Μια ουδέτερη Ουκρανία στο πρότυπο της Σουηδίας και της Αυστρίας είναι ο συμβιβασμός που συζητούν αυτή τη στιγμή οι ρώσοι και οι ουκρανοί διαπραγματευτές, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο. Να γίνει δηλαδή η Ουκρανία ένα αποστρατικοποιημένο κράτος, αλλά με δικό του στρατό.
«Είναι πράγματι η επιλογή που συζητείται αυτή τη στιγμή και η οποία μπορεί να θεωρηθεί επιλογή συμβιβασμού», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Επισημαίνεται ότι η Σουηδία δεν είναι μεν μέλος του ΝΑΤΟ, είναι δε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι όροι της αποστρατικοποίησης που θα περίμενε η Ρωσία, δεν είναι σαφείς αλλά φαίνεται να προτείνεται η Ουκρανία να διατηρήσει ένα ουδέτερο καθεστώς, αλλά να συνεχίσει να έχει τις δικές της ένοπλες δυνάμεις.
Το Κίεβο πρότεινε τη δημιουργία μιας αυστριακής ή σουηδικής εκδοχής ενός αποστρατιωτικοποιημένου κράτους στην Ουκρανία
Νωρίτερα, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Μεντίνσκι είπε ότι το Κίεβο πρότεινε τη δημιουργία μιας αυστριακής ή σουηδικής εκδοχής ενός αποστρατιωτικοποιημένου κράτους στην Ουκρανία.
Σε ερώτηση εάν το Κρεμλίνο θα ήταν ικανοποιημένο με αυτή την παραλλαγή της αποστρατιωτικοποίησης, ο κ. Πεσκόφ είπε πως «αυτή η επιλογή, η οποία πράγματι συζητείται τώρα, και η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως ένας ασφαλής συμβιβασμός».
«Η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία μπορεί να βελτιωθεί με την επίτευξη συμφωνιών στις συνομιλίες μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Χρειαζόμαστε μια ειρηνική, ελεύθερη, ανεξάρτητη Ουκρανία, ουδέτερη – όχι μέλος στρατιωτικών μπλοκ, όχι μέλος του ΝΑΤΟ – μια χώρα που θα είναι φίλος, γείτονάς μας, με την οποία αναπτύσσουμε σχέσεις μαζί, χτίζουμε το μέλλον μας και η οποία δεν θα αποτελεί εφαλτήριο για στρατιωτικές και οικονομικές επιθέσεις κατά της χώρας μας».
«Θέλουμε αυτή να είναι μια συμφωνία για τις επόμενες γενιές, έτσι ώστε τα παιδιά μας να ζουν επίσης σε έναν κόσμο, τα θεμέλια του οποίου θα τεθούν σε αυτή τη συμβατική διαδικασία», εξήγησε ο Μεντίσνκι.
Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας μίλησε και για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας, αναφέροντας πως «αποτελούν έναν πλήρους κλίμακας και άνευ προηγουμένου οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας.
Είμαστε κοντά σε συμφωνία λέει ο Λαβρόφ
Νωρίτερα σήμερα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ορισμένες διατυπώσεις για συμφωνίες είναι κοντά στην ολοκλήρωσή τους με το ουδέτερο καθεστώς για το Κίεβο να εξετάζεται «σοβαρά».
«Καθοδηγούμαι από τις αξιολογήσεις που μας δίνουν οι διαπραγματευτές μας. Λένε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες για προφανείς λόγους. Ωστόσο, υπάρχει κάποια ελπίδα επίτευξης συμβιβασμού. Το ουδέτερο καθεστώς συζητείται σοβαρά τώρα μαζί, φυσικά, με εγγυήσεις ασφαλείας», ανέφερε ο Λαβρόφ, όπως μεταδίδουν Reuters και Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ζελένσκι: Οι διαπραγματευτικές θέσεις της Μόσχας έχουν γίνει πιο ρεαλιστικές
«Πιο ρεαλιστικές» χαρακτήρισε ο Ουκρανός πρόεδρος τις θέσεις της Μόσχας στις διαπραγματεύσεις. Σε μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι κάλεσε τον λαό του να συνεχίσει να αγωνίζεται. «Η συνάντηση για τις διαπραγματεύσεις βρίσκεται σε εξέλιξη και όπως μαθαίνω οι θέσεις τους είναι πιο ρεαλιστικές πια».
Ο Ζελένσκι δίνει έμφαση στη σημασία της συνέχειας των διαπραγματεύσεων «κάθε πόλεμος πρέπει να τερματίζεται με συμφωνία» τονίζει και συμπληρώνει «χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να φτάσουμε σε αποφάσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Ουκρανίας».
Τι είναι το μοντέλο της ουδετερότητας
Η περίπτωση της Αυστρίας
Η Αυστρία έχει δικό της στρατό, αλλά δεσμεύεται σε ουδετερότητα από τη Συνθήκη του 1955 και το σύνταγμά της, που απαγορεύει την είσοδο σε στρατιωτικές συμμαχίες και τη δημιουργία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο αυστριακό έδαφος.
Σύμφωνα με μια παρόμοια ρύθμιση, είναι πιθανό η Ουκρανία να μην καταφέρει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κάτι που έχει ζητήσει επίμονα η Ρωσία.
Η δήλωση του Κρεμλίνου έρχεται αφότου ένας ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι είπε ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία ήταν «πολύ δύσκολες», αλλά «υπάρχουν σίγουρα περιθώρια για συμβιβασμό».
ΠΗΓΗ: dnews.gr