Το περιοδικό “Sports Illustrated” θα έχει …ελληνικό χρώμα καθότι στο εξώφυλλο του επόμενου τεύχους του, που θα κυκλοφορήσει στις 9 Ιανουαρίου, θα είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές τις ζωής του στις ΗΠΑ και στους Μιλγουόκι Μπακς.
Το δημοσίευμα του περιοδικού:
“Τις χειρότερες νύχτες, όταν δεν πετυχαίνουν τα fadeway και πάσες, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν πάει καν στα ντους! Βγαίνει γρήγορα έξω από το Bradley Center με τη φόρμα του, από τα αποδυτήρια και πηγαίνει στο πάρκινγκ, μπαίνει στο μαύρο Explorer που του έχει δανείσει η τοπική αντιπροσωπεία της Ford.
Στρίβει δεξιά στη North 4th Street στο κέντρο του Μιλγουόκι, κατευθύνεται προς τη Hoan Bridge και συνεχίζει έξι μίλια νότια προς το Καθολικό Εκπαιδευτήριο του Αγίου Φραγκίσκου, όπου οι ιερείς προσεύχονται και προπονούνται οι Μπας και ο “Greek Freak” εξωτερικεύει τον θυμό του.
Μόνος του, ο Αντετοκούνμπο αναπαριστά το παιχνίδι που έπαιξε, κάθε σουτ που ήταν άστοχο, κάθε “διάβασμα” που έχασε. Ορισμένες φορές, φεύγει στη μία τα ξημερώματα. Άλλες φορές, μένει ως τις τρεις ιδρώνοντας για δεύτερη φορά τη λευκή φανέλα του. “Γίνομαι έξαλλος κι αν πάω κατευθείαν στο σπίτι, φοβάμαι ότι δεν θα εξωτερικεύσω κάπου αυτόν τον θυμό”, λέει ο Αντετοκούνμπο. “Έτσι διώχνω τον θυμό μου”.
Συνήθιζε να διαχειρίζεται τον δικό του τρόπο αυτομαστιγώματος στο γήπεδο, διότι αυτό είδε τον Κρις Πολ να κάνει ύστερα από μία ήττα των Κλίπερς στο Λος Άντζελες. Πρόσεξε, όμως, ότι κάποιοι φίλαθλοι βιντεοσκοπούσαν με τα κινητά τους τηλέφωνα και δεν ήθελε να νομίσει κάποιος ότι έκανε σόου. Έτσι παίρνει τον χώρο και τον χρόνο.
Εδώ δεν είναι ο άνθρωπος των 100 εκατομμυρίων δολαρίων με το εντυπωσιακό επίθετο που μελετά τους αιφνιδιασμούς του Μάτζικ Τζόνσον και τις επιθέσεις του Ράσελ Ουέστμπρουκ, που παλεύει με τον ΛεΜπρον και μιμείται τον Ντιρκ, που ακούει ιαχές “MVP!”.
Εδώ δεν είναι καν ο ίδιος άνθρωπος που έφτασε στις ΗΠΑ πριν από τριάμισι χρόνια, που έκανε tweet για το πρώτο του smoothie, που αρνήθηκε να του βάλουν αέρα στα λάστιχα γιατί ήταν τόσο ενθουσιασμένος που ήθελε να το κάνει ο ίδιος και αναφωνώντας ύστερα από ένα μπέργκερ: “Αυτή εδώ είναι η Αμερική! Η αληθινή Αμερική! Δεν είναι όμορφα;”.
Όχι, εδώ είναι ο ψηλόλιγνος από την Αθήνα, που πλασάρει τα ρολόγια, τα γυαλιά ηλίου, τα παιχνίδια και τα βιντεοπαιχνίδια στους δρόμους κοντά στην Ακρόπολη, ενώ οι γονείς του φοβούνται ότι η αστυνομία θα απαιτήσει τα χαρτιά τους ώστε να τους απελάσει πίσω στην Αφρική.
Μεγάλο μέρος της έχει ήδη ειπωθεί, πώς ο Τσαρλς και η Βερόνικα Αντετοκούνμπο μετανάστευσε από τη Νιγηρία στην Ελλάδα, το 1991, για μια καλύτερη ζωή, είχε τέσσερα αγόρια εκεί, και πήγαινε από τη μια ειδοποίηση έξωσης στην άλλη. Όσα, όμως, παίρνει ο Γιάννης από την παιδική του ηλικία, τόσο περισσότερο τα απηχεί με διαφορετικούς τρόπους.
“Δεν μπορώ να αφήσω παράμερα,” εξηγεί ο Αντετοκούνμπο. “Δεν μπορώ να πω Τα κατάφερα, έχω τελειώσει με αυτά γιατί θα τα κουβαλάω μέσα μου για πάντα. Εκεί έμαθα να δουλεύω έτσι”. Θα μπορούσε να πουλά όλη μέρα και να τραγουδά τα κάλαντα στους τουρίστες τα Χριστούγεννα και να επιστρέφει στο σπίτι δίχως αρκετά χρήματα για βραδινό. Ακόμα, όμως, λέει: “Τα αποτελέσματα δεν είναι ποτέ εξασφαλισμένα”.
Εδώ έγκειται η μεγαλύτερη διαφορά της ζωής του πριν με το τώρα. “Αν δουλέψω εδώ”, λέει, “θα έχω τα αποτελέσματα που θέλω. Αυτό είναι το σπουδαιότερο συναίσθημα για εμένα”. Αυτό τον κρατά όταν έρχεται από το γυμναστήριο – κατευθείαν από το γήπεδο μετά τις ήττες, κατευθείαν από το αεροδρόμια μετά τα ταξίδια με αυτοκίνητο, κατευθείαν από το κρεβάτι του.
Ο Αντετοκούνμπο έχει ύψος 2μ10 με τα πόδια να ‘ναι τόσο μακριά που οι αντίπαλοι προπονητές παραπονιούνται ότι κάνει βήματα, έως ότου ξαναδούν το βίντεο. “Κι όμως δεν κάνει”, λέει ο προπονητής των Ουάσινγκτον Ουίζαρντς, Σκοτ Μπρουκς. “Είναι το ότι δεν έχουμε ξαναδεί κάποιον με παρόμοιο διασκελισμό”.
Μεταξύ της λεγεώνας των γιγάντων του NBA, ο Κέβιν Ντουράντ είναι ο σκόρερ και ο Άντονι Ντέιβις ο “κόφτης”. Ο Αντετοκούνμπο είναι ο δημιουργός, που διασχίζει το γήπεδο με τέσσερα βήματα σαν μια εξέδρα πάνω από έξυπνα αυτοκίνητα. Ο Ντουράντ και ο Ντέιβις προσπαθούν να παίξουν ως point guard. Ο Αντετοκούνμπο το κάνει όντως καρφώνοντας γύρω και πάνω από τα κεφάλια των αμυντικών, οδηγώντας τους Μπακς σε κάθε κύρια κατηγορία: 23,8 πόντους, 8,9 ριμπάουντ, 5,9 ασίστ, 2 κοψίματα και 2 κλεψίματα. Αυτή η σεζόν θα είναι η πρώτη All Star για την ομάδα από τον Μάικλ Ρεντ, το 2004, και πριν, καλά-καλά, μάθετε να συλλαβίζετε το επίθετό του, θα ‘ναι πολύ περισσότερα.
Μεγαλώνοντας, οι πελάτες του περιστασιακά ανέφεραν τα καρτουνίστικα μακριά άκρα, αλλά αυτός απλά σήκωνε τους ώμους απαντώντας τους. Δεν χρειάστηκε το άνοιγμα των 2μ20. Έβλεπε τον εαυτό του όχι τόσο ως “Greek Freak” αλλά ως “Greek Grinder“.
“Δεν κοιτούσα το σώμα μου και δεν σκεφτόμουν τι σήμαινε”, λέει ο Αντετοκούνμπο. “Δεν λειτουργούσα έτσι”. Βλέπει τα χέρια του, που είναι μεγαλύτερα από του Κάουχι Λέοναρντ, μεγαλύτερα από του Ουίλτ Τσάμπερλεϊν. Τελικά γνωρίζει αυτά τα ονόματα.
“Πολλοί παίκτες θα σου πουν: “Όταν ήμουν παιδί, έβλεπα τον Κόμπι Μπράιαντ, τον Μάικλ Τζόρνταν, τον ΛεΜπρον, τον Μάτζικ, και ήθελα να γίνω σαν κι αυτούς”, λέει ο Αντετοκούνμπο. “Για εμένα, δεν ήταν έτσι!”. Γελάει, συνειδητοποιώντας επιτέλους το μέγεθος των δώρων και τους τρόπους με τα οποία μπορεί να τα “απελευθερώσει”. Κατανοεί ότι ένας 22χρονος με τη δική του σωματοδομή κι ορμή δεν θα ξαναπάει πεινασμένος στο σπίτι.
Ο Αντετοκούνμπο ζει σ’ ένα τριώροφο σπίτι κοντά στο Εκπαιδευτήριο του Αγίου Φραγκίσκου, στο ίδιο συγκρότημα με τους γονείς του. Όταν πρέπει να βρει τον εαυτό του και την καταγωγή του, κατευθύνεται δυτικά στο εστιατόριο “Omega“, όπου 24 ώρες την ημέρα, μπορεί να παραγγείλει γύρο και παϊδάκια με σος νοσταλγίας. “Σκέφτομαι που ήμουν πριν από τέσσερα χρόνια, στους δρόμους, και πού είμαι τώρα, ικανός να φροντίσω τα παιδιά μου, τα εγγόνια μου και τα δισέγγονά μου”, τονίζει ο Αντετοκούνμπο. “Δεν το λέω με αλαζονικό ή ασεβή τρόπο αλλά είναι περίεργο, έτσι;”.
Στις 28 Μαρτίου 2013, ο τζένεραλ μάνατζερ των Μπακς, Τζον Χάμοντ, καθόταν στην τραπεζαρία στο Bradley Center πριν από ένα παιχνίδι με τους Λέικερς κι εξηγούσε στην ομάδα τους γιατί δεν θα αποκτούσε έναν σούπερ σταρ. Ο Χάμοντ διένυε την πέμπτη σεζόν, με ρεκόρ 181-206, όχι τόσο καλό για να ‘ναι ανταγωνιστικός αλλά ούτε και τόσο κακό.
Οι σταρ που έφερε στο Μιλγουόκι, αν μπορούμε να τους πούμε έτσι, ήταν οι: Μπράντον Τζένινγκς, Μόντα Έλις, Τζον Σάλμονς και Κάρλος Ντελφίνο. Ο Χάμοντ υπογράμμισε τους δύο προφανείς τρόπους για να πάρουν έναν μπροστάρη με προοπτικές: Είτε επιστρατεύοντας την τύχη με την πρώτη επιλογή στο Draft έχοντας 1,8% πιθανότητες είτε διαλέγοντας έναν πρώτης τάξεως ελεύθερο παίκτη από μία μικρή αγορά έχοντας, όμως, περισσότερες πιθανότητες. Στο τέλος αυτής της συζήτησης, ο Χάμοντ ανέφερε ότι θα έφευγε από την πόλη την επόμενη ημέρα. “Πού πας;” τον ρώτησα. “Στην Ελλάδα“, μου απάντησε.
Οι αναμνήσεις από το ταξίδι είναι θολές πια: Ο προπονητής του Αντετοκούνμπο ήταν έξω από το γυμναστήριο σ’ ένα μηχανάκι καπνίζοντας ένα τσιγάρο, οι συμπαίκτες του Αντετοκούνμπο που έχουν δυο φορές την ηλικία του, έρχονται για προπόνηση από τις δουλειές τους. Οι γονείς του Αντετοκούνμπο κάθονταν στα παγκάκια καθώς ο μικρότερος γιος τους έκανε τα πρώτα του βήματα στον Φιλαθλητικό, στη δεύτερη κατηγορία.
Ο Χάμοντ θυμάται αυτό που του είπε ο προπονητής Λάρι Μπράουν: “Για κάποιους το παιχνίδι πηγαίνει με 170 χλμ./ώρα, γι’ άλλους με 110“. Ύστερα, οι Έλληνες μάνατζερ του Αντετοκούνμπο οδήγησαν τον Χάμοντ στους δρόμους της Αθήνας. “Δεν ξέρω τι θα συμβεί με αυτό το παιδί”, είπε ο τζένεραλ μάνατζερ από το πίσω κάθισμα. “Η ζωή του, όμως, θα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό”.
Ο 18χρονος Αντετοκούνμπο δεν ήταν μυστικό μεταξύ των σκάουτ, αλλά πολλές ομάδες τρόμαζαν να τον κάνουν Draft δεδομένου ότι δεν είχε προσκληθεί ούτε στο Nike Hoop Summit. Ο Χάμοντ, όμως, απεγνωσμένος για έναν σταρ, ήταν έτοιμος να πάρει το ρίσκο. Οι Μπακς επέλεξαν τον Αντετοκούνμπο στη 15η θέση, το 2013, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει άλλος ένα τρόπο για να διασφαλίσουν ότι θα έκαναν τη διαφορά: Να τον κλέψουν.
Την ημέρα μετά το Draft, ο Αντετοκούνμπο βγήκε από το ασανσέρ του Pfister Hotel στο κέντρο του Μιλγουόκι, εκεί που ο πρώην γερουσιαστής του Ουισκόνσιν και ιδιοκτήτης των Μπακς, Χερμπ Κολ, καθόταν τυχαίως στο λόμπι. Ο Αντετοκούνμπο σκεφτόταν τα σπαστά Αγγλικά του, αλλά το δεξί χέρι του Κολ, η ΤζοΑν Άντον, τύχαινε να μιλά άπταιστα Ελληνικά. “Θυμάμαι πώς άστραψαν τα μάτια του όταν άκουσε τη φωνή της”, ανακαλεί ο Χάμοντ. “Ήταν ένα μικρό πράγμα, αλλά μπορούσε να σημαίνει ότι ήταν γραφτό να συμβεί”.
Έτσι, ξεκίνησε μία προσφιλής σχέση μεταξύ του Αντετοκούνμπο και του Μιλγουόκι. Μετακόμισε σε ένα διαμέρισμα στον Άγιο Φραγκίσκο, που μοιραζόταν με τους γονείς και τα μικρότερα αδέλφια του, Κώστα και Αλέξανδρο. Ο γκαρντ των Μπακς, Ο.Τζ. Μάγιο, του έστειλε τα έπιπλα. Ο Κάρον Μπάτλερ και ο Ζάζα Πατσούλια τον βοήθησαν να διαλέξει τα ρούχα του για τα ταξίδια. Ο Χάμοντ και ο βοηθός του, Ντέιβιντ Μόργουεϊ, του έμαθαν να οδηγάει και ο συντονιστής των βίντεο, Ρος Γκάιγκερ, του δάνεισε το Subaru Outlook Legacy.
Ο Γκάιγκερ ήταν ο καλύτερος φίλος του Αντετοκούνμπο στο Μιλγουόκι, αυτός που τον συμβούλευσε ποιους χιπ χοπ στίχους να τραγουδά δημόσια. Όταν δειπνούσαν, ακόμα και στα McDonald’s, ο Αντετοκούνμπο επέμενε να μοιράζονται τον λογαριασμό. Είτε δεν κατανοούσε πόσα περισσότερα κέρδιζε από έναν συντονιστή βίντεο, είτε δεν ήθελε να έχει σχέση με τα χρήματα.
Οι Μιλγουόκι έκαναν 15-67 στη ρούκι χρονιά του Αντετοκούνμπο. Είχε απομνημονεύσει ατάκες από το “Coming from America” και τo “Next Friday“. Έμαθε να ρίχνει μια μπάλα ποδοσφαίρου με τους γιους του Μόργουεϊ, τον Μάικλ και τον Ρόμπι. Ο ίδιος παρακάλεσε τους συμπαίκτες του να παίξουν σκοποβολή. Όταν ένας ελληνικός τηλεοπτικός σταθμός ήρθε να τον επισκεφθεί, είπε στον Γκάιγκερ ότι θα χρειαστεί μια προσαρμοσμένη χειραψία, “έτσι ώστε να μοιάζουν ότι ξέρουμε τι κάνουμε”.
Οι Μπακς ήταν αυστηροί, και ο “Greak Freak” είχε κατά μέσο όρο μόνο 6,8 πόντους, περνώντας τον χρόνο του στη γωνία προσπαθώντας να βρει ανοιχτούς χώρους. Αυτό όμως παρείχε ελπίδα. “Αγαπώ το Μιλγουόκι!” είπε στους συμπαίκτες του κατά το γεύμα. “Θα μείνω εδώ για είκοσι χρόνια! Θα μείνω τόσο πολύ που θα με βαρεθείτε!”. Φοβόταν ότι κάποιος θα τον ξυπνούσε από το όνειρό του και θα τον έστελνε στο σπίτι. “Ότι θα μου τα έπαιρναν όλα αυτά”, λέει.
Για τους Μπακς, ο Αντετοκούνμπο ήταν μία κωμική ανάσα κατά τη διάρκεια του απαιτητικού χειμώνα αλλά ο Γκάιγκερ διαισθανόταν ότι ήταν για περισσότερα. Ένα βράδυ, παρακολουθούσαν ένα παιχνίδι στην τηλεόραση όταν ο Αντετοκούνμπο φώναξε: “Ουάου! Το είδες αυτό;” και ο Γκάιγκερ πάτησε το rewind. Ο Αντετοκούνμπο πάντα εκπλησσόταν που μπορούσε να κάνει rewind σε ένα ζωντανό πρόγραμμα. “Αυτό είναι!” είπε ο Αντετοκούνμπο. Κοίτα τη δράση στη βοηθητική πλευρά και πώς αυτή ανοίγει όλο το παιχνίδι!”.
Μια άλλη νύχτα, ο Γκάιγκερ τον κάλεσε σε δείπνο στο σπίτι ενός φίλου και ο Αντετοκούνμπο σχεδόν ούτε που μίλησε. Στον δρόμο προς το σπίτι, είπε στον Γκάιγκερ: “Είσαι πολύ κοντά με τον Έρικ και όχι τόσο με τον Ματ“.
“Είχε δίκιο”, λέει ο Γκάιγκερ. “Ξέρει πώς να διαβάζει τους ανθρώπους και τις καταστάσεις. Αυτό από το πώς μεγάλωσε. Δεν μπορούσε να σπαταλάει χρόνο πουλώντας σου κάτι για πέντε λεπτά εάν δεν το αγόραζες. Έπρεπε να διαβάζει τη γλώσσα του σώματος και να συνεχίζει”.
Όταν ο Αντετοκούνμπο θυμάται τη ρούκι χρονιά, ακούγεται λες και μιλάει για μια άλλη εποχή και έναν άλλον άνθρωπο. “Ήμουν σαν ένα παιδί στο πάρκο, βλέποντας όλες τις πόλεις, τον ΛεΜπρον, τον K.D., κάνοντας πλάκα. Αυτό το παιδί, όμως, με τα smoothies δεν είναι έτσι πια”.
Μία νύχτα, κατά την πρώτη χρονιά, ο ατζέντης του Αντετοκούνμπο, Αλέξης Σαράτσης, του είπε ότι ο βοηθός προπονητή των Μπακς πίστευε ότι δεν δούλευε αρκετά σκληρά. “Μου λες ότι δεν παίζω καλά”, απάντησε ο Αντετοκούνμπο με δάκρυα στα μάτια. “Πες μου ότι δεν κάνω τα σωστά πράγματα, αλλά όχι αυτό, δεν το δέχομαι”.
Υπήρξε η νύχτα, τη δεύτερη σεζόν, όπου ο νέος προπονητής των Μπακς, Τζέισον Κιντ, του απαγόρευσε να σουτάρει τρίποντα. “Θέλω να σουτάρω τρίποντα” υποστήριξε ο Αντετοκούνμπο. “Γιατί να μην σουτάρω;”, ο Γκάιγκερ έφυγε για τους Σανς, ο Μόργουεϊ πήγε στους Τζαζ. Ο Νέιτ Ουόλτερς, ο καλύτερος φίλος του Αντετοκούνμπο στην ομάδα, αποχώρησε. “Δεν ήξερα ότι θα συνέβαιναν όλα αυτά”, λέει ο Αντετοκούνμπο. “Χτίζεις αυτές τις σχέσεις, γνωρίζεις αυτούς τους ανθρώπους και τότε ξαφνικά λαμβάνεις ένα μήνυμα: “Δεν έρχομαι πίσω!” Γιατί; Τρελαίνεσαι! Έτσι, όμως, μαθαίνεις πώς έχει η δουλειά”.
Την πρώτη φορά που ο Κιντ τον άφησε στον πάγκο, ο Αντετοκούνμπο ήταν εκνευρισμένος. “Σκεφτόμουν: “Ας δούμε τι έχει κάνει αυτός ο τύπος στην καριέρα του”, θυμάται ο Αντετοκούνμπο κι αναζήτησε το βιογραφικό του Κιντ στο τηλέφωνό του. “Είδα Ρούκι της Χρονιάς, πρωτάθλημα NBA, χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. δεύτερος στις ασίστ, πέμπτος στα τρίποντα, μπλα, μπλα, μπλα… Πώς μπορώ, Χριστέ μου, να το συναγωνιστώ αυτό; Καλύτερα να το βουλώσω!”.
Στο 1μ93, ο Κιντ είναι ένας από τους καλύτερους πόιντ γκαρντ που υπάρχουν. “Ήθελα τόσο πολύ να είμαι 2μ ή 2μ03“, λέει ο Κιντ. “Άνθρωποι σαν τον Μάτζικ κοιτάζουν από το παράθυρο τόσο ψηλά. Μπορούν να κάνουν πάσες που μόνο να τις ονειρευτώ, μπορούσα”. Εντόπισε αρκετή ικανότητα πλέι μέικερ στον Αντετοκούνμπο ώστε να τον δοκιμάσει ως πόιντ γκαρντ στο Summer League του 2014 και ξανά στην pre-season του 2015, αλλά δεν ήταν ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα.
Στις 20 Φεβρουαρίου, στην Ατλάντα, με τους Μπακς κάτω από το .500 και τον Μάικλ Κάρτερ-Ουίλιαμς να έρχεται από τον πάγκο, ο Κιντ εμπιστεύτηκε την μπάλα στον Αντετοκούνμπο. “Δεν μιλήσαμε γι’ αυτό”. λέει ο Κιντ. “Δεν υπήρχε πίεση. Θέλαμε να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό”.
Οι Μπακς εκείνο το βράδυ νίκησαν ύστερα από δύο παρατάσεις με τον Αντετοκούνμπο να έχει 19 πόντους και τρεις ασίστ και μετά ο Κιντ ξεκίνησε το πείραμα: χτίζοντας τον μεγαλύτερο πόιντ γκαρντ που μπορεί να θυμηθεί κάποιος. Ο Κιντ επιβλέπει το εγχείρημα, αλλά ο βοηθός προπονητή Σον Σουίνι το διαχειρίζεται, συνοδεύοντας στις μεταμεσονύκτιες προπονήσεις, αναδομώντας τα pick and roll του. τελειοποιώντας τον με βίντεο του Μάτζικ και τα transition καρφώματα του Σον Κεμπ.
Ο Αντετοκούνμπο κρέμασε μια φωτογραφία του ιδίου, κόντρα στους Ράπτορς, στο γραφείο του Σουίνι. Εκείνος την κατέβασε επανειλημμένα, αλλά αυτή κάπως επέστρεφε. “Μην με ξεχνάς!” τραγουδά ο Αντετοκούνμπο.
Αυτό το καλοκαίρι, δούλεψαν δύο φορές την ημέρα για δυόμισι εβδομάδες στο Walter Pyramid του Long Beach State διαλέγοντας ξένους για να συμπληρώνουν τους αιφνιδιασμούς. “Ήταν υπερβολικός ο χρόνος”, λέει ο Σουίνι. “Θα ξεκινούσαμε με παιχνίδι ταχύτητας. Πρώτο βλέμμα προς το καλάθι, επόμενο από την πλευρά προς το φτερό, ύστερα κατά μήκος της πλευρά. Μπορείς να τρέξεις με όλη σου την ταχύτητα κι έπειτα να τη μειώσεις ως trailer που μπορεί να σουτάρει;”.
“Ξέρετε τι μου άρεσε περισσότερο σε αυτούς τους ξένους;” προσθέτει ο Κιντ. “Έπρεπε να μιλήσει. Δεν ξέρεις αυτούς τους ανθρώπους παρ’ όλα αυτά πρέπει να τους πεις τι να κάνουν. Σε κοιτούν για κατευθύνσεις κι εσύ πρέπει να τις δώσεις. Αυτό κάνει ένας πόιντ γκαρντ. Πρέπει να ξέρει καλύτερα τους συμπαίκτες τους απ’ ό,τι γνωρίζουν οι ίδιοι τον εαυτό τους”.
Οι Μπακς απέκτησαν τον Μάθιου Ντελαβεντόβα, τον Ιούλιο, και τον έκαναν τον de facto γενικό, αλλά ο Γιάννης είναι αυτός που λαμβάνει τις αποφάσεις και υφίσταται τις συνέπειες. “Αν αυτό το παιδί πάρει την μπάλα πέντε φορές, ξέρω ότι είναι ευτυχισμένος κι εάν το παιδί την πάρει μία, ξέρω ότι δεν θα είναι” λέει ο Αντετοκούνμπο. “Έτσι είμαι: “Πρέπει να δώσω την μπάλα σε αυτόν τον τον τύπο”. Είναι δύσκολο, όμως, να τους ικανοποιήσεις όλους”.
Πράγματι, είναι αδύνατον, το οποίο είναι ακόμα ένα από τα μαθήματα του Κιντ. Υπάρχουν πράγματα που κάνουν οι σταρ, όπως το να πληρώνουν τον λογαριασμό στα McDonald’s, και πράγματα που δεν κάνουν όπως να “χρυσώνουν” την παρουσία του καθενός”.