Γκάφα ολκής

hodge panathinaikos laboral

hodge-panathinaikos-laboral

Αν υπήρχε ένα εύκολο παιχνίδι για να διευθύνουν οι διαιτητές, δεν ήταν άλλο από αυτό ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την Λαμποράλ Κούτσα. Λίγες επαφές, πολλά ελεύθερα σουτ τριών πόντων, μεγάλη διαφορά στο σκορ. Ονειρεμένο παιχνίδι για διαιτητές, που θέλουν να περάσουν ένα εύκολο βράδυ. Κι, όμως, σε αυτό το ματς οι ΤσέρεμπουκΜπολτάουζερΝουράν κατάφεραν να τα θαλασσώσουν.

Στη μοναδική “δύσκολη” φάση υπέδειξαν λάθος παράβαση και σε συνεργασία με τον Delegate, Χάρη Τασούλα, σημείωσαν λανθασμένα κάτι στο φύλλο αγώνα, το οποίο διόρθωσαν (κι αυτό -δηλαδή το διορθωμένο φύλλο αγώνα- το είδαμε με τα μάτια μας) στο ημίχρονο.

Απέμεναν 3.52” πριν τη λήξη του πρώτου μισού της αναμέτρησης κι ο Μάικ Μπατίστ είχε μια κοκορομαχία με τον Ουόλτερ Χοτζ. Οι διαιτητές χρέωσαν -με τη σειρά- αντιαθλητικό στον παίκτη της Λαμποράλ και τεχνική ποινή στον Αμερικανό του Παναθηναϊκού (το σκορ ήταν 42-24). Αυτό υπέδειξε ο Μπολτάουζερ στη γραμματεία.

Για όσους δεν γνωρίζουν την ορολογία που χρησιμοποιείται από τους διαιτητές και τη γραμματεία, ώστε να σημειώνονται οι παραβάσεις στο φύλλο αγώνα, να εξηγήσουμε πως το αντιαθλητικό καθορίζεται με το γράμμα “U” και η τεχνική ποινή με το “Τ.

Ο διαιτητής λέει, λοιπόν, προς το τραπέζι: “U1 και Τ1, άρα Uc-Tc (από το cancel) και η μπάλα απ’ έξω στη Λαμποράλ που είχε κατοχή“. Δηλαδή, οι δύο ποινές αλληλοεξουδετερώνονται, οπότε η μπάλα μένει στην ομάδα που είχε κατοχή έτσι κι αλλιώς.

Μόνο που ΔΕΝ υπάρχει U1, καθώς το αντιαθλητικό -σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς της Ευρωλίγκας– τιμωρείται με δύο βολές (άρα είναι U2) και η μπάλα απ’ έξω, σε αντίθεση με την τεχνική ποινή, που σημαίνει μία βολή (άρα Τ1) και κατοχή μπάλας.

Οι Κριτές αντιλήφθηκαν το γεγονός και κάλεσαν τον διαιτητή να του το εξηγήσουν. Αν δείτε το βίντεο (κυκλοφορεί στο YouTube) θα διαπιστώσετε πως σταματά το παιχνίδι και συζητάνε μπροστά στο τραπέζι. Ο Μπολτάουζερ επέμεινε ότι είναι σωστή η εφαρμογή του κανονισμού και σε αυτό συνηγόρησε ο Χάρης Τασούλας.

Κανονικά έπρεπε να εκτελέσει δύο βολές ο Μπατίστ, μία ο Χοτζ και να μείνει η μπάλα στα χέρια των Ισπανών, βάσει της σειράς που υποδείχθηκαν οι παραβάσεις. Άρα, ο Παναθηναϊκός (για την ιστορία) αδικήθηκε, αφού του στέρησαν μία επιπλέον βολή.

Στην ανάπαυλα συζήτησαν το θέμα, άνοιξαν (ενδεχομένως) τους κανονισμούς και κατάλαβαν την γκάφα τους. Διόρθωσαν το φύλλο αγώνα, γράφοντας Tc, δηλαδή μετατρέποντας το αντιαθλητικό του Χοτζ σε τεχνική ποινή, οπότε σε αυτή την περίπτωση δεν υπήρχε παράβαση.

Το φύλλο αγώνα έχει διορθωθεί, με μια… μουτζούρα, χωρίς να υπάρχει υπογραφή διαιτητή. Μικρό το κακό, γιατί το ματς έληξε με 21 πόντους διαφορά. Αν είχε λήξει στον πόντο, ή αν είχε χάσει με έναν πόντο ο Παναθηναϊκός, η αναφορά δεν θα ήταν απλή και τυπική (έως και αδιάφορη), αλλά θα είχαμε αλλοίωση αποτελέσματος.

Κώστα Ρήγα, μήπως πρέπει να το ψάξεις το θέμα;

Υ.Γ.: Οι Κριτές, αυτοί οι ίδιοι που δεν… έκαναν (όλοι) για την Ευρωλίγκα, τους κανονισμούς τούς γνωρίζουν. Για τους διαιτητές και τον Delegate, εξ αποτελέσματος, έχω αμφιβολίες…

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Γκρίζο φόντο

Δειτε επισης

Ξέφραγο αμπέλι η διαιτησία

Η ελληνική διαιτησία βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από καταβολής της. Το να υπάρχουν κακ…