Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα ΠAO – Λαμποράλ 95-74 (vid)

ΠAO – Λαμποράλ 95-74 (vid)

curry nocioni

curry-nocioni

Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε!…
“Σεφτέ” στην Ευρωλίγκα με… “βομβαρδισμό” τριπόντων (και… 31 ασίστ – ρεκόρ!) έκανε ο Παναθηναϊκός, ο οποίος υπέταξε τη Λαμποράλ Κούτσα με 95-74 στα πλαίσια της δεύτερης αγωνιστικής της πρώτης φάσης της Ευρωλίγκα. Οι “πράσινοι” είχαν από νωρίς τον πλήρη έλεγχο του ρυθμού και με όπλο την ευστοχία τους από την περιφέρεια (σ.σ.: το 18/37 συνιστά νέο ρεκόρ εύστοχων σουτ τριών πόντων για το τριφύλλι) δεν δυσκολεύτηκαν να κάμψουν την αντίσταση των Βάσκων.

Η εικόνα της Λαμποράλ Κούτσα με μόλις εννέα παίκτες στον πάγκο της σου έδινε τη δυνατότητα να… χαλαρώσεις. Αν, μάλιστα, συνυπολογίσει κανείς και τη (μαζική) άμυνα ζώνης με την οποία παρέταξε ο Σέρτζιο Σκαριόλο την ομάδα του, τότε είναι εύκολα αντιληπτό πως αν ο Παναθηναϊκός δεν έμπαινε στο παρκέ όντας πλήρως συγκεντρωμένος, θα είχε πρόβλημα.

Οι “πράσινοι”, όμως, δεν έπεσαν σε αυτή την παγίδα! Αντίθετα, είχαν υπομονή στην επίθεση και σταδιακά κατάφεραν να επιβάλλουν το ρυθμό τους. Η επιθετική τους πολυφωνία, άλλωστε, ήταν το αντίδοτο στην αρχική περιφερειακή αστοχία, που δεν τους επέτρεπε να ξεφύγουν στο σκορ (12-6 στο 5’).

Όσο περνούσε η ώρα ο Παναθηναϊκός έδειχνε όλο και πιο σίγουρος για τον εαυτό του. Όταν, μάλιστα, τα αλλεπάλληλα σουτ τριών πόντων άρχισαν να βρίσκουν στόχο, τότε όλα έγιναν πιο εύκολα.

Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη έφτασε με συνοπτικές διαδικασίες το προβάδισμά της στο +10 (20-10 στο 8’), ενώ με όπλο τα εκπληκτικά ποσοστά ευστοχίας της από την περιφέρεια (4/6) στο τελευταίο τρίλεπτο της πρώτης περιόδου διατήρησε το (διόλου ευκαταφρόνητο) προβάδισμα των δέκα πόντων (26-16).

Η Λαμποράλ Κούτσα προσπαθούσε να αντιδράσει, αλλά με εξαίρεση κάποιες ατομικές προσπάθειες των Νοτσόνι και Πλάις, δεν μπορούσε να κάνει κάτι περισσότερο. Βλέπετε, ο Χοτζ ήταν καλά κλεισμένος από την “πράσινη” άμυνα, ενώ το δίδυμο των ΚοζέρΒαν Όοστρουμ δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να προκαλέσει “πονοκεφάλους” στον Αργύρη Πεδουλάκη.

Κάπως έτσι, οι νταμπλούχοι Ελλάδος συνέχισαν να ανεβάζουν το δείκτη του σκορ, ο οποίος δεν άργησε να φτάσει… στο +20 (44-24) μετά από δύο εύστοχες βολές του Αντώνη Φώτση.

Ακόμα κι όταν οι παίκτες του “Άρτζι“, όμως, δεν έβρισκαν το στόχο από μακριά, υπήρχε λύση: τα επιθετικά ριμπάουντ. Ο Παναθηναϊκός ανανέωσε αρκετές επιθέσεις στη δεύτερη περίοδο και εκμεταλλευόμενος τις λίγες λύσεις που είχε η ισπανική ομάδα από τον πάγκο, σε συνδυασμό με την αρκετά στατική άμυνα ζώνης που εφάρμοσε στο παρκέ ο Σέρτζιο Σκαριόλο, πήγε στα αποδυτήρια έχοντας αέρα δεκαπέντε πόντων (50-35).

Πάνω απ’ όλα, όμως, οι “πράσινοι” είχαν το ψυχολογικό προβάδισμα για να φτάσουν στη νίκη αφού η Λαμποράλ Κούτσα δεν έπειθε σε κανένα σημείο του αγώνα πως μπορεί να κάνει τη “ζημιά” και να αποδράσει από τη Λευκωσία με τη νίκη στις αποσκευές της.

Το εντυπωσιακό ποσοστό του τριφυλλιού στα περιφερειακά σουτ (10/22 στο πρώτο μέρος) δεν σταμάτησε να αποτελεί στοιχείο του αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων στο δεύτερο ημίχρονο. Κι αυτό γιατί ο Παναθηναϊκός συνέχισε να “βομβαρδίζει” το καλάθι με περιφερειακά σουτ στα πρώτα λεπτά της επανάληψης (59-35 στο 22’ με 3/3 τρίποντα).

Ο Σέρτζιο Σκαριόλο προσπαθούσε να βρει τρόπους να σταματήσει την επιθετική έξαρση των παικτών, αλλά όσο οι “πράσινοι” έβλεπαν το καλάθι των Βάσκων σα… βαρέλι, δεν υπήρχε λύση!

Παρόλ’ αυτά, η Λαμποράλ Κούτσα εκμεταλλεύτηκε ένα στιγμιαίο χαλάρωμα του Παναθηναϊκού και έριξε τη διαφορά στους δεκαέξι πόντους (63-47 στο 25’) αναγκάζοντας τον Αργύρη Πεδουλάκη να καλέσει τάιμ άουτ. Κι αυτό γιατί, πέραν της νωθρής άμυνας, οι παίκτες του “Άρτζι” άρχισαν να… σουτάρουν πριν σκεφτούν σε κάποιες περιπτώσεις με αποτέλεσμα η επιθετική λειτουργία του τριφυλλιού να είναι προβληματική.

Το τάιμ άουτ που πήρε, όμως, λειτούργησε κατάλληλα αφού στο τελευταίο πεντάλεπτο της τρίτης περιόδου, ο Παναθηναϊκός ανέβασε εκ νέου τη διαφορά και με όπλο τον Μπατίστ ξαναπήρε τα ηνία του ρυθμού. Ο “Big Mike” ήταν το “σκαλοπάτι” στη διάσπαση της άμυνας ζώνης των Βάσκων και λειτουργώντας ιδανικά σε αυτόν τον ρόλο δημιούργησε ουκ ολίγες φορές τις προϋποθέσεις για κάποιο καλάθι.

Το +21 (77-56) με το οποίο προηγήθηκε ο Παναθηναϊκός στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου δεν άφηνε πολλά περιθώρια… ελπίδας στη Λαμποράλ Κούτσα. Το παιχνίδι… είχε πάρει το δρόμο του αφού ήταν αδύνατο να ανατραπούν τα δεδομένα.

Το man to man που εφάρμοσε ο Σέρτζιο Σκαριόλο στην τελευταία περίοδο δεν είχε αντίκρισμα, η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη παρέμεινε σε θέση οδηγού (77-63 στο 32’) και με δύο συνεχόμενα τρίποντα (από τους Ούκιτς και Μπράμος) “καθάρισε τη μπουγάδα” (84-65) στο 34ο λεπτό. Έτσι, στα εναπομείναντα λεπτά το μόνο που είχε σημασία ήταν να γίνει γνωστή η τελική διαφορά της “πράσινης” επικράτησης.

Εν τέλει, ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη με 95-74 κάνοντας “σεφτέ” στην Ευρωλίγκα τη φετινή αγωνιστική περίοδο, σε ένα παιχνίδι – γιορτή για το τριφύλλι αφού το φίλαθλο κοινό της Κύπρου “αγκάλιασε” του νταμπλούχους Ελλάδος με τις ιαχές “η Κύπρος είναι “πράσινη”, Παναθηναϊκέ“, που ακούγονταν στο τέλος του αγώνα να “γράφουν” τον επίλογο σε μία αναμέτρηση που απέκτησε ιστορικό χαρακτήρα για αρκετούς λόγους (βλ. ρεκόρ τριπόντων και ασίστ, όπως επίσης και η παρθενική παρουσία Παναθηναϊκού στο “νησί της Αφροδίτης”).

Διαιτητές: Τσέρεμπουκ – Μπολτάουζερ – Νουράν.
Τα δεκάλεπτα: 26-16, 50-35, 77-56, 95-74.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Μπράμος 21 (7/11 τρίπ.), Κάρι 15 (3/6 τρίπ.), Μπατίστ 5, Φώτσης 8, Ούκιτς 6 (2/3 τρίπ.), Λάσμε 9, Μαυροκεφαλίδης 2, Διαμαντίδης 9 (3/8 τρίπ.), Γκιστ 8, Παππάς, Γιάνκοβιτς 3 (1/1 τρίπ.), Ματσιούλις 9 (2/4 τρίπ.).
ΛΑΜΠΟΡΑΛ ΚΟΥΤΣΑ (Σκαριόλο): Νοτσιόνι 23 (2 τρίπ., 12 ριμπ.), Βαν Όοστρουμ 1, Ντιόπ, Χοτζ 15 (3), Πλάις 10, Ερτέλ 5 (1), Γέλινεκ 17 (3), Κοζέρ 3 (1).

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Επιστρέφει στη Χάλα Πιονίρ η Μακάμπι

Αφήνει τη Stark Arena η Μακάμπι. Τη Μεγάλη Εβδομάδα (για τους Έλληνες) ο Παναθηναϊκός θα τ…