Κεντρική Basket League ΕΣΑΚΕ “Ακόμα καλύτερο πρωτάθλημα”

“Ακόμα καλύτερο πρωτάθλημα”

esake panel

esake-panel

Έτοιμοι για… νέες περιπέτειες είναι οι δεκατέσσερις (14) προπονητές των ομάδων της Basket League ΟΠΑΠ, η οποία ανοίγει αυλαία αύριο (12/10) με τη διεξαγωγή τριών παιχνιδιών. Το νέο πρωτάθλημα, όμως, ξεκίνησε από σήμερα αφού νωρίς το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου των δεκατεσσάρων “αρχιτεκτόνων” σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Στα πλαίσια της Συνέντευξης Τύπου, μάλιστα, βραβεύτηκε από το Δ.Σ. του ΕΣΑΚΕ ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας, για την κατάκτηση του Διηπειρωτικού Κυπέλλου από τους “ερυθρολεύκους”. Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Γιώργος Χαλβατζάκης, έσπευσε να… ευχηθεί να υπάρξει ανάλογη βράβευση και του χρόνου σε έναν εκ των δύο προπονητών των “αιωνίων” αντιπάλων.

Το κλίμα στη Συνέντευξη Τύπου ήταν κάτι παραπάνω από χαλαρό αφού δεν έλειψαν τα… αστεία (προεξάρχοντος του Βασίλη Φραγκιά), αλλά και η γενικότερη αισιοδοξία πως φέτος η Basket League ΟΠΑΠ θα παρουσιαστεί ακόμα πιο ανταγωνιστική.

bartzokas-chalvatzakis

Αρχικά, τον λόγο πήρε ο Γιώργος Χαλβατζάκης, ο οποίος είπε: “Παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σα χώρα και σαν κοινωνία, μπορώ να πω ότι έχουμε κάνει κάποια μικρά, αλλά σταθερά, βήματα προς τα εμπρός. Κυρίως όσον αφορά τη δυναμική του πρωταθλήματος, την εξωστρέφειά του”, για να συνεχίσει λέγοντας:

“Δεν θα μιλήσω για την περσινή σεζόν. Θα μιλήσω για φέτος και για το γεγονός ότι εδώ και ένα μήνα μέτρησα πάνω από 85 φιλικά παιχνίδια. Είναι πρωτόγνωρο αυτό το ενδιαφέρον, που μας δίνει την αίσθηση ότι το φετινό πρωτάθλημα θα είναι καλύτερο από το περσινό. Σε όλα του τα επίπεδα: αγωνιστικό, διοικητικό και οικονομικό επίπεδο. Φέτος για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια έχουμε δύο ομάδες στο Γιούροκαπ, τον ΠΑΟΚ και τον Πανιώνιο. Όλες οι ομάδες απέκτησαν εγκαίρως τα πιστοποιητικά συμμετοχής. Τα γήπεδα αποκτούν μία εντελώς διαφορετική μορφή“, ενώ κατέληξε αναφερόμενος στα φαινόμενα βίας:

“Θα ήθελα, όμως, να σταθώ στο θέμα της βίας που είναι κομβικό. Δεν θέλω να μιλήσω για ευχές, αλλά πρέπει όλοι να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Αν το θέλει η Πολιτεία, τότε μπορεί. Αυτό που ζητάω σαν πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ είναι η Πολιτεία να παρέμβει και στα θέματα της βίας στα γήπεδα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να εξαλείψουμε αυτό το φαινόμενο. Αυτός είναι ένας μεγάλος φόβος που με διακατέχει. Ο ΕΣΑΚΕ είναι ανοιχτός στις παρατηρήσεις σας και τις συζητήσεις. Αισθάνομαι πως όλοι είμαστε μία οικογένεια και μπορούμε να επιλύσουμε όλα τα προβλήματα”.

Στη συνέχεια ερωτήθηκε για το θέμα της αλλαγής της νομοθεσίας περί των φαινομένων βίας λέγοντας πως :το θέμα που μας έχει κάνει να κολλήσουμε είναι νομικό. Δεν αφορά την προσωπική μου βούληση. Απ ότι έχουμε μάθει ετοιμάζεται ένα νέο σχέδιο νόμου”, και έκλεισε απαντώντας σε νέα ερώτηση, αυτή τη φορά για το ντόπινγκ κοντρόλ: “Δεν είναι δυνατό οι παίκτες να υποβάλλονται διαρκώς σε τέτοιου είδους ελέγχους, με αίμα. Το πρωτάθλημα είναι καθαρό“.

esake-proponites

Αισιοδοξία για ανταγωνιστικότητα

Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν οι προπονητές των δεκατεσσάρων (14) ομάδων που θα “κονταροχτυπηθούν” τη φετινή σεζόν στο πρωτάθλημα της Basket League ΟΠΑΠ. Κοινός παρονομαστής η πεποίθηση πως οι ομάδες θα παρουσιαστούν ανταγωνιστικές προσφέροντας μεγάλες μάχες στα ελληνικά παρκέ, αλλά και η ελπίδα πως οι ευκαιρίες που θα πάρουν αρκετά νέα παιδιά θα τους δώσει τη δυνατότητα να καθιερωθούν στο υψηλότερο επίπεδο.

Αναλυτικά όσα δήλωσαν:

Αργύρης Πεδουλάκης: “Δεν μπορούμε να πάρουμε το νόμο στα χέρια μας”

“Στον Παναθηναϊκό είχαμε πει από πέρσι ότι θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε όλα τα στοιχεία που έφεραν τον σύλλογο στην κορυφή όλα αυτά τα χρόνια. Μυστικό είναι οι σχέσεις που έχουμε όλοι μεταξύ μας, από τους παίκτες μέχρι τη διοίκηση. Βασικό είναι η προσήλωση και η προσοχή στους στόχους που θέτει η ομάδα”, δήλωσε αρχικά ο προπονητής του τριφυλλιού και συνέχισε αναφερόμενος στο ντέρμπι της πρεμιέρας:

Δεν το θέλαμε το παιχνίδι να γίνει τόσο νωρίς. Προετοιμαζόμαστε κυρίως για την Ευρωλίγκα. Η διεξαγωγή του Ευρωμπάσκετ δεν βοήθησε τις δύο ομάδες να είναι στο επιθυμητό επίπεδο ετοιμότητας. Δεν πιστεύω στα φαβορί. Θεωρώ ότι και οι δύο ομάδες είναι σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο. Πρόκειται για ένα μαραθώνιο, δεν ξέρεις τι μπορεί να σε βρει και τι μπορεί να συμβεί μέσα στη χρονιά. Στο τέλος της σεζόν που θα κρίνεται ο τίτλος οι δύο ομάδες θα είναι εντελώς διαφορετικές“, ενώ κατέληξε απαντώντας σε ερώτηση για την καταστολή της βίας:

“Έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές παίκτες ή προπονητές να λένε ότι θα πάρουν τις ομάδες να φύγουν. Αυτό ουσιαστικά δείχνει ότι δεν εφαρμόζονται οι νόμοι. Είναι σα να μας ζητούν να πάρουμε το νόμο στα χέρια μας. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό”.

Γιώργος Μπαρτζώκας: “Διαφορετική ψυχολογική προσέγγιση”

Ο προπονητής των “ερυθρολεύκων” υποστήριξε: “Ο Ολυμπιακός θα επιδιώξει να είναι στο υψηλότερο αγωνιστικό επίπεδο. Αυτό που στοχεύσαμε και επιδιώξαμε ήταν να ενισχυθούμε με ταλαντούχους Έλληνες παίκτες και μπορούν να μας βοηθήσουν άμεσα σε όλες τις διοργανώσεις. Να το κάνεις όλο αυτό τόσο γρήγορα είναι δύσκολο, αλλά νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε μια χαρά“, και εν συνεχεία μίλησε για το ντέρμπι του ΣΕΦ:

“Για να είμαι ειλικρινής νομίζω ότι κανείς δεν ήθελε να γίνει το ντέρμπι τόσο νωρίς. Έχουμε ούτως ή άλλως ένα ντεζαβαντάζ που είμαστε στο -2 και δεν θα έχουμε τον κόσμο. Η κοινή γνώμη θεωρεί τον Παναθηναϊκό ως φαβορί και πλέον η ψυχολογική προσέγγιση θα είναι διαφορετική. Περιμένουμε όλοι με ανυπομονησία να δούμε τι βελτίωση θα έχουμε μέσα στη χρονιά σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο”, ενώ απαντώντας στην ίδια ερώτηση για τα φαινόμενα βίας, είπε:

Αρνούμαι να απαντήσω. Θεωρώ ότι είναι εκτός θέματος και πιστεύω ότι δεν πρέπει να απευθύνονται τέτοιες ερωτήσεις στους προπονητές και τους παίκτες”.

Όνειρα και… γεμάτα γήπεδα

Γιάννης Σφαιρόπουλος: “Σίγουρα η αλλαγή προσώπων είναι μεγάλη φέτος στην ομάδα μας. Έφυγαν κάποιοι βασικοί παίκτες που είχαν μπει σε ένα αγωνιστικό πρόγραμμα που βοήθησε την ομάδα να πετύχει τους στόχους της πέρσι. Πιστεύω ότι το υλικό που έχουμε φέτος είναι πολύ αξιόλογο και τα παιδιά μπορούν να κρατήσουν τον Πανιώνιο σε υψηλό επίπεδο. Χρειάζεται χρόνος γιατί έμειναν μόνο τέσσερις παίκτες από την περσινή ομάδα”.

Θανάσης Γιαπλές: “Το Ρέθυμνο με το ιδιαίτερο στυλ που έχει προσπαθεί να συνδυάζει το θέαμα με το αποτέλεσμα. Είχαμε κι εμείς πολλές αλλαγές αφού πήραμε εννέα νέους παίκτες. Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε και φέτος να είμαστε θεαματικοί και να πάμε καλά στο πρωτάθλημα”.

Σούλης Μαρκόπουλος: “Χρειάζεται περισσότερο να αλλάξει το μυαλό των παικτών, να καταλάβουν ότι αλλάζει ο ρόλος τους στο παιχνίδι. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε αρκετούς νέους παίκτες, οι οποίοι θα αποτελέσουν τη βάση της ομάδας τα επόμενα χρόνια”.

Βαγγέλης Αγγέλου: “Για το φετινό Άρη μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα, αλλά θα περιμένουμε την πράξη να μας δείξει τι θα κάνουμε. Η διαχείριση της κληρονομιάς του Άρη είναι δύσκολη και θα πέσει στους ώμους των νέων παιδιών, τα οποία πρέπει να συνδυάσουν το μαθαίνω με το ωριμάζω όσο το δυνατόν συντομότερα”.

Γιώργος Καλαφατάκης: “Πιστεύω ότι η φετινή ομάδα σε σχέση με την περσινή δεν έχει καμία σχέση. Ακόμα και ο Ίκαρος σα νεοφώτιστος θα πρέπει να σκέφτεται. Τα περισσότερα παιδιά είναι νέα και έχουν στόχους και όραμα για το μέλλον τους. Ελπίζω η πόλη να αγκαλιάσει την ομάδα, να παίξουμε καλό μπάσκετ και να πετύχουμε το στόχο μας που δεν είναι άλλος από την παραμονή”.

Νίκος Βετούλας: “Θεωρώ ότι φέτος είναι μία χρονιά ιδιαίτερα σημαντική για τον Απόλλωνα Πατρών γιατί δεν έχουμε τον ενθουσιασμό της νεοφώτιστης ομάδας. Είμαστε εντελώς διαφορετικοί σε σχέση με πέρσι και στο τέλος θα δούμε αν οι αλλαγές που κάναμε θα μας δικαιώσουν”.

Βασίλης Φραγκιάς: “Αφού δεν μπόρεσα να πάω στο Κολεγιακό πρωτάθλημα όταν ήμουν μικρός, αποφάσισα να φέρω το Κολεγιακό στη Ρόδο (αναφερόμενος στις μεταγραφές παιδιών από το NCAA). Από τη στιγμή που δεν μπορούμε, πλέον, να βγάλουμε πολλά λεφτά από το μπάσκετ, τότε πιστεύω πως θα πρέπει να κάνουμε αυτό που κάναμε στα νεανικά μας χρόνια. Να αγαπήσουμε την καθημερινότητά μας. Επίσης, σημαντικό θα είναι να χτιστεί επιτέλους ένα νέο γήπεδο στη Ρόδο προκειμένου κάποια στιγμή να μπορέσουμε να αγωνιστούμε στην Ευρώπη”.

Νέναντ Μάρκοβιτς: “Είναι μεγάλη τιμή για μένα να είμαι ο μοναδικός ξένος προπονητής στην ελληνική λίγκα. Όσον αφορά τη Δράμα, πρέπει να πω ότι έχουμε πολλά νέα παιδιά με απειρία από το ελληνικό πρωτάθλημα. Πιστεύω, όμως, ότι θα είμαστε πολύ ανταγωνιστικοί. Είναι νωρίς να πω ότι θα τα πάμε καλύτερα ή χειρότερα από πέρσι. Πρέπει να κοιτάμε κάθε μέρα ξεχωριστά και να προσπαθήσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε κάθε παιχνίδι”.

Γιώργος Σκαραφίγκας: “Το όνειρό μου ήταν να γίνω ο Γκι Ρου (πρώην προπονητής της Οσέρ) της Ελευσίνας. Θεωρώ ότι το συστατικό που είχε η ομάδα πέρσι ήταν ο ενθουσιασμός και η άγνοια κινδύνου. Σε σχέση με πέρσι έχουμε ένα τρομερό πλεονέκτημα: παίζουμε από την αρχή στην έδρα μας”.

Δημήτρης Λιόγας: “Θέλω να πιστεύω ότι θα είμαστε από την αρχή πολύ καλά υποψιασμένοι για το τι θα αντιμετωπίσουμε φέτος στο πρωτάθλημα. Σιγά σιγά να καταφέρουμε να πετύχουμε τον στόχο μας που είναι η παραμονή και ταυτόχρονα να παρουσιάσουμε ένα συμπαγές σύνολο”.

Κώστας Φλεβαράκης: “Είναι η πρώτη φορά που είμαι σε επαρχιακή ομάδα στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή, παρά την καθυστερημένη έναρξη της σεζόν, υπάρχει αγάπη από την κοινωνία για την ομάδα. Με πολλή πίστη και δουλειά αισιοδοξούμε πως θα έχουμε ένα ανταγωνιστικό σύνολο που θα πετύχει τους φετινούς του στόχους”.

Ηλίας Παπαθεοδώρου: “Για να πετύχουμε το βασικό μας στόχο, που είναι η παραμονή στην κατηγορία, πρέπει να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο δουλειάς. Πρέπει να δουλεύουμε πολύ σκληρά στο γήπεδο. Εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες ομάδες, θα στηριχθούμε σε έμπειρους Έλληνες παίκτες, οι οποίοι θέλουμε να μας βοηθήσουν να μάθουμε τα μυστικά της κατηγορίας”.

bartzokas-ypografi

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • jim valvano

    Η ολοκλήρωση

    “Ένα άτομο δεν ολοκληρώνεται έως ότου γίνει μέρος κάτι μεγαλύτερου από τον εαυτό του…
  • greg popovich

    Η σωστή επικοινωνία

    “Δεν μπορώ να πάρω όλες τις αποφάσεις για σένα. Δεν έχω 14 τάιμ άουτ. Παιδιά πρέπει …
  • jermaine oneil

    Το δέσιμο

    “Όταν οι καλύτεροι παίκτες σου είναι ενοχλημένοι μετά από ήττες, τότε δένονται καλά&…
Περισσότερα από Αλέξανδρος Τρίγκας
Περισσότερα σε ΕΣΑΚΕ

Δειτε επισης

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 77-71

Νίκησε ο Παναθηναϊκός με… απόφαση Σλούκα. Τραγική η διαιτησία. Σ’ ένα ματς με διαφορετική …