Ανακοίνωσε εξέδωσε το ΚΚΕ για τα τριάντα χρόνια από την υπερψήφιση της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Υπενθυμίζεται ότι το 1992, η τότε ΕΟΚ αποφάσισε να μετασχηματιστεί και να μετονομασθεί σε Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως είχε προειδοποιήσει τότε το Κομμουνιστικό Κόμμα οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα θα έφεραν πολλά βάρη από τις πολιτικές που προβλέπει και επιβάλλει η συγκεκριμένη συνθήκη.
Στο Ευρωκοινοβούλιο τη Συνθήκη είχαν υπερψηφίσει η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμος, πρόδρομος του μετέπειτα ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο κόμμα που διαφώνησε ήταν το ΚΚΕ.
Απόσπασμα της ανακοίνωσης που εξέδωσε το ΚΚΕ:
«Τριάντα χρόνια πριν, στις 7 Φλεβάρη του 1992 υπογράφηκε στην ολλανδική πόλη Μάαστριχτ από τα 12 τότε κράτη – μέλη της ΕΟΚ (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) η ιδρυτική πράξη της ΕΕ, η “Συνθήκη του Μάαστριχτ”.
Τον Ιούλη του 1992, η Συνθήκη εγκρίθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο με τις ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Φιλελεύθεροι, σοσιαλδημοκράτες κάθε μορφής στην υπηρεσία της στρατηγικής του κεφαλαίου κατά του λαού.
Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που καταψήφισε στη Βουλή την αντιλαϊκή Συνθήκη, απαιτώντας να γίνει δημοψήφισμα, που πεισματικά αρνήθηκαν όλα τα αστικά κόμματα. Η ομοφωνία των αστικών κομμάτων απηχούσε την ομόθυμη στάση της ελληνικής αστικής τάξης, που έβλεπε στη Συνθήκη την ισχυροποίηση του πιο ισχυρού τμήματός της, μέσω της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, καθώς βέβαια και τη θωράκιση της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας της.
Η χρονική στιγμή της υπογραφής της δεν ήταν τυχαία. Οι αστικές τάξεις της Ευρώπης επιδίωκαν να επωφεληθούν από τις νωπές αντεπαναστατικές ανατροπές στη Σοβιετική Ένωση και στις άλλες χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, προκειμένου να καταφέρουν ισχυρό και ενιαίο χτύπημα στην εργατική τάξη και το κίνημά της και να ισχυροποιήσουν τις θέσεις τους, μπροστά στον νέο κύκλο σφοδρών ανταγωνισμών και αντιπαράθεσης ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες, για το μοίρασμα των νέων αγορών στην Ευρώπη και παγκόσμια.
Προκειμένου να ενισχυθεί η συγκεντρωμένη “δύναμη πυρός” του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, οι αστικές τάξεις των ευρωπαϊκών χωρών, με πρωταγωνίστριες αυτές της Γερμανίας και της Γαλλίας, εκχώρησαν περισσότερες αρμοδιότητες και κυριαρχικά δικαιώματα των μεμονωμένων αστικών κρατών στη διακρατική τους ένωση. Η ΕΕ – όπως και η ΕΟΚ προηγούμενα – αποτέλεσε εξαρχής ιμπεριαλιστική διακρατική ένωση του κεφαλαίου. Δεν υπήρξε, ούτε και θα γίνει ποτέ, “ένωση ισότιμης και φιλικής για τους λαούς συνεργασίας”. Δεν υπήρξε, ούτε θα υπάρξει ποτέ, διαδικασία κατάργησης της ανισομετρίας, σύγκλισης της ανάπτυξης και ευημερίας προς τα πάνω.
Η Συνθήκη του Μάαστριχτ σηματοδότησε τη στενότερη διακρατική ένωση του κεφαλαίου σε οικονομικό, πολιτικό, αλλά και στρατιωτικό επίπεδο. Στην ίδια τη Συνθήκη καθοριζόταν ως θεμελιώδης στόχος ύπαρξης και δράσης της ΕΕ η ανάπτυξη μιας “ανταγωνιστικής κοινωνικής οικονομίας της ελεύθερης αγοράς, με ελεύθερο και ανόθευτο ανταγωνισμό».
Η ανάρτηση του ΚΚΕ στο Twitter με ολόκληρη την ανακοίνωση
https://twitter.com/gt_kke/status/1492480397774659586