Κεντρική Basket League ΕΣΑΚΕ Οι… μικρότεροι της Ευρώπης

Οι… μικρότεροι της Ευρώπης

cooper aris paok

cooper-aris-paok

Τα πρώτα σημάδια είχαν έρθει από το ντέρμπι αιωνίων της πρεμιέρας. Με σκόρ 54-45, ένα από τα χαμηλότερα στην ιστορία των μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, και σύνολο 109 πόντων είχε δοθεί το στίγμα. Η συνέχεια ήρθε με εξίσου χαμηλά σκορ από πολλές ομάδες, ελάχιστες κατοστάρες και γενικώς πολύ χαμηλά σκορ. Και δεν υπάρχει πιο αδιάψευστος μάρτυρας από αυτόν της στατιστικής.

Μαζέψαμε, λοιπόν, τα πεπραγμένα σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές λίγκες, μαζί και τις δύο κορυφαίες ευρωπαϊκές διοργανώσεις και το αποτέλεσμα μάλλον δεν τιμά το πρωτάθλημά μας. Βλέπετε, είναι τελευταίο σε παραγωγή πόντων ανά αγώνα, περίπου 8 πόντους ανά αγώνα κάτω από τον γενικό μέσο όρο που προσδιορίζεται στους 153,4 πόντους ανά αγώνα!

Στο ελληνικό πρωτάθλημα μπαίνουν οι λιγότεροι πόντοι από κάθε άλλη λίγκα, μόλις 145,6 ανά αγώνα, ή αν προτιμάτε μόλις 72,8 ανά ομάδα/ανά αγώνα.

Πολύ ψηλότερα από τη δική μας λίγκα βρίσκονται τα περισσότερα πρωταθλήματα με κορυφαίο αυτό του Βελγίου, που φτάνει στο… υπερβολικό νούμερο των 160,3 πόντων ανά αγώνα. Η γερμανική και η ιταλική λίγκα ακολουθούν, ενώ 11 από τα 14 πρωταθλήματα/διοργανώσεις έχουν μέσο όρο πάνω από 150 πόντους ανά αγώνα.

Πιο κοντά στο πρωτάθλημα του ΕΣΑΚΕ βρίσκονται τα πρωταθλήματα της Γαλλίας (147,9 πόντοι ανά αγώνα) και της Αδριατικής Λίγκας (147,7), με λίγο πάνω από ένα καλάθι ανά αγώνα.

Εντάξει, στην Ελλάδα δίνουμε μεγάλο βάρος στην τακτική, στην άμυνα, ή ότι άλλο μπορεί να επικαλεσθεί όποιος θέλει να αντικρούσει το παραπάνω στατιστικό, όμως είναι εμφανής και η έλλειψη ποιοτικών παικτών και σκόρερ στις περισσότερες ομάδες.

pinakaki50

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιάννης Ψαράκης
Περισσότερα σε ΕΣΑΚΕ

Δειτε επισης

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 77-71

Νίκησε ο Παναθηναϊκός με… απόφαση Σλούκα. Τραγική η διαιτησία. Σ’ ένα ματς με διαφορετική …