Κεντρική Basket League Ολυμπιακός Σχεδόν… Παγκόσμιος

Σχεδόν… Παγκόσμιος

pinieiros

pinieiros

Χωρίς να εντυπωσιάσει με την απόδοσή του, ο Ολυμπιακός νίκησε 81-70 την Πινιέιρος στον πρώτο τελικό και έκανε μεγάλο βήμα για την κατάκτηση του Διηπειρωτικού κυπέλλου για πρώτη φορά στην ιστορία του. Επηρεασμένοι από το διαφορετικό στυλ παιχνιδιού των βραζιλιάνων και την αλλαγή κλίματος και ώρας οι “ερυθρόλευκοι”, έπαιξαν όσο χρειάστηκε για τη νίκη, δείχνοντας ανέτοιμοι ενόψει της νέας σεζόν.

Κορυφαίοι για την ελληνική ομάδα ήταν οι Περπέρογλου και Σπανούλης, ενώ αρκετά καλή παρουσία είχαν οι Ντάνστον, Λοτζέσκι και Μάντζαρης. Από την ομάδα της Βραζιλίας, ξεχώρισαν οι Στάλγουορθ, Σμιθ και Ταβερνάρι. Την Κυριακή στις 17:30 το απόγευμα στο ίδιο γήπεδο ο δεύτερος αγώνας που θα κρίνει το τρόπαιο νίκη ή ήττα μέχρι και δέκα πόντους διαφορά θέλουν οι πρωταθλητές Ευρώπης για να τα καταφέρουν.

Ο αγώνας:

Ο Ολυμπιακός μπήκε καλά στο παρκέ του κλειστού του Μπαρουέρι και με επιθετικές αιχμές τους Περπέρογλου και Ντάνστον προηγήθηκε 11-4 στο 5ο λεπτό. Οι πρωταθλητές Ευρώπης, κυριαρχούσαν στη ρακέτα και εκμεταλλεύονταν τα πολλά λάθη και τα αλλεπάλληλα άστοχα μακρινά σουτ των γηπεδούχων. Στη συνέχεια η ελληνική ομάδα έχασε τον ρυθμό της, δεν μπόρεσε να βγάλει ορθολογικές επιθέσεις και έχασε αρκετά αμυντικά ριμπάουντ. Αυτό, σε συνδυασμό με τον οίστρο των Μπορατσίνι και Σμιθ, είχε ως συνέπεια οι βραζιλιάνοι να κάνουν ένα επί μέρους 7-4 και να μειώσουν σε 15-11 στο τέλος της πρώτης περιόδου.

Το παιχνίδι συνέχισε να είναι κακό και με πολλά άστοχα σουτ εκατέρωθεν και στο δεύτερο δεκάλεπτο. Με καλάθια των Σίμονς και Λοτζέσκι, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 20-14 στο 12΄, όμως η Πινιέιρος έκανε επί μέρους 12-2 με τον Στάλγουορθ να “πυροβολεί” έξω από τα 6.75 και πέρασε μπροστά με 26-22, τριάμισι λεπτά αργότερα. Οι παίκτες του Μορτάρι, δεν έκαναν κάτι ιδιαίτερο στο παρκέ, αλλά ο Ολυμπιακός δεν έπαιζε άμυνα και δεν είχε τη παραμικρή συγκέντρωση. Η είσοδος των Περπέρογλου και Μπέγκιτς και η άνοδος του Πρίντεζη, έδωσαν ξανά ώθηση στους “ερυθρόλευκους”, που πήγαν στα αποδυτήρια προηγούμενοι με 32-30, αλλά είχαν ήδη προλάβει να κάνουν 11 λάθη, φανερά επηρεασμένοι από τη διαφορά ώρας. Ο άναρχος τρόπος παιχνιδιού της Πινιέιρος και η πίεση που ασκούσε στη μπάλα, είχε παρασύρει-μπερδέψει τους παίκτες του Μπαρτζώκα που έκαναν τα εύκολα, δύσκολα.

Με τον Σπανούλη να σκοράρει τους πρώτους του πόντους μαζεμένους (οκτώ) ο Ολυμπιακός προηγήθηκε για πρώτη φορά με οκτώ πόντους 44-36 στο 23΄. Οι βραζιλιάνοι εξακολουθούσαν να παίρνουν πόντους μόνο από τρίποντα (δράστης ο Ταβερνάρι) και να κάνουν δεκάδες φορές air ball (!) σε λέι απ η πολύ κοντινά σουτ και με αυτόν τον τρόπο διατηρούνταν στο ματς (49-45 στο 26΄). Το παιχνίδι πλέον ήταν πιο θεαματικό, οι πρωταθλητές Ευρώπης ήταν πιο παραγωγικοί και αν δεν ήταν ο “σεληνιασμένος”, αλλά και ανενόχλητος από την άμυνα Στάλγουορθ, η διαφορά θα είχε «ανοίξει» περισσότερο από το +5 (56-51), με το οποίο μπήκε η ελληνική ομάδα στην τελευταία περίοδο.

Η διαφορά επανήλθε στους εννέα πόντους (62-53) με καλάθι του χρήσιμου Λοτζέσκι στο 32΄, όμως και πάλι τα λάθη των παικτών του Μπαρτζώκα στην κυκλοφορία της μπάλας επέτρεπαν στην Πινιέιρος να ελπίζει. Με τρίποντο του πολύ καλού Μάντζαρη τριάμισι λεπτά πριν το τέλος του αγώνα η διαφορά πήγε στους δέκα για πρώτη φορά (71-61) και ο Ολυμπιακός ήλεγχε πλέον απόλυτα την κατάσταση. Ο Σμιθ με πέντε σερί πόντους μείωσε σε 71-66, αλλά ο Σπανούλης “απάντησε” με τρίποντο για το +8, που έβαλε ουσιαστικά τέλος στην υπόθεση νίκη, που “σφραγίστηκε” με δύο θεαματικά καρφώματα του θετικότατου, Μπράιαντ Ντάνστον.

Τα δεκάλεπτα: 11-15, 30-32, 51-56, 70-81.

Πινιέιρος Σκάι (Μορτάρι): Μπορατσίνι 11, Σμιθ 19 (2), Σόουζα 2, Στόλγουορθ 26 (4), Ταβερνάρι 12 (4), Ντος Σάντος, Τόιλοϊ, Περέιρα.

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Πέτγουεϊ 7, Ντάνστον 11 (12 ριμπ.), Σπανούλης 18 (3) (9 ασίστ), Περπέρογλου 15 (2), Σίμονς 2, Μπέγκιτς 4, Πρίντεζης 6, Μάντζαρης 8 (1), Λοτζέσκι 10 (1), Κατσίβελης, Σλούκας

Διαιτητές: Αρτεάγκα, Κάριον, Σέιμπελ.

* Εκτός αποστολής, πλην των απόντων Λο, Μαυροειδή και Παπαπέτρου, έμεινε και ο Ανδρέας Χριστοδούλου για λόγους τακτικής.

** Το παρών στο γήπεδο έδωσαν περίπου τριάντα Έλληνες φίλαθλοι που ζουν στην Βραζιλία και έκαναν αισθητή τη παρουσία τους με συνθήματα υπέρ των “ερυθρόλευκων”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • bartzokas aerodromio

    “Κανένας εφησυχασμός”

    Ο Ολυμπιακός προσγειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, σήμερα το πρωί στις 11:30, όπου τίθεται α…
  • petway shoot new

    “Μέσα” ο Πέτγουεϊ

    Ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στην Πόλη για να αντιμετωπίσει την Αναντολού Εφές, στα πλαίσια της …
  • bartzokas aerodromio

    “Καμία διαπραγμάτευση”

    Εξαιρετικά δύσκολο έργο έχει αυτή την Πέμπτη (27/03, 21:45) ο Ολυμπιακός, ο οποίος αντιμετ…
Περισσότερα από Νίκος Ζέρβας
Περισσότερα σε Ολυμπιακός

Δειτε επισης

Μπαρτζώκας: «Να προσεγγίσουμε και τα επόμενα ματς σαν να είμαστε στο 0-0»

Στον τρόπο που θα πρέπει να προσεγγίσει ο Ολυμπιακός τα επόμενα παιχνίδια στάθηκε ο Γιώργο…