Τί και αν η τελευταία εκτός έδρας νίκη του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού… χάνεται στα πλέι οφ της περιόδου 1999-2000 και η τελευταία στο πλαίσιο της κανονικής περιόδου από την πρεμιέρα του πρωταθλήματος 1995-’96, όταν ακόμη ο Μπάνε Πρέλεβιτς βρισκόταν στο παρκέ; Τα παιχνίδια Ολυμπιακού – ΠΑΟΚ ήταν και παραμένουν ντέρμπι.
Ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε αυτό της Κυριακής, αφού αυτό δείχνει και η βαθμολογική θέση των ομάδων. Το eBasket.gr “σκαλίζει” την ιστορία των αναμετρήσεων των δύο ομάδων στα χρόνια της Α1, αλλά και εκείνους που τις ενώνουν, έχοντας φορέσει και τις δύο φανέλες, ή έχοντας περάσει και από τους δύο πάγκους. Από το 1986 σε 81 αναμετρήσεις πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός σημείωσε 50 νίκες και ο ΠΑΟΚ 31.
Στα πρώτα χρόνια της Α1, όταν ο ΠΑΟΚ άρχισε να δημιουργεί μια πανίσχυρη ομάδα και ο Ολυμπιακός διένυε τα “πέτρινα” χρόνια του, ο “Δικέφαλος” μέτρησε έξι συνεχόμενα “διπλά“, μέχρι που οι Πειραιώτες νίκησαν για το final four της σεζόν 1991-’92 (με αυτό το σύστημα διεξάγονταν τα πλέι οφ για τις πρώτες ομάδες) με 78-75.
Ήταν ένα αποτέλεσμα που άφηνε τον Άρη οριστικά εκτός τελικών κι έστελνε τους “ερυθρόλευκους” στη διεκδίκηση του τίτλου, όμως ο ΠΑΟΚ “κουβαλώντας” τις δύο νίκες της κανονικής περιόδου και με αυτές του final four μοιρασμένες (1-1), χρειαζόταν μία ακόμη για να πάρει τον τίτλο.
Έτσι πανηγύρισε το πρωτάθλημα της… υπομονής, καθώς ήρθε μέσα από προσπάθειες και αποτυχίες χρόνων, μέσα στο ΣΕΦ (97-82). Στο ίδιο γήπεδο ο ΠΑΟΚ πανηγύρισε δύο προκρίσεις στους τελικούς (το 1997-’98 με το τρίποντο του Στογιάκοβιτς και το 1999-2000), αλλά έχασε κι έναν τίτλο στους τελικούς του 1993-’94, με τον Μαρκόπουλο και πάλι στον πάγκο (στον 5ο αγώνα).
Ο Ολυμπιακός ως γηπεδούχος μετρά 17 συνεχόμενες νίκες, κανονικής περιόδου και πλέι οφ.
Οι διπλοί “πράκτορες”
Είκοσι δύο (22) παίκτες ενώνουν τις δύο ομάδες, παίκτες που πέρασαν κι από τις δύο στα χρόνια της Α1 (ο Στιβ Γιατζόγλου είναι προγενέστερος).
Αυτοί είναι οι: Παναγιώτης Φασούλας, Νάσος Γαλακτερός, Γιώργος Λημνιάτης, Γιώργος Σιγάλας, Ουόλτερ Μπέρι, Νίκος Μπουντούρης, Χουάν Αντόνιο Μοράλες, Χρήστος Χαρίσης, Μπράνκο Μιλισάβλιεβιτς, Γιάννης Καλαμπόκης, Παναγιώτης Λιαδέλης, Ιβιτσα Γιούρκοβιτς, Λάζαρος Αγαδάκος, Αγγελος Κορωνιός, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Νταμίρ Μουλαομέροβιτς, Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, Κώστας Βασιλειάδης, Παναγιώτης Καυκής, Χάρης Γιαννόπουλος, Ματ Νίλσεν, Λάζαρος Παπαδόπουλος.
Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έγινε ο 4ος προπονητής που έχει παρουσία και στους δύο πάγκους. Είχαν προηγηθεί οι Ντούσαν Ιβκοβιτς, Λευτέρης Σούμποτιτς και Ντράγκαν Σάκοτα.