Πριν ανοίξουν οι πύλες του Συνεδρίου και μάλιστα από την ανακοίνωση του προγράμματος υπήρξαν ισχυρές εσωτερικές αντιδράσεις για την συμμετοχή της Άννας Διαμαντοπούλου στις εργασίες του, ακόμη και στο σκέλος των workshops που είχε προετοιμάσει η ομάδα του Νίκου Ανδρουλάκη. Το φλέρτ της Άννας Διαμαντοπούλου με την ΝΔ ήταν το περασμένο διάστημα έντονο με αποκορύφωμα την πρόταση της για Γενική Γραμματέας του ΟΟΣΑ και μάλιστα με πρόταση Μητσοτάκη.
Εντύπωση μάλιστα προκάλεσε και η παρουσία του Κίμωνα Κουλούρη στις πρώτες θέσεις των καθισμάτων. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Κίμωνας Κουλούρης, πριν από λίγα χρόνια καταδικάστηκε σε οκτώ μήνες φυλάκιση για περιστατικό που είχε συμβεί το 2012. Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2012 στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, ο πρώην υπουργός οδηγώντας το αυτοκίνητό του με συνοδηγό την ανήλικη κόρη του, πέρασε με κόκκινο τέσσερα φανάρια, διαπληκτίστηκε με αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ που τον έλεγξαν και στη συνέχεια παρέσυρε με τον αυτοκίνητό του έναν από αυτούς τραυματίζοντάς τον. Όταν μάλιστα οι αστυνομικοί τον σταμάτησαν και του ζήτησαν τα χαρτιά του, εκείνος απάντησε «δεν ξέρετε μάλλον ποιος είμαι».
Τα μπροστινά καθίσματα προκάλεσαν σχόλια
Στα «μπροστινά» καθίσματα των συνέδρων το παρόν έδωσαν και αρκετά πρόσωπα έκπληξη όπως, ο γνωστός για την συμμετοχή του στα τηλεοπτικά παράθυρα ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα λόγω της υπόθεσης «Πισπιρίγκου», απόστρατος ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ Θανάσης Κατερινόπουλος. Ο κ. Κατερινόπουλος συνομίλησε για αρκετή ώρα με τον κόσμο, ο οποίος μάλιστα του ζητούσε να φωτογραφηθεί μαζί του ενώ έχει αφήσει ανοικτό να βρίσκεται και στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και στην παρουσία δύο προσώπων προερχόμενα από τα βουλευτικά και υπουργικά έδρανα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Πανούση αλλά και του πρώην ευρωβουλευτή επίσης του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου. Παρουσία που για πολλά στελέχη φαίνεται να ενέχει κίνηση διεύρυνσης του ΠΑΣΟΚ προς τα αριστερά.
Η στιγμή που δημιούργησε θερμό επεισόδιο με την αξιωματική αντιπολίτευση ήταν ίσως η πιο έντονη του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. «Τα ποντίκια φεύγουν από το καράβι όταν τελειώνει το τυρί», είπε χαρακτηριστικά το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης χαρακτηρίζοντας με αυτόν τον απαξιωτικό τρόπο τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πήραν μεταγραφή στον ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως ήδη καταγράφονται οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά της Κουμουνδούρου με τον Δημήτρη Παπαδημούλη να σχολιάζει στο Twitter «Ο Απόστολος Κακλαμάνης παρομοίασε με βοθρολύματα και χαρακτήρισε ποντίκια όσους έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ- @kinimallagis και πήγαν στον @syriza_gr ! Θλιβερή χυδαιότητα εναντίον ενός μεγάλου τμήματος του ελληνικού λαού, από ένα πρώην Πρόεδρο της Βουλής. Δυστυχώς σιωπά ο @androulakisnick !».
Οι αιχμές του Γιώργου
Αιχμές όμως είχε αφήσει και ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του τις οποίες και συνέχισε κατά την δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. «Κλειστή η πόρτα σε όσους μας εγκατέλειψαν για μία καρέκλα εξουσίας» διαμήνυσε στη δευτερολογία του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τονίζοντας πως «η προσπάθειά μας δεν κοιτάζει το ταβάνι των δημοσκοπήσεων» και ότι «πρέπει να δείξουμε στην κοινωνία ότι αλλάζουμε» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Στην πραγματικότητα αν και ακόμα ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκλεισε τις πόρτες του Κινήματος στα παλιά στελέχη που μεταπήδησαν στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια κίνηση πιο πολύ συμβολική, αφού δεν φαίνεται να δείχνουν καμιά διάθεση να επιστρέψουν. Και ο λόγος είναι απλός. Μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταλάβει την θέση πρωτοκλασάτων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε προγραμματικό κομματικό επίπεδο η συζήτηση και οι ομιλίες αρκέστηκαν στα ήδη γνωστά που έχει εκφράσει ο κ. Ανδρουλάκης στις δημόσιες τοποθετήσεις του. Ο Κώστας Σημίτης στην ομιλία του στάθηκε αρκετά στα προγραμματικά σχέδια που θα καταρτίσει το ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο ένα πειστικό πρόγραμμα δράσης. «Οι αντιδράσεις με γενικές αρχές, ασαφείς λύσεις, δεκάλογο κατευθύνσεων είναι, για τους πολίτες, πολιτικολογίες που δεν τους ενδιαφέρουν», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.
Ο Γ. Παπανδρέου όπως συνηθίζει άλλωστε, αναφέρθηκε εκτενώς στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τις κοινωνίες. Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του που διήρκησε 40 λεπτά αναφέρθηκε στις σημερινές προκλήσεις όχι μόνο για την χώρα μας αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Μίλησε για λύσεις και προτάσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα. Έθεσε τα σημαντικά προβλήματα Δημοκρατίας που θέτει η νέα εποχή και καλείται να απαντήσει ένα κόμμα της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας, τα διλήμματα που έχει μπροστά της η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις μεγάλε συνέπειές του. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην δική του διακυβέρνηση και τις ευθύνες που είχε η κυβέρνηση Καραμανλή για την λαίλαπα της οικονομικής κρίσης που χτύπησε ανελέητα την ελληνική κοινωνία.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Βαγγέλης Βενιζέλος, που έβγαλε ένα ρητορικό ερώτημα – παράπονο. «Γιατί εμείς το ΠΑΣΟΚ πληρώσαμε πιο ακριβά το τίμημα της οικονομικής κρίσης στην χώρα.» . Στην πλειοψηφία τους οι ομιλητές εξέφρασαν την άποψη ότι αυτή είναι η ευκαιρία για να μεγαλώσει η παράταξη.
Στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ δόθηκε μεγάλη έμφαση, ίσως παραπάνω από ότι θα έπρεπε, για την επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών και τον σχηματισμό συγκυβέρνησης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης έστειλε και μηνύματα εκτός πολιτικής σκηνής αλλά σε συγκεκριμένα κέντρα συμφερόντων. «Δεν στήνουμε κυβερνήσεις στο παρασκήνιο υπό την καθοδήγηση οικονομικών συμφερόντων και αυτό ας το πάρει χαμπάρι και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρόκειται να μιμηθούμε τον ακραίο οπορτουνισμό τους για να κατακτήσουμε την εξουσία, διχάζοντας τον ελληνικό λαό».
Στην επόμενη ημέρα στάθηκε και ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του τονίζοντας ότι «Οι επιδιώξεις της δεξιάς, ουδέποτε συναντήθηκαν με τις αξίες της Παράταξής μας. Αλλά η αλήθεια είναι ότι, οι δρόμοι μας δεν μπορούν να συναντηθούν με τη συντήρηση όποιο χρώμα και να έχει. Για εμάς, η λυτρωτική, η απελευθερωτική διέξοδος για τη χώρα, για τον Ελληνικό λαό, δεν μπορεί παρά να έχει προοδευτικό πρόσημο. Είναι η ώρα να αλλάξουν οι όροι του παιχνιδιού. Αν ο λαός αποφασίσει διαφορετικά, η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Ας κυβερνήσουν οι άλλοι».
Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι «το πραγματικό στοίχημα δεν είναι με ποιους θα πάμε, αλλά που θέλουμε να πάει η χώρα, ποιες ριζικές αλλαγές πρέπει να γίνουν, ποιες κοινωνικές δυνάμεις θα συσπειρώσουμε ώστε να ανατραπεί η ισορροπία της αδράνειας, της επικοινωνιακής πόλωσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ». Συμπλήρωσε ότι τα δύο κόμματα, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκουν τη πόλωση που δεν αφορά τα πραγματικά διλήμματα για την Ελλάδα, την κοινωνία αλλά πρόκειται για επικοινωνιακή πόλωση που εξυπηρετεί μια καταστροφική σκοπιμότητα, τον εγκλωβισμό ψηφοφόρων στις μικρο-κομματικές επιδιώξεις.
ΠΗΓΗ: dnews.gr