Δεν έφτανε στην εθνική Ρωσίας η παταγώδης αποτυχία στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας ήρθε να προστεθεί και η απόφαση του Αντρέι Κιριλένκο να σταματήσει να φορά τη φανέλα με το… εθνόσημο, για να δέσει το… γλυκό.
Ο “ΑΚ47“, όπως είναι το παρατσούκλι του, ανακοίνωσε σε ρωσικά ΜΜΕ ότι μετά από 14 χρόνια παρουσίας στην εθνική ομάδα της χώρας του έφτασε η ώρα να πει το δικό του «αντίο». Ο άσος των Μπρούκλιν Νετς προτίμησε να περνά τα καλοκαίρια του με την οικογένεια και τα παιδιά του, καθώς όπως είπε: “θέλω να τα βλέπω να μεγαλώνουν”:
“Είμαι εδώ και 14 χρόνια στην εθνική ομάδα και πιστεύω πως τώρα ήρθε η ώρα να σταματήσω. Αυτό το καλοκαίρι που δεν έπαιξα στο Ευρωμπάσκετ έμαθα καλά τα παιδιά μου. Τι τους αρέσει, τι δεν τους αρέσει, με ποιο άθλημα θέλουν να ασχολούνται… Αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο αστείο, αλλά δεν θέλω να χάνω χρόνο από το να βλέπω τα παιδιά μου να μεγαλώνουν επειδή θα παίζω μπάσκετ. Θεωρώ ότι έχω ακόμα δύο με τρία καλά χρόνια μπάσκετ. Μόλις περάσει αυτό το χρονικό διάστημα δεν ξέρω αν θα μπορώ να παίξω ξανά στο υψηλότερο επίπεδο. Είμαι επαγγελματίας και θέλω να παίζω στο υψηλότερο επίπεδο. Ξέρω ότι είναι μία δύσκολη απόφαση αλλά αισθάνομαι καλά με αυτήν”.
Σίγουρα η απόφαση του 32χρονου σούπερ σταρ έπεσε ως “κεραυνός εν αιθρία” στην Ομοσπονδία. Άλλωστε οι Ρώσοι στήριζαν πολλές από τις ελπίδες τους στον Κιριλένκο και για να εξασφαλίσουν την wild card για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας το 2014.
Πίστευαν ότι θα συγκροτούσαν το καλύτερο δυνατό ρόστερ για να πάρουν το… ελεύθερο να δώσουν το “παρών” στο Μουντομπάσκετ. Έτσι η εθνική Ελλάδος έχει ένα εμπόδιο λιγότερο, τουλάχιστον στη θεωρία, για μία θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Όσο να είναι, άλλο το ρόστερ της Ρωσίας με Κιριλένκο και διαφορετικό χωρίς αυτόν… Εξάλλου ο “AK47” υπήρξε ο “ακρογωνιαίος λίθος” όλων των επιτυχιών της “αρκούδας” τα τελευταία χρόνια.
Με αυτόν στην… δύναμή της η εθνική Ρωσίας γινόταν “πυραυλοκίνητη”. Με αυτόν στην σύνθεσή της έφτασε στην κατάκτηση τριών μεταλλίων σε μία χρονική διάρκεια πέντε ετών. Συγκεκριμένα το 2007 η “αρκούδα” έφυγε με το χρυσό μετάλλιο από το Ευρωμπάσκετ της Ισπανίας και ακολούθησαν δύο τρίτες θέσεις, μία το 2011 στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας και μία το 2012 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Συνολικά σε όλες τις διεθνείς διοργανώσεις που συμμετείχε είχε μέσο όρο 16,4 πόντους, 6,9 ριμπάουντ και 2,8 ασίστ.
Πέρα από τους αριθμούς θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες που έχει αναδείξει το ρωσικό μπάσκετ τα τελευταία χρόνια, ο οποίος με την αποχώρησή του αφήνει πίσω του τεράστιο έργο και ανεκτίμητη προσφορά.
Αγωνίζεται στο NBA από το 2001 και τους Γιούτα Τζαζ, το 2011 επέστρεψε στη Μόσχα για τα μάτια της… ΤΣΣΚΑ ωστόσο πρώτα στους Μινεσότα Τίμπεργουλβς και από τη νέα σεζόν στους Μπρούκλιν Νετς θα συνεχίσει να “μαγεύει” στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.