«Αυτά τα επεισόδια που είδατε δεν είναι τίποτα!». Τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για την υπόθεση που συγκλόνισε την Πάτρα και την Ελλάδα είναι απίστευτα.
Το διαβιβαστικό της Αστυνομίας για τη Ρούλα Πισπιρίγκου και το πώς σχεδίασε τις ενέργειές της -όπως υποστηρίζουν οι αστυνομικοί- για να σκηνοθετήσει τον θάνατο της Τζωρτζίνας είναι άκρως αποκαλυπτικό.
Η 9χρονη Τζωρτζίνα, πάντα σύμφωνα με το διαβιβαστικό, παρουσίασε εννέα περιστατικά, τα οποία οι γιατροί χαρακτήρισαν ως αιφνίδια. Μάλιστα, στα δύο από αυτά τα επεισόδια που έγιναν στη Τζωρτζίνα, ενεργοποιήθηκε ο βηματοδότης.
Από το διαβιβαστικό της αστυνομίας που υπάρχει στη δικογραφία, αποκαλύπτεται ότι την παραμονή της δολοφονίας της άτυχης Τζωρτζίνας, η μητέρα της ουσιαστικά ήταν σαν να προανήγγειλε την αποτρόπαιη πράξη της.
ύμφωνα με το διαβιβαστικό, στη Τζωρτζίνα έγιναν εννέα συνολικά απόπειρες όσο εκείνη νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Πάτρας και στο Παίδων.
Η Τζωρτζίνα, σύμφωνα με το διαβιβαστικό της Ασφάλειας, δεν είχε κανένα επεισόδιο όσο ήταν στο Ωνάσειο, όπου της έγινε και ο γονιδιακός έλεγχος αλλά ούτε και στις ΜΕΘ. Μάλιστα, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου ζητούσε πάντα μονόκλινο και ζητούσε πάντα να μάθει αν στο δωμάτιο υπάρχουν κάμερες ενώ τονίζεται ότι και τα εννέα επεισόδια στη Τζωρτζίνα έγιναν απουσία των γιατρών.
Πάτρα: «Το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμη»
Μία ημέρα πριν από τον θάνατο της Τζωρτζίνας, η Ρούλα Πισπιρίγκου, απευθυνόμενη στους γιατρούς, είχε πει: «Αυτά τα επεισόδια που είδατε δεν είναι τίποτα. Το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμη!». Κι αυτή της η δήλωση είχε θορυβήσει τους γιατρούς που παρακολουθούσαν την πορεία της υγείας της μικρής Τζωρτζίνας.
Χαρακτηριστικά στο διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ αναφέρεται ότι σε κανένα από τα επεισόδια της Τζωρτζίνας οι γιατροί δεν ήταν παρόντες στο δωμάτιο. «Στις 21 Ιανουαρίου 2022 εισήχθη σε ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Πατρών, παρέμεινε για 12 ώρες και επέστρεψε σε Παιδιατρική Κλινική. Έπειτα από 24 ώρες εμφανίστηκαν άλλα τέσσερα επεισόδια μικρής διάρκειας, τα συμπτώματα των οποίων υποχώρησαν και μεταφέρθηκε εκ νέου στη ΜΕΘ. Εμεινε για 36 ώρες, επέστρεψε πίσω στην κλινική και έπειτα από 24 ώρες εμφάνισε νέο επεισόδιο. Με άπνοια, αποκορεσμό, κυάνωση και βραδυκαρδία. Το κορίτσι εισήχθη εκ νέου στη ΜΕΘ και έμεινε εκεί για 24 ώρες χωρίς να έχει συμπτώματα. Τότε αποφασίζεται η διακομιδή του παιδιού στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού».
Κανένα επεισόδιο την πρώτη ημέρα
Τις πρώτες 24 ώρες η Τζωρτζίνα δεν είχε κανένα επεισόδιο. Τη δεύτερη μέρα, όμως, η Τζωρτζίνα είχε ένα ακόμη επεισόδιο, το οποίο διήρκησε 3,5 λεπτά. Οι γιατροί τότε πρόλαβαν να εξετάσουν τη Τζωρτζίνα και να την κρατήσουν στη ζωή. Η Τζωρτζίνα, από τις 28 έως τις 29 Ιανουαρίου, παρουσιάζει ανάλογα επεισόδια μικρής διάρκειας. Στις 29 Ιανουαρίου η Τζωρτζίνα εμφανίζει επεισόδιο άπνοιας. Η Τζωρτζίνα μπαίνει ξανά στη ΜΕΘ, οι γιατροί τη διασωληνώνουν και το μεσημέρι χάνει τη ζωή της.
«Από την Υπηρεσία μας εξετάστηκε το σύνολο του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού τόσο στο Ωνάσειο όσο και στο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού. Κατά τη νοσηλεία στο Ωνάσειο δεν κατεγράφη κανένα επεισόδιο επικίνδυνης ταχυκαρδίας και διαπιστώθηκε η κανονική λειτουργία του απινιδωτή που είχε τοποθετηθεί στο παιδί. Επίσης, έγιναν εξετάσεις για τα γονίδια, εξειδικευμένος γενετικός έλεγχος και εξετάστηκαν όλα τα σύνδρομα που προκαλούν αιφνίδιο θάνατο με αρνητικό αποτέλεσμα σε όλα», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο διαβιβαστικό για τον θάνατο της Τζωρτζίνας.
Σύμφωνα με τις καταθέσεις που έδωσαν στους αστυνομικούς μάρτυρες, η Ρούλα Πισπιρίγκου συνόδευε πάντα τη Τζωρτζίνα στο νοσοκομείο. Μάλιστα, όταν η 9χρονη νοσηλεύθηκε στο νοσοκομείο Παίδων, η Ρούλα Πισπιρίγκου είχε ζητήσει από τον γιατρό που είχε εφημερία, να μείνει σε μονόκλινο μαζί με την κόρη της. Πάντα επέμενε να μάθει αν υπάρχουν κάμερες στο δωμάτιο και όταν οι γιατροί ρωτούσαν τον λόγο των επίμονων ερωτήσεών της, η Ρούλα Πισπιρίγκου δήλωνε αγχωμένη επειδή έλεγε ότι αφήνει τα πράγματα στο δωμάτιο και φοβάται για κλοπές.
«Κάποια από τα φάρμακα που εχορηγούντο στο παιδί ήταν ενδοφλέβια και κάποια από τη γαστροστομία που έφερε για τη σίτισή του. Η Ρούλα Πισπιρίγκου δήλωσε ότι γνώριζε να χορηγεί τα φάρμακα από τη γαστροστομία και γι’ αυτό αποφασίστηκε να τα δίνει η ίδια στο παιδί. Μέσα στο νοσοκομείο το παιδί παρουσίασε νέα επεισόδια και εξαιτίας αυτών δόθηκε εντολή στο νοσηλευτικό προσωπικό να σταματήσει την χορήγηση των φαρμάκων η Ρούλα Πισπιρίγκου αλλά να το κάνει αποκλειστικά η νοσοκόμα», αναφέρεται επίσης στο διαβιβαστικό.
Η νοσηλεύτρια
Η Τζωρτζίνα έχασε τη ζωή της στις 29 Ιανουαρίου. Εκείνη τη μέρα, μία από τις νοσηλεύτριες στο νοσοκομείο είδε τη Ρούλα Πισπιρίγκου (περίπου στις 14:00) να περπατά προς το γραφείο νοσηλείας. Η μητέρα της Τζωρτζίνας – και ενώ το παιδί της χαροπάλευε – περπατούσε, δεν ζητούσε βοήθεια, ήταν ψύχραιμη και φαινόταν σαν να αναζητούσε κάποιον νοσηλευτή για να ζητήσει – για παράδειγμα – ένα σεντόνι.
«Ο τρόπος που περπατούσε και το γεγονός ότι δεν καλούσε σε βοήθεια έδωσαν στη νοσηλεύτρια την εντύπωση ότι θα ζητούσε κάποιο σεντόνι ή κάτι άλλο. Πλησιάζοντας τη νοσηλεύτρια της είπε κάτι χαμηλόφωνα που εκείνη δεν το άκουσε και δεν το κατάλαβε. Οταν η νοσηλεύτρια κατάλαβε ότι το παιδί έκανε πάλι επεισόδιο ενημέρωσε την γιατρό που εφημέρευε και σε δευτερόλεπτα βρέθηκαν στο θάλαμο του παιδιού», αναφέρουν στο διαβιβαστικό τους οι αστυνομικοί.
Μάλιστα, οι γιατροί έτρεξαν στο δωμάτιο που ήταν η Τζωρτζίνα και διαπίστωσαν ότι η 9χρονη είχε κυάνωση και δεν ανέπνεε. Γιατρός και νοσηλεύτρια είδαν ότι από το οξύμετρο που ήταν συνδεδεμένο με το παιδί δεν ακουγόταν ο χαρακτηριστικός ήχος που γίνεται όταν πέσουν οι σφιγμοί του παιδιού. Η Τζωρτζίνα διασωληνώθηκε ξανά και στις 15:50 πέθανε.
Στις εξετάσεις που έγιναν στη Τζωρτζίνα, μετά τον θάνατό της, διαπιστώθηκε ότι η 9χρονη έχασε τη ζωή της έπειτα από μεγάλη ποσότητα κεταμίνης. «Στο μεταθανάτιο αίμα της διαπιστώθηκε κεταμίνη σε πολύ υψηλή συγκέντρωση 6,5 ml ανά ml. Ο χρόνος που χρειάστηκε για να δράσει η κεταμίνη είναι από 5 ως 20 λεπτά», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο διαβιβαστικό.
Πάτρα: «Αυτά τα επεισόδια που είδατε δεν είναι τίποτα!»
Σύμφωνα με την έρευνα, το επεισόδιο εξελίχθηκε ραγδαία και κανένας από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές δεν χορήγησε στο παιδί κεταμίνη. «Η μητέρα ήταν συνεχώς παρούσα και κοντά στο παιδί, ήταν εκείνη ήταν που ζήτησε μονόκλινο δωμάτιο, τεχνηέντως ρώτησε για τις κάμερες και δήλωσε ότι γνωρίζει να χορηγεί τα φάρμακα μέσω γαστροστομίας», αναφέρεται στο διαβιβαστικό και συμπληρώνεται: «Στις 28 Ιανουαρίου μία ημέρα πριν το παιδί πεθάνει, η μάνα είπε στους γιατρούς πως αυτά τα επεισόδια που είδατε δεν είναι τίποτα. Το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμα». Στην πραγματικότητα, «πρόεβλεψε» το μεγάλο επεισόδιο του παιδιού που τελικά είχε η Τζωρτζινα και οδήγησε στον θάνατό του.
Μάλιστα, αυτές οι αναφορές της είχαν κάνει αίσθηση στους γιατρούς ενώ τα περιστατικά στο Παίδων ξεκίνησαν μετά την αποχώρηση του πατέρα, Μάνου Δασκαλάκη. Μάλιστα, η Ρούλα Πισπιρίγκου – τη στιγμή που οι γιατροί έδιναν αγώνα για να κρατήσουν το παιδί της στη ζωή – ήταν απόλυτα ψύχραιμη.
ΠΗΓΗ: dnews.gr