Κεντρική Basket League ΑΕΚ “Xαίρομαι για τους συμπαίκτες μου”

“Xαίρομαι για τους συμπαίκτες μου”

gizogiannis andronikos aek

gizogiannis-andronikos-aek

“Έβγαλε το καπέλο” στους συμπαίκτες του ο Ανδρόνικος Γκιζόγιαννης. Παράλληλα, έκρουσε “κώδωνα κινδύνου” ενόψει της αυριανής αναμέτρησης στην Καλαμίτσα. Ο έμπειρος φόργουορντ μίλησε στην στην “ΩΡΑ των σπορ”.

– Είναι νωρίς ακόμα, πλην όμως θεωρητικά μιλώντας η αναμέτρηση Καβάλας – ΑΕΚ είναι το ντέρμπι του Πρωταθλήματος. Συμφωνείς;
“Είναι όντως αρκετά νωρίς, αλλά με βάση τα ισχύοντα δεδομένα είναι το ντέρμπι του Πρωταθλήματος. Συμφωνώ μαζί σας. Είναι ντέρμπι με την έννοια, ότι πρόκειται για δύο ομάδες, που εξ αρχής δημοσιοποίησαν τον στόχο τους, που είναι η άνοδος. Συνεπώς, δεν είναι οριακή η αναμέτρηση, αλλά είναι σημαντική. Πρέπει να κερδίσουμε την Καβάλα για πολλούς και διαφόρους λόγους”.

– Βρίσκεστε σε καλή κατάσταση. Πώς εξηγείς αυτή την εικόνα ομάδας με βάση τουλάχιστον τους δύο πρώτους αγώνες;
“Αυτό, που μπορώ να πω είναι ότι η ομάδα μας έχει αρκετά μεγάλο βάθος σε όλες τις θέσεις. Το απέδειξε τόσο στο Ηράκλειο, όσο και στην Καισαριανή. Βρισκόμαστε στην αρχή του Πρωταθλήματος. Είναι γεγονός ότι ακόμη αναζητούμε τα πατήματά μας και τον ρυθμό μας. Θεωρώ, ότι θα βελτιωνόμαστε από αγώνα σε αγώνα. Θα έχουμε αυξομοιώσεις. Φυσιολογικό δεν είναι;”

Προφανώς. Κανείς δεν είπε ότι είστε ρομπότ…
“Έτσι είναι. Έλεγα, λοιπόν, ότι θα βελτιωνόμαστε. Και θα το δείτε. Από κει και πέρα με ρωτήσατε γιατί είμαστε τόσο καλοί. Δεν είναι κάτι μυστικό. Η άμυνα είναι το δυνατό μας σημείο. Η άμυνα φέρνει τις νίκες και τις… ανόδους. Και όσο και να λένε κάποιοι, ότι ο ΟΦΗ και το Παγκράτι δεν ήταν ομάδες, που σε κάθε περίπτωση θα διεκδικήσουν υψηλές θέσεις, θυμίζω απλώς ότι ο ΟΦΗ πέτυχε εκατό πόντους στο Ψυχικό και κόντεψε να νικήσει, ενώ το Παγκράτι νίκησε τον Φίλιππο Βέροιας. Εμείς χάρη στην φιλοσοφία περί άμυνας, που διέπει την ομάδα φτάσαμε σε άνετες νίκες”.

Ο βασικός κορμός της ΑΕΚ παρέμεινε σχετικά αναλλοίωτος σε σχέση με πέρυσι. Όμως, ήλθαν αρκετοί νέοι παίκτες. Πώς εξηγείται αυτή η άμεση προσαρμογή σ’ αυτή την φιλοσοφία περί άμυνας, που μας είπες;
“Νομίζω, ότι είναι πολύ σημαντικό για έναν παίκτη να έχει αντίληψη. Θεωρώ, λοιπόν, ότι όλοι οι παίκτες έχουν τρομερή αντίληψη. Χαίρομαι – και σας το λέω ειλικρινά- που έχω συμπαίκτες με τέτοια αντίληψη! Σπανίζει σ΄ ένα παίκτη να υπάρχει αυτό το χάρισμα. Βεβαίως, είναι γενικότερα το περιβάλλον στην ΑΕΚ, που βοηθάει. Όλα λειτουργούν σε επαγγελματικά πρότυπα. Είναι η δυναμική της ΑΕΚ ως συλλόγου. Εννοείται, πως είναι καθοριστική η συμβολή του προπονητή και των προπονητών μας γενικότερα, οι οποίοι έχουν το γενικό πρόσταγμα. Είναι απαιτητή ανάγκη, όμως, οι παίκτες να έχουν υψηλό μπασκετικό “ΙQ”. Και οι παίκτες της ΑΕΚ το έχουν αυτό. Μπορεί, λοιπόν, η άμυνα να μην είναι τόσο “εμπορική”, αλλά είναι αποδοτική. Αποτελεί προϊόν δουλειάς και συνέπειας”.

– Μίλησες για “βάθος στον πάγκο” και υψηλό δείκτη νοημοσύνης. Δεν “ψηλώνεις” πολύ τους νεαρούς παίκτες της ομάδας;
“Τι πάει να πει, νεαροί και μη νεαροί παίκτες; Όλοι μας πρέπει να είμαστε συνειδητοποιημένοι. Και πρέπει να είμαστε συνειδητοποιημένοι κάθε στιγμή. Όπως προείπα, υπάρχει αντίληψη στους παίκτες της ΑΕΚ. Η ομάδα μας χρειάζεται όλους να είμαστε έτοιμοι κάθε στιγμή”.

– Δεν σε ανησυχεί κάτι;
“Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη τόσο στους παίκτες, όσο και στους προπονητές. Είμαστε μια ομάδα, που δουλεύει σε άκρως επαγγελματικά επίπεδα. Διαθέτουμε όλα τα στοιχεία της μεγάλης ομάδας και όχι μόνο λόγω ονόματος. Ούτε με ανησυχεί, ούτε με φοβίζει κάτι λοιπόν. Θα έλεγα, ότι επιβάλλεται απλώς να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι στο ξεκίνημα του αγώνα. Πολλές φορές δεν μπαίνουμε στον αγώνα τόσο δυνατά, όσο πρέπει. Αυτό με φοβίζει λίγο. Όχι, τίποτε άλλο, αλλά σε αγώνες, όπως για παράδειγμα αυτό με την Καβάλα ενδέχεται να μας στοιχίσει. Ενδέχεται αν δεν είμαστε συγκεντρωμένοι από το πρώτο δευτερόλεπτο, να μην έχουμε στην συνέχεια την πολυτέλεια, αν ξεφύγει το σκορ, να την φτάσουμε”.

– Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο που πρέπει να προσέξετε από την ομάδα της Ένωσης Καβάλας, ή ισχύουν τα τετριμμένα “πρέπει να προσέξουμε την ομάδα συνολικά κλπ”.
“Δεν ισχύουν τα τετριμμένα για την ομάδα της Καβάλας. Δεν πρόκειται, λοιπόν, να ακούσετε από μένα τα κλασικά, που λέμε οι παίκτες σ΄ αυτές τις περιπτώσεις. Η αντίπαλός μας διαθέτει μία εξάδα-επτάδα παικτών με εμπειρία και παραστάσεις μεγάλων αγώνων. Είναι παιδιά, που γνωρίζουν και την κατηγορία και έχουν και μπασκετικά στοιχεία. Χρειάζεται να τους προσέξουμε όλους μαζί και τον καθένα χωριστά. Αν δεν είσαι προσεκτικός, μπορεί να σε διαλύσουν”!

– Διαφωνούμε με την άποψη, που επικρατεί από μερίδα συναδέλφων μας, ότι έχετε αμφισβητηθεί. Αν εξαιρέσει κανείς ίσως την ήττα-αποκλεισμό από το Κύπελλο, που όμως κυρίως προβληματισμός υπήρξε εντός των τειχών της ΑΕΚ. Η δική σου γνώμη;
“Στην ΑΕΚ παίζουμε. Λογικό είναι να υπάρχει πίεση. Λογικό είναι να κρινόμαστε και ενδεχομένως να αμφισβητούμαστε. Δεν έχει σημασία για μένα σε ποιο βαθμό αμφισβητείσαι. Και να σας πω και κάτι; Καλό κάνει αυτό από μια πλευρά, αν γίνεται βεβαίως σε επιτρεπτά όρια και δεν θίγει αξιοπρέπειες, καθώς σε διατηρεί σε εγρήγορση. Ευπρόσδεκτη, λοιπόν, αυτή η αμφισβήτηση, αυτού του τύπου η κριτική, διότι μας βοηθά να μην απομακρυνόμαστε από τον στόχο. Πιστεύω ότι κάπως έτσι πρέπει να την διαχειρίζεται κάθε υγιώς σκεπτόμενο άτομο, που εμπλέκεται με τον αθλητισμό και δη με τον πρωταθλητισμό. Διότι η ΑΕΚ κάνει πρωταθλητισμό”.

– Μιλάς και έχουμε την αίσθηση, ότι ικανοποιείστε που πιέζεστε…
“Εγώ τουλάχιστον ικανοποιούμαι. Η ΑΕΚ είναι μια μεγάλη ομάδα. Εκ προοιμίου, όπως φοράει την φανέλα της γνωρίζει τι θα συναντήσει. Είμαι τυχερός, που φοράω την φανέλα της, λοιπόν, και επιπλέον υπάρχουν στην ομάδα οι προϋποθέσεις για να κάνεις πρωταθλητισμό. Είμαι τυχερός, όχι γιατί παίζω σε μία ομάδα, μόνο και μόνο επειδή πρέπει να πληρωθώ, όπως συμβαίνει με άλλους συναδέλφους μου, αλλά επειδή νιώθω επαγγελματίας και επιπλέον έχω πάντα ένα μεγάλο στόχο.
Επαναλαμβάνω, όμως, ότι η ΑΕΚ είναι τεράστιο μέγεθος. Όποιος έρχεται σ’ αυτήν πρέπει να είναι συνειδητοποιημένος. Οι άνθρωποι της ΑΕΚ έχουν δημιουργήσει όμως και τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να διευκολυνθεί η προσπάθεια όλων μας για τον τελικό στόχο, που είναι η επιστροφή στην κατηγορία, που ανήκει η “Βασίλισσα”.

– Η “Βασίλισσα” χρειάζεται όμως και τον κόσμο της. Και ο κόσμος της ΑΕΚ με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν στήριξε την ομάδα, ιδίως στη Β’ Εθνική. Πρόσχημα η χαμηλή κατηγορία. Πρόσχημα που “ακυρώθηκε” αν δει κανείς το ντελίριο που συμβαίνει με την ποδοσφαιρική ομάδα. Αλήθεια, ζηλεύεις την εικόνα των είκοσι χιλιάδων θεατών στον ποδοσφαιρικό αγώνα… ΑΕΚ – Θύελλας Διασταύρωσης Ραφήνας στο ΟΑΚΑ;
“Η ΑΕΚ είναι μεγάλη ομάδα. Αποδεικνύεται περίτρανα από την δυναμική που δημιουργεί ακόμη και σε αγώνες Γ΄ Εθνικής στο ποδόσφαιρο. Αυτή η εικόνα, που σε όλους μας αρέσει, είτε στην αναμέτρηση με την Ραφήνα, είτε στην αναμέτρηση με τον Άγιο Νικόλαο είναι ενδεικτικό του τεράστιου ιστορικού μεγέθους της ΑΕΚ. Προφανώς, θα θέλαμε τους οπαδούς της ΑΕΚ κάθε φορά στο πλευρό μας. Θέλουμε τους οπαδούς της ΑΕΚ δίπλα μας. Θέλουμε τέτοιες εικόνες όπως στο ΟΑΚΑ και εμείς στη Ζωφριά. Μακάρι να βλέπαμε το κλειστό της Ζωφριάς γεμάτο σε κάθε αγώνα. Οι συγκυρίες επέβαλαν η ΑΕΚ να βρεθεί σε χαμηλές κατηγορίες τόσο στο μπάσκετ, όσο και στο ποδόσφαιρο και δεν είναι ώρα να το αναλύσουμε αυτό. Ο κόσμος είναι αυτός και δεν αλλάζει. Ο κόσμος παραμένει τεράστιος και σε αριθμό και σε δυναμική”.

– Στο μπάσκετ δεν έρχεται όμως.
“Να σας πω κάτι; Οι οπαδοί της ΑΕΚ αγαπάνε το μπάσκετ. Η πορεία μας στο Πρωτάθλημα θα είναι αυτή, που θα παρακινήσει τον ΑΕΚτζή να έλθει στο γήπεδο, να έλθει στη Ζωφριά. Αυτό πιστεύω…”

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Νικολάου
Περισσότερα σε ΑΕΚ

Δειτε επισης

ΑΕΚ: Για προβοκάτσια κάνει λόγο η ΚΑΕ

Ανακοίνωση για την τιμωρία στο BCL με τον Προμηθέα έβγαλε η ΚΑΕ ΑΕΚ. Με ανακοίνωση η ΚΑΕ Α…