό ξεκινά από τους παίκτες. Είναι ξεκάθαρο πως εντός γηπέδου σεβόμαστε πολύ ο ένας τον άλλον και μολονότι είμαστε αντίπαλοι, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για να νικήσουμε. Έχουμε υπάρξει και συμπαίκτες, ενώ γνωριζόμαστε πολλά χρόνια μεταξύ μας. Από εκεί πηγάζει ο αμοιβαίος σεβασμός. Και αυτό θα έπρεπε να είναι η ουσία του αθλήματος: να κάνεις ό,τι μπορείς, υπό φυσιολογικές συνθήκες ώστε να νικήσει η ομάδα σου και τίποτα παραπάνω”.

Πρίντεζης: “Προσωπικά, δεν το πιστεύω αυτό,διότι αυτό που δημιουργεί ένας μικρός αριθμός οπαδών, επεκτείνεται σε όλους. Έχω συναντήσει φιλάθλους και των δυο ομάδων, οι οποίοι έχουν σωστή κρίση, στους οποίους αρέσει το μπάσκετ και δεν αρέσουν όσα συμβαίνουν. Θέλω να πιστεύω πως η πλειοψηφία σκέφτεται έτσι. Είναι λίγοι αυτοί που καταστρέφουν την εικόνα, αλλά δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε σε αυτό γιατί, όπως είπε ο α Αντώνης, μεταξύ των παικτών δεν υπάρχει κανένα θέμα. Οι περισσότεροι είμαστε φίλοι, παίζουμε στην εθνική, μένουμε στα ίδια δωμάτια για δυο μήνες κάθε καλοκαίρι, βγαίνουμε έξω μαζί και μοιραζόμαστε κοινούς στόχους. Οπότε είναι αχρείαστο και ηλίθιο να αποπροσανατολίζονται όλοι, εξαιτίας κάποιων λίγων”.

Παίζετε στις ομάδες που έχουν κερδίσει τους πέντε από τους επτά τελευταίους τίτλους. Πόσο καλύτερο κάνετε ο ένας τον άλλον, μέσω του ανταγωνισμού σας; Πόσο υπερήφανοι θα έπρεπε να αισθάνονται οι φαν και των δυο ομάδων, για όσα έχετε επιτύχει σε διεθνές επίπεδο;

Φώτσης: “Φυσικά, όταν ο κύριος αντίπαλος σου γίνεται καλύτερος πρέπει να γίνεις και εσύ καλύτερος, για να τον νικήσεις. Αν ο Ολυμπιακός γινόταν χειρότερος, δεν θα έπρεπε να εξελίξουμε τους εαυτούς μας, γιατί όλα θα ήταν πιο απλά. Θα παραμέναμε στάσιμοι. Ο Ολυμπιακός είναι ο back to back πρωταθλητής Ευρώπης και όλοι όσοι τον αντιμετωπίζουν σε Ελλάδα και Euroleague< έχουν επιπλέον λόγο να θέλουν να τον νικήσουν. Για να τα καταφέρουμε πρέπει να είμαστε καλύτεροι, γιατί δεν αντιμετωπίσουμε την όποια ομάδα, αλλά την καλύτερη”.

Πρίντεζης: “Συμφωνώ με τον Αντώνη. Όσο είναι δυνατός ο Παναθηναϊκός, θα συνεχίσουμε και εμείς να θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι. Το ίδιο ισχύει και για τον Παναθηναϊκό. Όταν βλέπεις τον κύριο ανταγωνιστή σου να βελτιώνεται και να πηγαίνει καλά στην Ευρώπη, αποκτάς ένα επιπλέον κίνητρο, είναι μια θετική πίεση που νιώθεις να επιτύχεις κάτι περισσότερο”.

Κατά τη διάρκεια πολύ σκληρών χρόνων για την Ελλάδα, αυτοί οι οργανισμοί είναι σύμβολα της ελληνικής υπεροχής, οι καλύτεροι σε αυτό που κάνουν. Πόσο σημαντικό είναι για τον καθένα -συλλόγους, ομάδες, φαν- να δείξουν αυτήν την υπεροχή σε αυτά τα δυο ματς για το ΤΟΡ16;

Φώτσης: “Και ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός είναι οι πρωταγωνιστές της Ευρώπης, τα τελευταία χρόνια. Έχουμε δείξει πως μολονότι ως χώρα δεν τα πάμε καλά, δεδομένης και της κρίσης, δεν έχουμε επηρεαστεί. Ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε χαρά σε όλους τους ανθρώπους που σίγουρα τη χρειάζονται”.

Πρίντεζης: “Όπως είπες, τα πέντε τελευταία χρόνια, οι τέσσερις τίτλοι έχουν έλθει στην Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για το ελληνικό μπάσκετ και τη χώρα, γενικότερα. Σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, βλέπουμε πως το μπάσκετ είναι πολύ δημοφιλές σπορ και ανεξάρτητα από το αν κερδίζει ο Ολυμπιακός ή ο Παναθηναϊκός, υπάρχουν πολλοί που είναι ευτυχισμένοι. Που τους αρέσει αυτό που βλέπουν. Είναι ένα επιπρόσθετο κίνητρο που έχουμε για αυτά τα ματς, για να φτάσουμε στο τέλος της διαδρομής και να γίνουμε οι πρωταθλητές”.

printezis-fotsis

Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός ξεκίνησαν στο TOP-16 με διαφορετικό τρόπο. Πόσο σημαντικό είναι αυτό το παιχνίδι;

Φώτσης: “Αυτό είναι πραγματικά ένα ιδιαίτερο παιχνίδι. Όλα τα παιχνίδια κόντρα στον Ολυμπιακό είναι ιδιαίτερα, ειδικά τώρα που αναμετρώμαστε για το TOP-16 στο τελευταίο παιχνίδι του πρώτου μισού. Φυσικά, το να παίζεις κόντρα στον Ολυμπιακό και μάλιστα εντός έδρας σου δίνει έξτρα κίνητρο. Χρειάζεται να βάλεις μεγάλη προσπάθεια για να νικήσεις αυτό το παιχνίδι”.

Πρίντεζης: “Στα χαρτιά και λόγω των προηγούμενων αποτελεσμάτων μας, θα μπορούσαμε ίσως να ήμασταν λίγο πιο χαλαροί, αλλά αυτό είναι ένα παιχνίδι που πραγματικά θέλουμε να νικήσουμε για ψυχολογικούς λόγους και για να κατακτήσουμε την 2η θέση του ομίλου όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Δεν θα έλεγα ότι είναι ένα παιχνίδι δίχως αύριο, παρ’ όλα αυτά. Υπάρχει ακόμα μακρύς δρόμος μπροστά μας στο TOP-16 και μόλις τελειώνει ο πρώτος γύρος. Το δεύτερο μισό θα είναι δύσκολο για όλες τις ομάδες και πολλά πράγματα μπορούν να συμβούν”.

Λαμβάνοντας υπόψιν τις προηγούμενες περιπτώσεις που έχουμε δει και οι δύο ομάδες ξόδεψαν όλη τους την ενέργεια γι’ αυτό το παιχνίδι. Είναι εύκολο να πέσει κανείς σ’ αυτή την παγίδα;

Φώτσης: “Φυσικά, είναι πολύ εύκολο να πέσεις στην παγίδα, γιατί όλα τα παιχνίδια μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακό μονοπωλούν το ενδιαφέρον στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Μπορει να είναι ένα παιχνίδι για τη Euroleague, αλλά και οι δύο ομάδες ζουν γι’ αυτούς τους αγώνες, τόσο στα πλέι οφ του ελληνικού πρωταθλήματος, όσο και στην Eυρώπη. Πρόκειται να γίνει ένα πολύ σκληρό παιχνίδι και οι δύο ομάδες θα τα δώσουν όλα για να νικήσουν”.

Πρίντεζης: “Όλοι ξέρουμε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερο παιχνίδι. Ακόμα κι αν ήταν φιλικό παιχνίδι, θα είχε ιδιαίτερη σημασία για εμάς τους παίκτες και τους οπαδούς της κάθε ομάδας. Και οι δύο ομάδες θέλουν να νικήσουν, ειδικά τώρα που πρόκειται για ένα παιχνίδι στο TOP-16. Θα παίξουμε σε ένα γήπεδο που δεν παίξαμε με τον τρόπο που θέλαμε τις δύο προηγούμενες φορές”.

Αντώνη, σύμφωνα με τα όσα είπα ο Γιώργος, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος στο TOP-16, αλλά θεωρητικά ο Ολυμπιακός είναι λίγο πιο χαλαρός, την ίδια ώρα που ο Παναθηναϊκός μοιάζει να παίζει με την πλάτη στον τοίχο. Πόσο πιο σημαντικό είναι αυτό το παιχνίδι για σας;
“Γενικά δεν μας ενδιαφέρει τι πιστεύει η άλλη ομάδα. Είμαστε συγκεντρωμένοι στο πως μπορούμε να παρουσιαστούμε καλύτεροι. Για μας είναι ένα παιχνίδι κόντρα στον Ολυμπιακό στην έδρα μας και δεν παίζει ρόλο σε ποια θέση βρισκόμαστε βαθμολογικά ή σε ποια αγωνιστική βρισκόμαστε. Θα δώσουμε τα πάντα για να νικήσουμε το παιχνίδι. Κάθε φορά κοιτάμε το παιχνίδι που έχουμε μπροστά μας”.

Γιώργο, τι πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός προκειμένου να μην έχει την ίδια εμφάνιση με τις προηγούμενες αναμετρήσεις με τον Παναθηναϊκό για το ελληνικό πρωτάθλημα και το Κύπελλο;
“Δεν δείξαμε την ταυτότητα που έχουμε ως ομάδα στα προηγούμενα εκτός έδρας παιχνίδια μας με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Δεν είχαμε ενέργεια, αυτοπεποίθηση και τις ικανότητες που μας χαρακτηρίζουν ως ομάδα τα τελευταία δύο χρόνια, και μας έδωσαν πολλές επιτυχίες. Αν το κάνουμε αυτό, πιστεύω πως το αποτέλεσμα θα είναι θετικό για εμάς, όχι μόνο στο συγκεκριμένο παιχνίδι, αλλά και στο μέλλον καθώς θα αντιμετωπίσουμε τον Παναθηναϊκό πολλές φορές ακόμα φέτος”.

Ως πάουερ φόργουορντ, θα αντιμετωπίσετε ο ένας τον άλλο στο μεγάλο ντέρμπι της Πέμπτης. Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αντιπάλου σας;

Φώτσης: “Είναι ξεκάθαρο το τι κάνει ο Γιώργος στο παρκέ. Είναι ένας παίκτης με μεγάλη ενέργεια, πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος σ’ αυτόν”.

Πρίντεζης: “Όλοι ξέρουμε τι μπορεί να κάνει ο Αντώνης στο γήπεδο. Πρέπει να πω τα ίδια πράγματα για τον ίδιο. Μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε μικρό χρονικό διάστημα. Δεν μπορείς να τον αφήσεις ελεύθερο, ούτε για ένα δευτερόλεπτο, γιατί μπορεί να σε σκοτώσει με το μακρινό του σουτ. Επίσης, είναι πολύ καλός στην άμυνα. Καταλαβαίνεις πότε βρίσκεται στο παρκέ, γιατί συνεισφέρει σημαντικά σ’ αυτό τον τομέα”.

Αντώνη, είναι η άμυνα τόσο πολύ σημαντική για τον Παναθηναϊκό;
“Φυσικά, αυτό είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο για εμάς για πολλά χρόνια. Είναι κάτι από το οποίο ξεκινάμε. Δεν έχει σημασία πόσο καλοί είμαστε στην επίθεση, ή πόσο πολύ ταλέντο έχουμε, πάντα θα υπάρχουν δύσκολες μέρες που απλά δεν μπορείς να σκοράρεις. Ξέρουμε όμως ότι η άμυνα θα είναι εκεί ακόμα και στην πιο άσχημη ημέρα μας. Είναι θέμα θέλησης και δεν έχει σημασία αν είσαι καλός ή καλός στην επίθεση τη συγκεκριμένη ημέρα”.

Γιώργο, ο Παναθηναϊκός έχει μία σταθερή αξία, η οποία είναι η άμυνα, ειδικά στα πρόσφατα παιχνίδια κόντρα στον Ολυμπιακό. Ακόμα κι όταν τους νικήσατε στην έδρα σας, σκοράρατε μόλις 55 πόντους, πολύ μακριά από το μέσο όρο σας που είναι 80. Τι συμβαίνει στην άμυνα σας όταν παίζετε εναντίον τους;
“Δεν πιστεύω ότι η επίθεση είναι το μοναδικό μας συστατικό. Έχουμε δείξει μεγάλη βελτίωση στην άμυνα επίσης, ειδικά τώρα στο TOP-16. Παίξαμε κάποια πολύ καλά αμυντικά παιχνίδια, τα οποία είχαμε μελετήσει, κάτι που σημαίνει ότι η άμυνα σου δίνει την πιθανότητα να τρέξεις και να σκοράρεις εύκολους πόντους. Δεν μπορείς να είσαι στην καλύτερη σου βραδιά κάθε φορά και να σκοράρεις 100 πόντους σε κάθε παιχνίδι, θα έχεις και κακά παιχνίδια επίσης. Κατά τη διάρκεια της σεζόν θα πρέπει να είσαι όσο το δυνατόν πιο καλός σε έναν συγκεκριμένο τομέα, πρέπει να είσαι καλός στην άμυνα, ούτως ώστε να μπορείς να είσαι καλός και επιθετικά”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιάννης Αρμάος
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Βιλερμπάν – Μονακό 77-87 (vid)

Τα… χρειάστηκε, αλλά κέρδισε η Μονακό Η Μονακό ζορίστηκε απέναντι στη Βιλερμπάν, αλλ…