Κρίσιμη η εβδομάδα που έρχεται για το άνοιγμα των καταστημάτων, τα κρούσματα θα κρίνουν τα Χριστούγεννα, ενώ η παράταση του lockdown, είναι πλέον αναπόφευχτη.
Σε τρεις φάσεις, όπως έγινε και τον Μάιο, θα βγούμε σταδιακά από το lockdown, λίγο πριν τα Χριστούγεννα.
Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν τα σχολεία και το λιανεμπόριο, φυσικά με αυστηρούς κανόνες προστασίας.
Τα καταστήματα εστίασης αναμένεται να πάρουν το πράσινο φως ώστε να ξεκινήσουν και πάλι να λειτουργούν ενόψει τον εορτών των Χριστουγέννων, μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου.. Και φυσικά πρόκειται για εστιατόρια και καφέ μόνο με καθήμενους και όχι τα κέντρα διασκέδασης και τα κλαμπ.
Χριστούγεννα θα κάνουμε στον τόπο που μένουμε και πρέπει να ξεχάσουμε τις εκδρομές αφού δεν θα επιτραπεί η μετακίνηση από περιφέρεια σε περιφέρεια.
Τέλος για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων θα γίνει σύσταση να μην υπερβαίνουν οι καλεσμένοι τους 9 με 10 ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.
«Η κατάσταση έχει δρόμο ακόμα. Έχω δεκάδες διαφορετικά σενάρια τι και πώς θα ανοίξει. Θα εξαρτηθεί τι θα μας πουν οι γιατροί και τότε θα επιλέξουμε σενάριο από αυτά που έχουμε φτιάξει. Αλλά όλα θα αποφασιστούν με άξονα την πανδημία. Δεν έχει νόημα να συζητάμε για σενάρια. Την φετινή ύφεση δεν την ξέρει κανείς, δεν μπορεί να προβλεφθεί. Ό,τι προβλέψεις είχαμε, τέλος. Θα είναι πολύ μεγάλη, δεν την ξέρουμε ακόμη» σημείωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης όσον αφορά το άνοιγμα της οικονομίας.
Μάλλον άπιαστο να λήξει η καραντίνα 1η Δεκεμβρίου
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Τσακρής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η 1η Δεκέμβρη δεν αποτελεί πιθανό σενάριο για άρση του lockdown.
«Πολύ δύσκολο, λίγο αργότερα μπορεί να γίνει κάποια άρση περιορισμών… Θα δούμε αν μπορούν να γυρίσουν τα παιδιά στα δημοτικά».
Αποκάλυψε ακόμα ότι υπάρχει σκέψη να ανοίξει λιανεμπόριο – εστίαση πριν τα Χριστούγεννα. «Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο από τα αρμόδια υπουργεία, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά πρέπει να γίνει οργανωμένα με συγκεκριμένους κανόνες, και όχι με παρεκτροπές όπως στην προηγούμενη φάση».
Όπως εξήγησε, «οι επόμενες μέρες και εβδομάδες θα μας δείξουν πού πρέπει να κατευθυνθούμε για την καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας».
Ωστόσο δεν έκρυψε και τη συγκρατημένη του αισιοδοξία μετά τα χθεσινά επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ.
«Θα δούμε αν η επιβράδυνση θα συνεχιστεί.Καταγράφεται πτώση του ενεργού ρυθμού αναπαραγωγής θα περιμένουμε μερικές μέρες για να κάνουμε κάποιες συστάσεις. Θα είναι μικρή και σταδιακή η πτώση (των κρουσμάτων) αν το καταφέρουμε και αν δεν μας δημιουργήσουν νέα δεδομένα οι καιρικές συνθήκες» εκτίμησε.