Σημαντική αύξηση στη μηνιαία δόση του στεγαστικού τους δανείου θα δουν υφιστάμενοι, αλλά και νέοι δανειολήπτες, με κυμαινόμενα και σταθερά επιτόκια αντίστοιχα, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοινώσει την αύξηση των επιτοκίων εντός του καλοκαιριού.
Η πρώτη αύξηση των επιτοκίων έρχεται τον Ιούλιο όπως έκανε γνωστό η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, σε ανάρτηση της ενώ προανήγγειλε το τέλος των αρνητικών επιτοκίων στο τέλος του τρίτου τριμήνου.
Η αύξηση των επιτοκίων κρίνεται επιβεβλημένη ώστε να «ακριβύνει» το χρήμα και σε συνάρτηση το ευρώ ώστε να αναχαιτισθεί το ξέφρενο ράλι του πληθωρισμού. Δεν είναι λίγοι όμως που εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή θα φέρει ύφεση και στασιμοπληθωρισμό στην Γηραιά Ήπειρο.
Το αποτέλεσμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα είναι εκρηκτικό λόγω ότι σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές τάσεις που δεν έχουν σταματημό, έρχεται ακόμη μια βόμβα στους προϋπολογισμούς τους.
Με την πρώτη αύξηση των επιτοκίων εντός του Ιουλίου το αποτέλεσμα δεν θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για τους δανειολήπτες με κυμαινόμενα επιτόκια αφού αυτή την στιγμή βρισκόμαστε σε αρνητικά επίπεδα. Θα επηρεάσει όμως όσους δανειολήπτες αιτηθούν δάνεια με σταθερά επιτόκια αφού ήδη καταγράφονται από την προεξόφληση της αύξησης από τις αγορές οι πρώτες ανατιμήσεις των σταθερών επιτοκίων.
Πριν από λίγες ημέρες τα αρμόδια τμήματα ελληνικής τράπεζας ενημέρωναν τα υποκαταστήματα τους για αύξηση των σταθερών επιτοκίων νέων συμβάσεων κατά 0,3%.
Όσοι έχουν ήδη συνάψει σχετικές δανειακές συμβάσεις με σταθερά επιτόκια προστατεύονται και δεν θα έχουν καμία επίπτωση από την αύξηση των επιτοκίων. Τον Σεπτέμβριο όμως που η αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να αλλάξει το πρόσημο των αρνητικών δεικτών σε θετικούς τότε τα πράγματα αλλάζουν άρδην. Το μέσο κυμαινόμενο στα στεγαστικά βρίσκεται αυτή την περίοδο στο 2,50%, ενώ το μέσο σταθερό για 10 έτη γύρω στο 3%. Εφόσον η ΕΚΤ ανακοινώσει αύξηση 50 μονάδων βάσης στα επιτόκια τότε θα έχουμε αυξήσεις περίπου 30 ευρώ μηνιαίως στις δόσεις δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιων.
Η «λυπητερή» σε παραδείγματα
Για παράδειγμα τα κυμαινόμενα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια κυμαίνονται στο 2,4%. Για ένα στεγαστικό δάνειο κεφαλαίου ύψους 100.000 ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο σήμερα διάρκειας 15 ετών, η μηνιαία δόση υπολογίζεται σε 670 ευρώ. Μετά την αύξηση κατά μισή μονάδα, η δόση ανέρχεται σε 697 ευρώ.
Στην περίπτωση των σταθερών επιτοκίων για ένα δάνειο κεφαλαίου επίσης 100.000 ευρώ με διάρκεια 15 ετών και που σήμερα το μέσο επιτόκιο των νέων σταθερών επιτοκίων βρίσκεται γύρω στο 3% η αύξηση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη, ίσως και κοντά στις 100 μονάδες βάσης, διότι αυξάνεται περισσότερο το κόστος των τραπεζών.
Έτσι, η σύναψη μιας νέας σύμβασης δανείου ύψους 100.000 ευρώ, διάρκειας 15 ετών, που αυτή την στιγμή έχει μέσο σταθερό επιτόκιο 3% και μηνιαία δόση 696 ευρώ, σύντομα θα κυμαίνεται μεταξύ του 4% , με μηνιαία δόση 746 ευρώ.
Οι αυξήσεις αυτές στις δόσεις των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο έρχονται να δυναμιτίσουν ακόμα περισσότερο ιδιαίτερα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Αυτό θα συμβεί διότι στην χώρα μας σχεδόν το 95% των δανείων, συνδέεται με κυμαινόμενο επιτόκιο, κυρίως με το διατραπεζικό επιτόκιο euribor 3 μηνών, το οποίο σήμερα είναι αρνητικό.
Σαφώς λιγότερα είναι συνδεδεμένα με το euribor 1 μήνα. Τα δάνεια ιδιωτών, όπως τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά, λόγω των πολύ χαμηλών επιτοκίων τα τελευταία χρόνια είναι κατά 90% κυμαινόμενου επιτοκίου ενώ τα επιχειρηματικά δάνεια, σχεδόν όλα συνδέονται με κυμαινόμενο επιτόκιο.