«Δεν περιμένουμε δραματική μείωση, αλλά στις 23 Νοεμβρίου θα θέλαμε να δούμε μία κάμψη των κρουσμάτων», εξήγησε μιλώντας για τις αποφάσεις σχετικά με την άρση του lockdown ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος ο οποίος βλέπει παράταση του lockdown. Παράταση στο lockdown βλέπει και καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος και τόνισε ότι σε 10 μέρες θα μέρες θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την άρση του.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Δημόπουλος « θα πρέπει να δούμε εκείνη τη μέρα πόσα τεστ έχουν γίνει». Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ επανέλαβε ότι, «ο μόνος τρόπος για να το περιορίσουμε είναι μεγάλη μείωση της κινητικότητας και των επαφών».
Σχετικά με το rapid test που γίνεται στο σπίτι και στο οποίο έδωσε έγκριση ο Οργανισμός Φαρμάκων των ΗΠΑ, εξήγησε ότι, για να φτάσει στη χώρα μας θα πρέπει πρώτα να πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, σημειώνοντας πως «στην Αμερική γίνεται με συνταγογράφηση».
Όσο αφορά στα εμβόλια που έχουν ανακοινωθεί, τόνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, εξηγώντας ότι κανένα από τα δύο δεν εισάγει ιό αδρανοποιημένο, όπως συμβαίνει με όλα τα άλλα εμβόλια, υπογραμμίζοντας πως «οι παρενέργειες είναι πολύ ήπιες και παροδικές ενέργειες».
Ερωτηθείς τέλος, αν θα δούμε άρση του lockdown στα τέλη Νοέμβρη, απάντησε πως «με τα μέχρι τώρα δεδομένα υπάρχει περίπτωση να δοθεί παράταση της κατάστασης».
Παράταση στο εμβόλιο βλέπει και ο Παναγιωτόπουλος
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί το lockdown για μια με δύο εβδομάδες άφησε και ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας ότι σε 10 μέρες θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την άρση του.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ αναφορικά με τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες για λήψη πρόσθετων μέτρων στη Βόρεια Ελλάδα με το κλείσιμο των συνόρων για τις όμορες χώρες, επισήμανε ότι εκεί υπάρχει ευρεία κυκλοφορία του ιού και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει σε βραχύ διάστημα.
«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σταθεροποίησης και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Ο χθεσινός αριθμός των κρουσμάτων δε σημαίνει τίποτα. Μπορεί να είναι μια τυχαία έξαρση. Είμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο και ανάλογα με την εξέλιξη θα δούμε αν θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Υπάρχουν πιθανότητες τα μέτρα να αποδώσουν, που είναι από τα πιο αυστηρά μέτρα που εφαρμόζονται, κι ελπίζουμε ότι θα αποδώσουν και δε θα χρειαστούν άλλα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στο μέτωπο του εμβολίου επισήμανε ότι «φαίνεται ότι σύντομα θα έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες αβεβαιότητες ως προς την αποτελεσματικότητα τους στους ηλικιωμένους ανθρώπους, αλλά και κατά πόσο προστατεύει από τη μεταδοτικότητα».
«Πιθανόν μέσα Ιανουαρίου τα πρώτα εμβόλια στην Ελλάδα»
Από την πλευρά του ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, δήλωσε ότι είναι πιθανόν μέσα στον Ιανουάριο να έχουμε τα πρώτα εμβόλια και στην Ελλάδα προσθέτοντας ότι θα πάρει λίγο χρόνο να δημιουργηθούν αντισώματα στον οργανισμό. Για παράδειγμα, αν κάποιος εμβολιαστεί τον Ιανουάριο, αντισώματα θα έχει δημιουργήσει τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, ενώ για ανοσία θα χρειαστεί ίσως όλος ο επόμενος χρόνος.
Ως προς τις παρενέργειες, ο καθηγητής τόνισε ότι είναι αντίστοιχες με αυτές του εμβολίου της γρίπης, όπως πόνος στο σημείο του εμβολιασμού, χαμηλό πυρετό.
Σύσκεψη Μητσοτάκη με Κικίλια, Τσιόδρα, Χαρδαλιά, τα μέτρα που εξετάζονται
Σημιώνεται ότι σήμερα το πρωί πραγματοποιείται σύσκεψη με την συμμετοχή του Βασίλη Κικίλια, του Σωτήρη Τσιόδρα, και του Νίκου Χαρδαλιά με νέα μέτρα να βρίσκονται στο τραπέζι και σύμφωνα με πληροφορίες του DNews, εξετάζεται το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων σε μια προσπάθεια να σφραγιστεί η Βόρεια Ελλάδα και να περιοριστεί η διασπορά του ιού από τις μετακινήσεις.
Παράλληλα, υπάρχουν εισηγήσεις για αυστηρότερο lockdown σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, χωρίς να είναι γνωστές ακόμη λεπτομέρειες για το τι θα περιλαμβάνει αυτό.
Έτσι, σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, η σταδιακή άρση του lockdown δε θα ξεκινήσει στις 30 Νοεμβρίου, αλλά προς το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Δεκεμβρίου με το άνοιγμα των σχολείων να βρίσκεται πρώτο στη λίστα της κυβέρνησης.
Στη συνέχεια, αναμένεται να ακολουθήσει το λιανικό εμπόριο, ενώ τελευταία η εστίαση, στην οποία εξετάζεται να ανοίξουν μόνο εστιατόρια με συγκεκριμένους περιορισμούς και υγειονομικά μέτρα, ενώ θεωρείται απίθανο το άνοιγμα μπαρ, κλαμπ και χώρων διασκέδασης.