Σήμερα συμπληρώνονται 51 χρόνια από την ημέρα που ήρθε στον κόσμο ο μεγαλύτερος, κατά πολλούς, καλαθοσφαιριστής που γνώρισε ποτέ το άθλημα. Ο λόγος για τον Μάικλ Τζόρνταν. Τα τρομερά αθλητικά του προσόντα, τα εξωπραγματικά(για εκείνη την περίοδο) καλάθια που σημείωνε το γεγονός πως όσο βρισκόταν εν δράσει οι Σικάγο Μπουλς ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι στο παρκέ κατακτώντας 6 πρωταθλήματα τον έχουν ενθρονίσει στο πάνθεον των αθλητών που μάγεψαν με την πορτοκαλί μπάλα.
Το NCAA και το Ντραφτ
Από τα κολεγιακά του χρόνια στο North Carolina το άστρο του έλαμπε έντονα, οδηγώντας την ομάδα του στο πρωτάθλημα του NCAA το 1982 ενάντια στο Georgetown, σημειώνοντας το νικητήριο καλάθι, σε μια προφητική φάση.
Η έλλειψη ποιοτικών σέντερ (κυρίως) στους Ρόκετς και τους Μπλέιζερς έδωσαν στους Μπουλς τη χρυσή (όπως αποδείχτηκε) ευκαιρία να επιλέξουν τον Τζόρνταν, ο οποίος δήλωσε συμμετοχή ένα χρόνο πριν αποφοιτήσει, στο Νο3 του Ντραφτ (πίσω από τους Χακίμ Ολόουζον και Σαμ Μπόουι) το 1984.
Τα πρώτα “βήματα”
Ο ρούκι των Μπουλς τράβηξε τα βλέμματα από την πρώτη στιγμή που αγωνίστηκε σε επαγγελματικό παιχνίδι ενώ επιλέχθηκε στην πρώτη του χρονιά ως βασικός στο All Star Game! Στα πρώτα του επαγγελματικά χρόνια (1984-1990) κατάφερε να φτάσει δύο φορές στους τελικούς της Ανατολικής Περιφέρειας όπου αποκλείστηκε από τον Αϊζάια Τόμας και τα “Bad Boys” του Ντιτρόιτ και τις δύο (και τρίτη συνεχόμενη). Δεν συνέβη το ίδιο και την επόμενη χρονιά.
Το πρώτο three-peat (1991-’93)
Τη σεζόν 1990-’91 συναντήθηκαν εκ νέου στην τελικό της Ανατολής με τους Μπουλς να τους σκουπίζουν και στον τελικό να βάζουν “ταφόπλακα” στην εποχή του “Showtime” των Λέικερς και του Μάτζικ Τζόνσον. Ο Τζόρνταν οδήγησε τους Ταύρους σε ακόμα δύο πρωταθλήματα τα επόμενα χρόνια απέναντι στους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπέιζερς, του Κλάιντ Ντρέξλερ και τους Φοίνιξ Σανς του Τσαρλς Μπάρκλεϊ, με τον Air να γίνεται ο πρώτος παίκτης στην ιστορία που κερδίζει το βραβείο του MVP στους τελικούς τρεις συνεχόμενες χρονιές.
Η πρώτη απόσυρση και η μεγάλη επιστροφή
Λόγω της δολοφονίας του πατέρα του αλλά και το γεγονός πως είχε χάσει, όπως δήλωσε, την επιθυμία και το πάθος για να παίξει μπάσκετ, ο Μάικλ Τζόρνταν ανακοίνωσε την απόσυρση του στις 6 Οκτωβρίου 1993 και ενώ ήταν μόλις 30 χρονών.
Ακολούθησε μια μάλλον αδιάφορη καριέρα στο μπέιζμπολ με τον ίδιο να ακολουθεί το δρόμο αυτό επειδή αποτελούσε τεράστιο πόθο του εκλιπόντα πατέρα του να τον δει να αγωνίζεται επαγγελματικά στο μπέιζμπολ.
Το 1995, με το ρόπαλο του μπέιζμπολ να μην τον “βολεύει” και το άθλημα εμφανέστατα να μη του ταιριάζει, τρεις λέξεις του έδωσαν νέα πνοή και ελπίδα στο Σικάγο: I’m back!
Στους απογοητευτικούς και “ράθυμους” Μπουλς η λάμψη του έδωσε άλλη ώθηση στην ομάδα που έφτασε μέχρι τους ημιτελικούς της Ανατολής απέναντι στους Ορλάντο Μάτζικ του, ανατέλλοντα τότε αστέρα, Σακίλ Ο’Νιλ, του (πρώην “Ταύρου”) Όρας Γκραντ και του Νικ Άντερσον. Η ομάδα του Σικάγο πάλεψε αλλά ο Τζόρνταν ήταν σκουριασμένος και εν τέλει αποκλείστηκε μετά από έξι παιχνίδια.
Το δεύτερο three-peat (1996-’98)
Την επόμενη σεζόν, όμως, με τον Τζόρνταν πανέτοιμο και την προσθήκη του αμυντικού φόβητρου, Ντένις Ρόντμαν, οι Μπουλς κυριάρχησαν κατά κράτος. Σημείωσαν το καλύτερο ρεκόρ στην ιστορία του ΝΒΑ (μέχρι και σήμερα), 72-10, ενώ στους τελικούς επιβλήθηκαν των Σιάτλ Σούπερσονικς με 4-2 νίκες.
Το 1997 ο Τζόρνταν τέθηκε αντιμέτωπος με τους Γιούτα Τζαζ του θρυλικού διδύμου των Καρλ Μαλόουν και Τζον Στόκτον, με το πρωτάθλημα να πηγαίνει εκ νέου στο Σικάγο στα έξι παιχνίδια. Μια από τις πιο ηρωικές εμφανίσεις του Τζόρνταν έλαβε χώρα τότε, όταν στο πέμπτο παιχνίδι της σειράς (και με τις ομάδες στο 2-2), ο Air έπαιξε εμπύρετος και αφυδατωμένος λόγω ίωσης καταφέρνοντας όχι μόνο τα βάλει 38 πόντους αλλά και να πετύχει το νικητήριο καλάθι. Είναι το γνωστό και ως “Flu Game“.
Ίδιος αντίπαλος, ίδιο, ακριβώς, αποτέλεσμα και στους τελικούς του 1998. Μάλιστα στο τελευταίο παιχνίδι της σειράς ο Τζόρνταν πραγματοποίησε ένα από τα πιο μνημειώδη παιχνίδια του καθώς με τους “Ταύρους” να υπολείπονται 3 πόντων 40’’ πριν το τέλος, με μια χαρακτηριστική εναέρια κίνηση αρχικά νίκησε όλη την άμυνα των Τζαζ, εν συνεχεία έκλεψε την μπάλα από τον Μαλόουν και στη συνέχεια της φάσης ευστόχησε στο νικητήριο καλάθι φέροντας εις πέρας το δεύτερο (και τελευταίο) three-peat της καριέρας του.
Δεύτερη απόσυρση, δεύτερο comeback!
Με τον κορμό των Μπουλς να “αποσυντίθεται” μιας και οι Σκότι Πίπεν και Ντένις Ρόντμαν επιθυμούσαν να αλλάξουν περιβάλλον και τον Φιλ Τζάκσον να μην φαίνεται ένθερμος στο να ανανεώσει το συμβόλαιο του, ο Μάικλ Τζόρνταν ανακοίνωσε την απόσυρση του στις 13 Ιανουαρίου του 1999.
Ένα χρόνο αργότερα (19 Ιανουαρίου 2000) επέστρεψε στον κόσμο του ΝΒΑ όχι ως παίκτης αλλά ως συνιδιοκτήτης και Γενικός Διευθυντής στους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς έχοντας υπό την εποπτεία του όλες τις διεργασίες, αγωνιστικές και μη, της ομάδας, τοποθετώντας τον παλιό προπονητή τους στους Μπουλς, Νταγκ Κόλινς, την τεχνική ηγεσία. Ετοίμαζε το έδαφος για κάτι που φάνταζε αδύνατο, την εκ νέου επιστροφή του στα παρκέ.
Αυτό έγινε πραγματικότητα στις 25 Σεπτεμβρίου του 2001, όταν ανακοίνωσε επίσημα πως θα φορέσει τη φανέλα των Ουίζαρντς δηλώνοντας πως ο μισθός του θα πάει εξ ολοκλήρου προς στήριξη των οικογενειών που επλήγησαν από την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους μερικές μέρες πριν (11/09/2001).
Παρά τα 38 του χρόνια οι εκλάμψεις του μεγαλειώδους παρελθόντος του ήταν συχνές και εμφατικές στα 2 τελευταία χρόνια της καριέρας, καταφέρνοντας να σημειώσει 43 πόντους σε ένα παιχνίδι τον Φλεβάρη του 2003 και έγινε έτσι ο πρώτος 40χρονος που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο στο ΝΒΑ.
Το ματς ενάντια στους Φιλαδέλφεια Σίξερς, στις 16 Απριλίου 2003, αποτέλεσε το “κύκνειο άσμα” στην μεγαλοπρεπέστατη καριέρα του ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ αυτού αθλητή στο ΝΒΑ, που επηρέασε όσο κανένας άλλος το άθλημα, με τις αγωνιστικές “καινοτομίες” που παρουσίασε στο παρκέ να αποτελέσουν τον πρόδρομο και το πρότυπο για τους τωρινούς αστέρες της λίγκας που τον είχαν πρότυπο (Λεμπρόν, Ουέιντ, Μπράιαντ κ.α), ήταν εν πολλοίς ο λόγος που το ΝΒΑ βγήκε από την αφάνεια και μετατράπηκε σε παγκόσμιο αθλητικό προϊόν, ενώ η κυριαρχία του επισφραγίστηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο: 6 πρωταθλήματα σε ισάριθμους τελικούς και άλλα τόσα βραβεία MVP τελικών.
Ένα αξιοσημείωτο της μπασκετικής ζωής του Τζόρνταν ήταν ένας όρος που έβαζε στα συμβόλαια του, γνωστός ως “Love of the Game Clause” που του επέτρεπε να αγωνιστεί εναντίον οποιουδήποτε, οποτεδήποτε κάτω υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
Σημαντική ήταν και η παρουσία του σε εθνικό επίπεδο με δύο χρυσά μετάλλια. Αρχικά στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1984 (όντας ακόμα στο κολέγιο) και εν συνεχεία, όντας μέλος της θρυλικής “Dream Team” ( μαζί με Μάτζικ Τζόνσον, Λάρι Μπερντ κ.α) που πήρε “αέρα” το χρυσό στους Ολυμπιακούς του 1992.
Ο Μάικλ Τζόρνταν εντάχθηκε στο Hall of Fame δύο φορές. Ατομικά το 2009 και ως μέλος της Dream Team το 2010.
Η ζωή μετά το μπάσκετ
Ο Τζόρνταν, δεν ακολούθησε την προπονητική αλλά επέλεξε να εμπλακεί διοικητικά με τους Σάρλοτ Μπόμπκατς. Συγκεκριμένα, το 2006 αγόρασε ένα μικρό μέρος των μετοχών της ομάδας ενώ το 2010 αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο και έγινε ο πρώτος παλαίμαχος παίκτης του ΝΒΑ που γίνεται ιδιοκτήτης ομάδας.
Ένας παίκτης τέτοιου μεγέθους δεν θα γινόταν να μην αποτελεί και μια έντονη προσωπικότητα με την αγάπη για το παιχνίδι, την υψηλή ανταγωνιστικότητα του και το εργατικό του ήθος να τον χαρακτηρίζουν.
Ορίστε μερικές από τις χαρακτηριστικότερες ατάκες του αλλά και κάποιες που έχουν ειπωθεί για αυτό από ιερά “τέρατα” του αθληματος:
“Έχω χάσει πάνω από 9000 σουτ στην καριέρα μου. Έχω χάσει σχεδόν 300 παιχνίδια. Με έχουν εμπιστευτεί 26 φορές για να πάρω το νικητήριο καλάθι και έχω αστοχήσει. Έχω αποτύχει ξανά και ξανά και ξανά στη ζωή μου. Και αυτός είναι ο λόγος που πέτυχα“.
“Μπορώ να αποδεχτώ την αποτυχία, όλοι αποτυγχάνουν σε κάτι. Αλλά δεν μπορώ να αποδεχτώ την έλλειψη προσπάθειας“.
“Το ταλέντο κερδίζει παιχνίδια αλλά η ομαδικότητα και η εξυπνάδα κερδίζει πρωταθλήματα“.
“Για να γίνεις επιτυχημένος πρέπει να είσαι εγωιστής, αλλιώς δεν θα πετύχεις ποτέ. Και μόλις φτάσεις στο υψηλότερο επίπεδο, τότε πρέπει να είσαι ανιδιοτελής. Να μείνεις προσιτός και σε επαφή. Μην απομονώνεσαι“.
“Υπάρχει ο Μάικλ Τζόρνταν και μετά υπάρχουμε και εμείς οι υπόλοιποι“.
– Μάτζικ Τζόνσον
“Νομίζω πως είναι ο Θεός μεταμφιεσμένος σε Μάικλ Τζόρνταν“.
– Λάρι Μπερντ
Οι ατομικοί και ομαδικοί τίτλοι του Μάικλ Τζόρνταν:
· 2 Ολυμπιακά χρυσά μετάλλια (1984, 1992)
· 6 Πρωταθλήματα ΝΒΑ
· 6 βραβεία MVP σε τελικούς
· 5 βραβεία MVP
· 10 φορές πρώτος σκόρερ (1987-’93, 1996-’98)
· 3 φορές πρώτος σε κλεψίματα (1988, 1990, 1993)
· 14 φορές All Star
· 3 φορές MVP σε All Star Game
· 11 φορές στην καλύτερη πεντάδα της σεζόν
· 9 φορές στην καλύτερη αμυντική πεντάδα
· 2 φορές νικητής στο διαγωνισμό καρφωμάτων (1987, 1988)
· Rookie της Χρονιάς (1984-’85)
· Καλύτερος αμυντικός της χρονιάς (1987-’88)