Είχα την τύχη (είναι εμπειρία ζωής) να είμαι στη Σαγκάη για το Jump10, ένα τουρνουά 16 ομάδων, τεσσάρων από την Κίνα και 12 από διάφορα μέρη του κόσμου (ΗΠΑ, Καναδάς, Μεξικό, Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Φιλιππίνες, Ισπανία, Μ. Βρετανία, Αυστραλία κτλ.). Ανάμεσα στους παίκτες και τους προπονητές μεγάλες προσωπικότητες, αλλά και γνωστοί στο ελληνικό κοινό, όπως ο Μπράιαν Βονς (παλιότερα παίκτης του Περιστερίου), ο Αλίχοζιτς (Προμηθέας, Πανιώνιος, κτλ.), ο Φιτζπάτρικ (πρόσφατα στον Χολαργό), κτλ.
Πρώτος διαιτητής στον τελικό της διοργάνωσης, ανάμεσα στον Καναδά και το Μεξικό, ήταν ο Λάζαρος Βορεάδης. Πρώην διεθνής Έλληνας διαιτητής, τεράστια προσωπικότητα του χώρου, ο οποίος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 έδωσε τον όρκο των Κριτών, ο οποίος έχει σφυρίξει τελικούς σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, ο οποίος έχει περάσει (με επιτυχία) από την Κίνα, όσο ακόμα ήταν ενεργός. Ακόμα και τώρα, που βγαίνει από τη δεκαετία των 50 το λέει η καρδούλα του.
Οι Κινέζοι έδειξαν απίστευτο σεβασμό. Ο Αμερικανός διαιτητής μου είπε «τον λατρεύω, είναι δάσκαλος». Ο τρόπος που σφύριζε, η επιβλητικότητα των κινήσεων, η φιλική προσέγγιση, η τεράστια εμπειρία, έκαναν άπαντες να πειθαρχούν δίχως δεύτερη σκέψη. Α, σημειώστε πως λόγω τυφώνα, αναγκάστηκε την τελευταία ημέρα να διευθύνει τρεις αγώνες πριν τον τελικό, αλλά μια χαρά τα πήγε.
Αυτόν τον τύπο, λοιπόν, το ελληνικό μπάσκετ δεν τον έχει αξιοποιήσει. Δεν έκανε για την ΚΕΔ/ΕΟΚ, στην οποία μετέχουν ένας με το ζόρι πρώην διαιτητής Α1 (Κυριάκος Ταβουλαρέας) κι ένας πρώην διαιτητής, που όποιος θυμηθεί αγώνα στον οποίο έπαιζε, δικαιούται τιμητικής διάκρισης (Παπαδόπουλος).
Απλή λογική ερώτηση: Γιατί, βρε παιδί μου, να προτιμήσει κανείς δυο περιορισμένης εμπειρίας πρώην διαιτητές, αντί ενός ογκόλιθου όπως ο Βορεάδης; Η απάντηση είναι απλή: Δεν τον γουστάρει ο Γιώργος Βασιλακόπουλος! Ακόμα και να δει ότι τον προσκαλούν σε κάποια εκδήλωση γκρινιάζει και βάζει να τηλεφωνούν και να ζητούν να μην εμφανίζεται πουθενά.
Να πετάξουμε τον Βορεάδη στα σκουπίδια. Συμφωνώ! Στην τελική, είναι και παλιοχαρακτήρας. Μα δεν συμβαίνει το ίδιο με τον Νίκο Γκάλη και με τον Παναγιώτη Γιαννάκη; Μα δεν είχε πει τα μύρια όσα για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τους Μπακς, όταν ο MVP του ΝΒΑ δεν είχε ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Εθνικής; Μα έχετε δει κάποια προσωπικότητα του μπάσκετ δίπλα του, έναν άνθρωπο με πυγμή και ιστορία που να τον αντέχει (αμφίδρομα);
Όταν για να φανεί… ψηλότερος (δεν ομιλώ για το φυσικό του ύψος, το οποίο -άλλωστε- είναι το μόνο που δεν του λείπει) διαλέγει… «κοντούς» συνεργάτες, όταν μετράει τη σκιά του και θαρρεί πως μετρά το μπόι του, ο πρόεδρος της ΕΟΚ γίνεται η αιτία που μια σειρά ανθρώπων, με παγκόσμια αναγνώριση, μένουν μακριά από τον χώρο. Κι αλήθεια, χάνει ο Βορεάδης, ή χάνει το μπάσκετ; Θα ήθελα πολύ να μου πει ένας (1), τι κερδίζει το σπορ από την παρουσία του Ταβουλαρέα, ώστε να έχουμε και μέτρο σύγκρισης.
Δεν πειράζει, όλα καλά. Ας απολαμβάνουν στην Κίνα τον Βορεάδη κι ας έχουμε εδώ… κινέζικα υποπροϊόντα στην ΚΕΔ. Άλλωστε, κατά πώς φάνηκε, οι παράγοντες των ΚΑΕ είναι ικανοποιημένοι από το στάτους που υπάρχει, οπότε όλα καλά.
Άσχετο: Λάρισα – Κόροιβος 5-0. Κρατήστε το σκορ.