Κεντρική Basket League Ολυμπιακός Το “σήκωσε” και αυτό!

Το “σήκωσε” και αυτό!

ena

ena

Κάτοχος Διηπειρωτικού Κυπέλλου για πρώτη φορά στην ιστορία του είναι ο Ολυμπιακός, που νίκησε και στο δεύτερο τελικό την Πινιέιρος στην Βραζιλία με σκορ 86-69. Βελτιωμένοι σε όλους τους τομείς και προσαρμοσμένοι στο στυλ παιχνιδιού της αντιπάλου οι “ερυθρόλευκοι”, που είχαν κορυφαίους τους Πρίντεζη, Ντάνστον και πολύ καλούς τους Μάντζαρη, Σίμονς και Μπέγκιτς.

Για ένα ημίχρονο ήταν ανταγωνιστική η Πινιέιρος που υπέκυψε στην ανωτερότητα του πιο “διαβασμένου” σε σχέση με το πρώτο ματς Ολυμπιακού. Οι πρωταθλητές Ευρώπης, έγιναν έτσι η δεύτερη ελληνική ομάδα που κατακτά το συγκεκριμένο τρόπαιο και πρώτη μετά τον Παναθηναϊκό το 1996, οπότε και ανεστάλη ο θεσμός.

O αγώνας:

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας αιφνιδίασε βάζοντας στην αρχική πεντάδα τους Αγραβάνη και Κατσίβελη, μαζί με τους Σπανούλη, Λοτζέσκι και Ντάνστον. Ο Ολυμπιακός μπήκε πιο δυνατά και προηγήθηκε 10-4 στο 4΄ με τον Ντάνστον να κυριαρχεί και στις δύο ρακέτες. Η Πινιέιρος αντέδρασε άμεσα και με ένα επί μέρους 8-2, ισοφάρισε σε 12-12 τρία λεπτά μετά, με τον Μπορατσίνι να κάνει εκπληκτικό παιχνίδι και τους “ερυθρόλευκους” να επαναλαμβάνουν τα λάθη του πρώτου παιχνιδιού στην επίθεση και να χάνουν ριμπάουντ. Οι βραζιλιάνοι δεν είχαν αλλάξει το στυλ τους, εκτελούσαν συνεχώς σουτ τριών πόντων και έπαιζαν σκληρή –όχι αποτελεσματική- άμυνα. Αυτό τους οδήγησε σε αρκετά φάουλ, ο Ολυμπιακός απάντησε με πλήρη ευστοχία από τη γραμμή στα καλάθια του Στάλγουορθ και έτσι το δεκάλεπτο τον βρήκε μπροστά με 22-21.

Οι παίκτες του Μπαρτζώκα μπήκαν πιο συγκεντρωμένοι στο 2ο δεκάλεπτο, έπαιξαν καλύτερη άμυνα, ήλεγξαν τα ριμπάουντ και ευστόχησαν σε αρκετά μακρινά σουτ. Η διαφορά πήγε στο +7, (30-23), με τον Πρίντεζη να είναι η βασική επιθετική αιχμή. Στα αρνητικά ήταν η αδυναμία στην αντιμετώπιση του πικ εν ρολ, που έδωσε την ευκαιρία στην Πινιέιρος να κάνει ένα 7-0 σερί για το 30-30 τρία λεπτά πριν το ημίχρονο, με πρωταγωνιστή τον ασταμάτητο Στάλγουορθ. Οι πρωταθλητές Ευρώπης απάντησαν με δικό τους 7-0, αφού βρήκαν εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό (37-30, 1΄ πριν το τέλος), διαφορά που διατηρήθηκε μέχρι την εκπνοή.

Με εύστοχα τρίποντα εκατέρωθεν ξεκίνησε το 3ο δεκάλεπτο, με τον Ολυμπιακό να διατηρεί ένα προβάδισμα πέντε πόντων (47-42 στο 24΄). Ο Πρίντεζης έκανε μεγάλο παιχνίδι, Μάντζαρης και Σίμονς τον βοηθούσαν εξαιρετικά, την ώρα που η Πινιέιρος είχε χάσει τον επιθετικό της οίστρο. Η διαφορά έφτασε στο +14 (56-42) με σερί 9-0 τριάμισι λεπτά πριν το τέλος της περιόδου και πλέον η υπόθεση του τίτλου είχε κριθεί. Η ελληνική ομάδα πλέον είχε βρει ρυθμό, έπαιζε εξαιρετικά στην επίθεση και πρόσφερε και θέαμα.

Στο 4ο δεκάλεπτο υπήρχε μόνο Ολυμπιακός στο γήπεδο, καθώς οι βραζιλιάνοι ήταν φανερό ότι είχαν πετάξει “λευκή πετσέτα”. Με τον Μπέγκιτς να ολοκληρώνει αρκετές φορές τις εξαιρετικές ασίστ των συμπαικτών του, η διαφορά εκτοξεύτηκε στους 23 (75-52 στο 33΄). Με πίεση σε όλο το γήπεδο και τους “ερυθρόλευκους” φανερά πιο χαλαρούς, η Πινιέρος έκανε ένα 10-0 σερί και μείωσε σε 75-62 πέντε λεπτά πριν το τέλος. Ακολούθησαν συνεχόμενοι πόντοι από τον θετικότατο για όσο αγωνίστηκε Μπέγκιτς για να επανέλθει ξανά η διαφορά στα επίπεδα των είκοσι πόντων. Το τελικό 86-69, έγραψε απλά την ιστορία του αγώνα, με τους παίκτες και το τεχνικό τιμ να πανηγυρίζουν την επιτυχία

Διαιτητές: Αρτεάγκα – Κάριον – Σέιμπελ.
Τα δεκάλεπτα: 21-22, 33-40, 50-64, 69-86.
ΠΙΝΙΕΪΡΟΣ (Μορτάρι): Ντος Σάντος, Μποκαρίνι 8, Σόυζα 8 (1), Στόλουορντ 27 (2), Ταβερνάρι 5 (1), Σμιθ 12, Σίλβα, Καμπόκλο, Μορτάρι, Τοϊλόι 6, Περέιρα 3.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Ντάνστον 8 (6ριμπ), Σπανούλης 6 (1 τρίπ., 7ασ), Αγραβάνης 5 (1), Κατσίβελης 4, Λοτζέσκι 4, Πέγουεϊ 9 (1), Πεπέρογλου 4, Σλούκας 4, Σίμονς 8, Μπέγκιτς 8, Πρίντεζης 16 (2), Μάντζαρης 10 (2).

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • bartzokas aerodromio

    “Κανένας εφησυχασμός”

    Ο Ολυμπιακός προσγειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, σήμερα το πρωί στις 11:30, όπου τίθεται α…
  • petway shoot new

    “Μέσα” ο Πέτγουεϊ

    Ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στην Πόλη για να αντιμετωπίσει την Αναντολού Εφές, στα πλαίσια της …
  • bartzokas aerodromio

    “Καμία διαπραγμάτευση”

    Εξαιρετικά δύσκολο έργο έχει αυτή την Πέμπτη (27/03, 21:45) ο Ολυμπιακός, ο οποίος αντιμετ…
Περισσότερα από Νίκος Ζέρβας
Περισσότερα σε Ολυμπιακός

Δειτε επισης

Η «κόκκινη» παρακάμερα από τη Stark Arena (vid)

Η παρακάμερα του Ολυμπιακού κατέγραψε όσα έγιναν στο Βελιγράδι. Ο Ολυμπιακός πήγε στο Βελι…