Με την φράση «Δυστυχώς δεν πάμε καλά, η αύξηση ήταν πολύ μεγάλη», ο καθηγητής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης έδωσε την εικόνα που βλέπει για την εξάπλωση του κοροναϊού ο ίδιος μέσα από την μελέτη των λυμάτων της Αττικής.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε: «Έχει γίνει εκτεταμένη πλέον διασπορά στην Αττική και πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα».
«Το ιικό φορτίο εξαπλώνεται από εβδομάδα σε εβδομάδα», σημείωσε εκτιμώντας ότι πλέον η μετάδοση γίνεται από νέους και ασυμπτωματικούς ασθενείς.
Η διασπορά όπως είπε δεν οφείλεται σε έναν μόνο παράγοντα, αλλά στο σύνολο της συμπεριφοράς.
«Τα λύματα δίνουν πληροφορίες για 7 με 10 μέρες μετά και βάσει των στοιχείων της τελευταίας μέτρησης, που έγινε την περασμένη Τρίτη, αυτό που σίγουρα θα δούμε, θα είναι μία αύξηση», τόνισε.
Κληθείς να δώσει συγκριτικά τα στοιχεία, είπε πως μιλάμε για μία απότομη αύξηση στο ιικό φορτίο, ανάλογη με εκείνη που είχαμε τον Οκτώβριο, πριν από το δεύτερο κύμα, που κορυφώθηκε τον Νοέμβριο. «Η αύξηση που είδαμε τώρα είναι μεγαλύτερη από του Οκτωβρίου».
Πάντως, τόνισε ο καθηγητής πως, παραδοσιακά οι μήνες Φεβρουάριος – Μάρτιος είναι η «εποχή υπερμετάδοσης των ιών».
Αγωνία για την Αττική και στο… βάθος νέα μέτρα
Η έκρηξη στα κρούσματα με την Αττική να παραμένει στο επίκεντρο προβληματίζει τους ειδικούς που προσανατολίζονται στη λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων.
Η κατάσταση ειδικά στην πρωτεύουσα αλλά και την Αχαΐα και τη Θεσσαλονίκη, έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα κυβέρνηση και ειδικούς και γι’ αυτό όπως όλα δείχνουν η Επιτροπή ειδικών του υπουργείου Υγείας θα πάρει τις αποφάσεις της, ώστε να εισηγηθεί νέα μέτρα.
Την Τετάρτη ανακοινώθηκε ξανά τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων, ανερχόμενα στα 1.151, ενώ και η πίεση στις ΜΕΘ των νοσοκομείων συνεχίζεται καθώς οι διασωληνωμένοι φτάνουν τους 246. Ταυτόχρονα οι μεταλλάξεις έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία καθώς η μεταδοτικότητά τους είναι πολύ μεγαλύτερη.
Το “καμπανάκι” του Σωτήρη Τσιόδρα για μεγάλη προσοχή στην Αττική και την Αχαΐα, αλλά και για το ότι αυτή την εβδομάδα πάμε για 8.000 κρούσματα είναι ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή. Μέσα σε αυτό το “σκηνικό” οι επιδημιολόγοι καλούνται σήμερα να αξιολογήσουν τα δεδομένα, τα οποία ορισμένοι εξ αυτών τα χαρακτηρίζουν έως και καταστροφικά ώστε αύριο, Παρασκευή η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να αποφασίσει τις εισηγήσεις που θα κάνει στην κυβέρνηση που έχει τον τελικό λόγο για το τι θα εφαρμοστεί.
Προκειμένου να μην εκτροχιαστεί η επιδημιολογική κατάσταση συζητείται ακόμη και η λήψη πιο αυστηρών μέτρων τοπικού χαρακτήρα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έχει πέσει και η σκέψη για περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα.
Την ίδια ώρα φαίνεται ότι προκρίνεται το σενάριο για αύξηση του προστίμου για τα… κορονοπάρτι στα 500 ευρώ.