Κεντρική Ελλάδα Κύπελλο ΠΑΟ – Ολυμπιακός 67-59

ΠΑΟ – Ολυμπιακός 67-59

maciulis curry

maciulis-curry

Ο Παναθηναϊκός είναι στον τελικό. Έσπασε το αήττητο σερί του Ολυμπιακού, ενώ ο Αργύρης Πεδουλάκης -μετά το 67-59 και την πρόκριση- μετρά 5-0 νίκες επί του Γιώργου Μπαρτζώκα σε αγώνα που κρίνει κάτι, που δεν έχει… αύριο. Κι ήταν απόλυτα δίκαιη η νίκη των “πράσινων“, καθώς από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό είχαν πιο σαφές πλάνο, σε άμυνα και επίθεση.

Το πρώτο ημίχρονο ήταν ελκυστικό για όσους μπορούν να παρακολουθήσουν (και όχι απλά να δουν) μπάσκετ. Παιχνίδι τακτικής από τους δύο προπονητές, με τον Αργύρη Πεδουλάκη να κυριαρχεί στα σημεία, παρότι αυτό δεν καταγράφηκε επαρκώς στο επιμέρους σκορ.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε με περισσότερο πάθος και “σημάδια“. Στην επίθεση στόχος ήταν να ποστάρουν στον Λοτζέσκι, ενώ στην άμυνα ο Βασίλης Σπανούλης έβρισκε απέναντί του αρχικά “4αρια” (Γκιστ και Φώτσης) και στη συνέχεια τον Μπράμος, τον Παππά, τον Γιάνκοβιτς.

Ο Ολυμπιακός με όπλο την καλή ψυχολογία των συνεχόμενων νικών, ήταν παραγωγικός στην περιφέρεια. Κι αυτό ήταν το στοιχείο που τον κράτησε μέσα στο παιχνίδι, αφού στο “ζωγραφιστό” οι γηπεδούχοι κυριάρχησαν.

Οι “πράσινοι” προηγήθηκαν με 5-2, οι “ερυθρόλευκοι” πέρασαν για πρώτη φορά μπροστά με τρίποντο του Μάντζαρη (7-8), οι δύο ομάδες συμβάδισαν μέχρι το 12-11, όταν και “μίλησε” ο Νίκος Παππάς. Πέτυχε πέντε συνεχόμενους πόντους κι έκανε το σκορ 17-12, για να ανεβεί η διαφορά στο 20-13 με καλάθι του Μπράμος και να κλείσει το δεκάλεπτο με τρίποντο του Σλούκα (20-16).

Στη δεύτερη περίοδο ο Πεδουλάκης άνοιξε το ροτέισον, ο Παναθηναϊκός πέτυχε το πρώτο του καλάθι στο 16.35” (μέχρι τότε ευστοχούσε μόνο από βολές), ενώ την ίδια στιγμή οι φιλοξενούμενοι σκόραραν σχεδόν μόνο με τρίποντα.

Από το 20-13 μέχρι το 28-27 οι “ερυθρόλευκοι” πήραν όλους τους πόντους από τέσσερα τρίποντα κι ένα κάρφωμα του Ντάνστον! Ο Σπανούλης έβαλε μπροστά τον Ολυμπιακό, ο Κάρι πέτυχε το πρώτο τρίποντο (από τα τέσσερα που εκτέλεσε το “τριφύλλι” στο πρώτο μέρος) για τον Παναθηναϊκό (31-29), βάζοντας… φωτιά στην εξέδρα και δίνοντας το σύνθημα για να πιέσουν οι “πράσινοι“.

Η επιθετική τους άμυνα είχε αποτέλεσμα να ανεβεί η διαφορά στο 35-29, αλλά Σπανούλης και Λο με τρίποντο και δίποντο, αντίστοιχα, έκλεισαν το δεκάλεπτο με το μικρότερο δυνατό άνοιγμα ψαλίδας (35-34).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι και στα δύο δεκάλεπτα ο Παναθηναϊκός είχε την τελευταία επίθεση, αλλά οι παίκτες του δεν την εκδήλωσαν κάνοντας λάθος, ενώ κανείς παίκτης και από τις δύο ομάδες δεν είχε περισσότερα των δύο φάουλ και κανείς δεν είχε φτάσει σε διψήφιο αριθμό πόντων.

Η συνέχεια αναμένονταν (τουλάχιστον στη θεωρία) εντυπωσιακή, αφού το “τριφύλλι” έχει ως τώρα καλύτερη περίοδο την τρίτη και η ομάδα του μεγάλου λιμανιού την τέταρτη…

Το τρίτο δεκάλεπτο ήταν απολύτως μοιρασμένο, με τον Ολυμπιακό να μένει έξι λεπτά χωρίς σκορ, αλλά και τον Παναθηναϊκό να έχει καλύτερη επίδοση στο πίσω μέρος του γηπέδου, παρά στο μπροστά. Το επιμέρους σκορ 10-10 αφενός δεν διαφοροποίησε στο ελάχιστο την εικόνα του αγώνα, αφετέρου δείχνει ότι η ποιότητα υποχώρησε, ως λογικό επακόλουθο του άγχους για το αποτέλεσμα, αλλά και της εκατέρωθεν πίεσης.

Ο Ολυμπιακός είχε μονοδρομήσει την επιθετική του διαδικασία μέσω του τρίποντου, αφού οι διάδρομοι ήταν κλειστοί και τα “4αρια” του δεν βοηθούσαν, ακόμα κι όταν είχαν πιο κοντό αντίπαλο, άρα θεωρητικό πλεονέκτημα (αναξιοποίητο).

Στην τέταρτη περίοδο οι φιλοξενούμενοι όχι μόνο δεν έκαναν κάτι για να βγουν από τον ρυθμό του Παναθηναϊκού, αλλά με απενεργοποιημένα τα… όπλα τους (άποντος ο Λοτζέσκι, έναν πόντο πέτυχε σε όλο το δεύτερο μισό ο Σπανούλης), περίμεναν τα πάντα από τον εξαιρετικό Σλούκα και φυσικά από το τρίποντο.

Αντίθετα, οι “πράσινοι” έπαιξαν με μυαλό, αξιοποίησαν όλα τα “μις ματς απ“, σημάδεψαν τον Ματσιούλις, ενώ παράλληλα βρήκαν πόντους από τον εξαιρετικό Διαμαντίδη (θύμισε τον 3D του παρελθόντος) και τον Μπράμος, ενέργεια και σκορ από τον Λάσμε.

Ο Ολυμπιακός πέρασε με 47-48, ο Παναθηναϊκός απάντησε με τρίποντο του Διαμαντίδη (50-48) και πήγε στο +4 (54-50), πριν ο Περπέρογλου απαντήσει με τρίποντο.

Οι βολές του Ματσιούλις, το τρίποντο του Μπράμος και το καλάθι του Ματσιούλις διαμόρφωσαν την κατάσταση υπέρ του ΠΑΟ (61-53) σε τέτοιο βαθμό, που ούτε το τρίποντο του Σλούκα ήταν ικανό να αλλάξει τα δεδομένα.

Διαιτητές: Αναστόπουλος – Σχινάς – Τανατζής.
Τα δεκάλεπτα: 20-16, 35-34, 45-44, 67-59.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Διαμαντίδης 10 (2), Μπράμος 12 (1), Ματσιούλις 11, Γκιστ 3, Λάσμε 9, Παππάς 6, Κάρι 9 (1), Γιάνκοβιτς, Μαυροκεφαλίδης, Φώτσης 2, Μπατίστ 5.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Μάντζαρης 6 (2), Σπανούλης 8 (1), Περπέρογλου 8 (2), Πρίντεζης 5, Ντάνστον 8, Σλούκας 13 (3), Λοτζέσκι, Πέτγουεϊ 3 (1), Σίμονς 3, Λο 5 (1), Μπέγκιτς.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κύπελλο

Δειτε επισης

Κύπελλο Ελλάδας: Το κοινωνικό πρόσωπο το Κυπέλλου Ελλάδας (vid)

Γεμάτο δράση εντός και εκτός παρκέ περιείχε το Κύπελλο Ελλάδας. H Κρήτη φιλοξένησε ένα τετ…