Είναι ξεκάθαρο πως γίνεται σπουδαία δουλειά στα τμήματα υποδομής του Άρη… Το εφηβικό των “κιτρίνων” για δεύτερη σερί σεζόν κατέκτησε το πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΘ απέναντι στον ΠΑΟΚ, έχοντας τον έλεγχο του αγώνα σε όλη την διάρκειά του.
Ο “αρχιτέκτονας” των επιτυχιών των τμημάτων υποδομής του Άρη, Δημήτρης Μπουσβάρος μίλησε στο ebasket.gr για την κατάκτηση του τροπαίου από το εφηβικό τμήμα και γενικότερα για την προσπάθεια που έχει γίνει στα τμήματα υποδομής του συλλόγου.
“Πανάξια τον τίτλο ο Άρης…”
Αρχικά είπε για την πρωτιά στο Final Four της ΕΚΑΣΘ: “Πιστεύω ότι γενικά ήταν ένα καλό Final Four. Ήταν ένα Final Four με τέσσερις ομάδες που δεν είχαν μεγάλη απόσταση η μία από την άλλη. Η ΧΑΝΘ εμφανίστηκε αρκετά δυνατή, όπως άλλωστε το περιμέναμε. Ο Μαντουλίδης είναι μια πολύ καλή ομάδα με τις εμπειρίες που έχουν τα παιδιά από την Γ’ Εθνική και υπήρχε κι ο ΠΑΟΚ. Ήταν ένα καλό final four, είχε καλά παιχνίδια. Όσον αφορά την κατάκτηση του τροπαίου, νομίζω ότι η ομάδα μου πήρε πανάξια το πρωτάθλημα. Πήρε όλα τα παιχνίδια καθαρά, παίζοντας επιθετικό μπάσκετ στην άμυνα και στην επίθεση. Παίζοντας ένα μπάσκετ που αρέσει στον κόσμο να το βλέπει. Και με παιδιά που έχουν την ικανότητα τόσο πνευματικά, όσο και μπασκετικά”.
Όσο για την συμμετοχή στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που θα γίνει στην Ελευθερούπολη; “Εκεί τα πράγματα θα είναι αρκετά δύσκολα. Εμείς πιστεύω ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον Ολυμπιακό, τον Προμηθέα και το Περιστέρι για τις τρεις πρώτες θέσεις. Είναι πολύ δυνατές ομάδες και οι τρεις. Δεν θα είναι εύκολο. Άλλωστε αυτοί οι σύλλογοι δαπανούν χιλιάδες ευρώ για τα τμήματα αυτά, σε αντίθεση με εμάς που πηγαίνουμε κάπως διαφορετικά”.
“Άρης, η μόνη ομάδα στην πόλη που κάνει πρωταθλητισμό σε όλα τα τμήματα”
Για τα τμήματα υποδομής του Άρη και το γεγονός πως η κατάκτηση του πρωταθλήματος (για μια ακόμη σεζόν) αποτελεί απόδειξη πως ο σύλλογος έχει κάνει βήματα προόδου στο κομμάτι των νεαρών αθλητών, ο Ελληνας κόουτς είπε: “Κλείνοντας πια τον πέμπτο μου χρόνο σε αυτό το κομμάτι πιστεύω ότι τα περιθώρια μιας ομάδας σαν τον Άρη στον συγκεκριμένο τομέα, είναι απεριόριστα. Βέβαια, είναι συγχρόνως και πάρα πολύ δύσκολα. Λόγω του γηπεδικού, λόγω πολλών προβλημάτων που δεν τα φαντάζονται αυτοί που τα ακούνε. Εγώ νομίζω ότι έχουμε προσπαθήσει να βάλουμε κάποιες βάσεις.
Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά. Είναι άλλο να έχεις μια Ακαδημία μαζικού αθλητισμού που τα παιδιά εκεί πηγαίνουν για να γυμναστούν και να μάθουν τις αρχές του αθλήματος και άλλο μια Ακαδημία πρωταθλητισμού, δηλαδή μια Ακαδημία με ανταγωνιστικά τμήματα. Στην Ακαδημία πρωταθλητισμού πρέπει να γυρνάς όλη την Ελλάδα να βρίσκεις ταλέντα, να έχεις γήπεδα, να έχεις προπονητές. Είναι ολόκληρο θέμα, δεν είναι απλό. Δεν είναι, δηλαδή, το ότι μαζεύεις 500 παιδάκια και βγάζεις 10 παικταράδες”.
Συνεχίζοντας, ανέφερε για τα τμήματα υποδομής: “Σίγουρα γίνεται σοβαρή δουλειά και για εμάς ο μεγάλος στόχος είναι τα παιδιά να πλαισιώνουν την ανδρική ομάδα και να μπορούν να πρωταγωνιστήσουν και να παίξουν. Νομίζω ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια γίνεται αυτό. Από εκεί και πέρα, είναι θέμα της ομάδας να αποφασίσει και του κάθε προπονητή. Ο Άρης είναι η μοναδική ομάδα στην πόλη που είναι ανταγωνιστική και κάνει πρωταθλητισμό σε όλα τα επίπεδα και στα τρία τμήματα, δηλαδή στο εφηβικό, στο παιδικό και στο προπαιδικό“.
“Είναι μεγάλη ικανοποίηση…”
Ο Άρης το περασμένο καλοκαίρι έδωσε “ψήφο” εμπιστοσύνης στους νεαρούς του, έχοντας στην προετοιμασία στην Καστοριά πέντε παίκτες που προέρχονται από τα τμήματα υποδομής. Τους Μποχωρίδη και Φλιώνη που ανδρώθηκαν στους “κίτρινους”, αλλά και για τους Βλάσιο, Κουρτίδη και Βουλγαρόπουλο. Συνολικά, δηλαδή, το 1/3 του ρόστερ του Άρη (5 παίκτες από τους συνολικά 15 που ήταν στην προετοιμασία) “βγήκε” από τα τμήματα υποδομής. Για την ικανοποίηση να προωθούνται νεαροί στην “μεγάλη” ομάδα των “κιτρίνων”, ο Μπουσβάρος σχολίασε:
“Για μένα είναι μεγάλη αναγνώριση αυτό. Δεν ξέρω αν το αναγνωρίζει ο κόσμος, δεν ξέρω αν καταλαβαίνει ο κόσμος πόσο δύσκολο είναι να φτάσεις παίκτες εκεί (σ.σ. στο ανδρικό). Την πρώτη χρονιά πήγε ο Φλιώνης, μετά πήγε ο Πασχαλίδης που σταμάτησε το μπάσκετ, έπειτα πήγε ο Καλαϊτζάκης. Παιδιά είχαν συμμετοχή σε Εθνικές ομάδες… Πιο παλιά ήταν ο Δημητρακάς, δηλαδή έχουν περάσει αρκετά παιδιά από το εφηβικό στην ανδρική ομάδα. Το αν επιβιώσουν εκεί, είναι κάτι άλλο. Οι τρεις, πάντως, αυτοί, οι Βλάσιος, Κουρτίδης και Σιδηροηλίας, μαζί με τον Νετζήπογλου τέταρτο, νομίζω ότι είναι μια καλή ευκαιρία για τον Άρη να βρει έναν ακόμη πυρήνα δικών του παιδιών! Τώρα είναι θέμα τι θα κάνει η ομάδα”.