Το μπάσκετ, το… κρίκετ και οι πραγματικές αξίες.
Δεν μπορώ να κατανοήσω τι εννοούν όταν οι πολιτικοί αναφέρονται στον «υπερήφανο ελληνικό λαό». Ακούγεται σαν σαρκασμός, αν αναλογιστούμε πόσα πράγματα έχει καταπιεί αμάσητα αυτό το «θύμα και το ψώνιο», που μόνο ως… σύμβολο αιώνιο δεν το αντιμετωπίζουν.
Όταν καθιερώθηκε η κινητή τηλεφωνία με αποκλεισμό του ΟΤΕ για δύο χρόνια -για ευνόητους λόγους- μας έλεγαν ότι τα κινητά δεν παρακολουθούνται, ως απάντηση στις παρακολουθήσεις Μαυρίκη και Τόμπρα. Αποδείχθηκε ότι όχι μόνο παρακολουθούνται, αλλά μπορούν να γνωρίζουν ακόμα και πού βρίσκεσαι και τι διαδρομή έχεις κάνει.
Όταν μας έλεγαν ότι με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θα φθηνύνει, λόγω του ανταγωνισμού, το ρεύμα διαπιστώσαμε το ακριβώς αντίθετο. Πλέον όλοι το βιώνουμε αυτό το ψέμα, καθώς έχει ακριβύνει σε δυσβάστακτο βαθμό η πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Όταν μας έλεγαν για την ανικανότητα του κράτους, με αναφορά στην Ολυμπιακή και στα τρένα και προφανή σκοπό να γίνει αποδεκτή η ιδιωτικοποίηση τους, το έκαναν με τα γνωστά αποτελέσματα. Η μεν ιδιωτικοποιημένη Ολυμπιακή -με το μισό προσωπικό- χρεωκόπησε και εξαγοράστηκε από την Aegean, καθιστώντας την μονοπώλιο, καταρρίπτοντας έτσι τον μύθο για τις δυνατότητες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Όσο για τα τρένα, είχε τραγικές συνέπειες, καθώς είναι γνωστό (ανοιχτή πληγή για εμάς) το έγκλημα των Τεμπών.
Οι «ερασιτέχνες» κέρδισαν τους «επαγγελματίες»
Όταν καθιέρωναν τον επαγγελματισμό στο μπάσκετ, ένα από τα επιχειρήματα ήταν «για να μην δημιουργούνται χρέη από τους… ανίδεους ερασιτέχνες, ώστε να εξυγιανθούν τα σωματεία διαχειριζόμενα από επιχειρηματίες σε ένα αμιγώς επιχειρηματικό περιβάλλον». Η πρόσφατη δημοσιοποίηση των οικονομικών των ΚΑΕ φανερώνει γενική χρεωκοπία και δημιουργία χρέους 199,20 εκατομμυρίων σε φόρους, που μόνο σε εξυγίανση και επιχειρηματικό περιβάλλον δεν παραπέμπει.
Αυτή η πολιτική επιλογή δεν έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση συμφερόντων και την επιθυμία τους να ηγηθούν των σωματείων. Με οποιοδήποτε νομοθετικό πλαίσιο, τα γνωστά ονόματα που είναι οπαδοί των ομάδων τους -και όχι οι στοιχιματζίδες και οι μανατζαραίοι που παρεισφρήσανε- θα ηγούντο έτσι και αλλιώς. Στόχος ήταν η εξάλειψη του οποιασδήποτε -ακόμα και υποτυπώδους- κοινωνικού ελέγχου από τις Γενικές Συνελεύσεις.
Ο αθλητισμός (άρα και το μπάσκετ), όπως τον οραματίστηκε και νομοθέτησε ο Κώστας Παπαναστασίου, τελείωσε το 1987. Η νέα περίοδος αφορά την «ιστορία της μόδας», με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί ομάδες, οι οποίες χωρίς δεύτερη σκέψη θα μπορούσαν να έχουν έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με αρνητικές επιπτώσεις στην Εθνική ομάδα.
Όταν σταματάει η πολιτική που εξυπηρετεί οράματα, κυριαρχούν τα ρεύματα και ο μιμητισμός. Αυτοί που θα προτάξουν τις επιτυχίες των ευρωπαϊκών κυπέλλων ας αναλογιστούν το κόστος και το όφελος του ελληνικού μπάσκετ, με τόσες ζημιές και χρέη, που σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπει σε θετική σχέση κόστους/οφέλους και στην επιχειρηματική λογική του «best value for money».
Ο Φιλαθλητικός πού… έσπασε τα ταμεία
Η θεοποίηση του μπάτζετ (όσες Παρί και αν προσπαθήσουν να αποδείξουν ότι δεν ισχύει απολύτως) έχει οδηγήσει στην αδυναμία αναγνώρισης των αληθινών ανεκτίμητων αξιών και στην ανάλυση των πραγματικών περιστατικών.
Μπορεί κανείς να αναγνωρίσει στη νομοθεσία την τεράστιας σημασίας εμπειρίας του Άρη και του ‘87; Έχουν συνειδητοποιήσει ότι η μεγαλύτερη αθλητική και οικονομική αξία όλων των εποχών, που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα, έχει προέλθει από τον ταπεινό Φιλαθλητικό με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο;
Ο Φιλαθλητικός το πέτυχε με το μπάτζετ, ή με την ελκυστικότητά του, ώστε δύο παιδιά από τα Σεπόλια να πηγαίνουν να παίξουν μπάσκετ στου Ζωγράφου; Η διαπίστωση αποδεικνύει τη συντριπτική υπεροχή του τρόπου συμπεριφοράς έναντι των χρημάτων, όσο και αν δεν είναι σε θέση κάποιοι να το αντιληφθούν.
Αναγνωρίζω ότι την παραπάνω άποψη αρκετοί δεν μπορούν να την κατανοήσουν και ενδεχομένως θα τη χαρακτηρίσουν ρομαντική. Οφείλεται κυρίως στο ότι δεν έχουν αποτιμήσει το μέγεθος της προσφοράς του σωματείου στον ελληνικό αθλητισμό.
Λειτούργησε ο σύλλογος ως πύλη εισόδου στον αθλητισμό ενός αθλητή, που εξελίχθηκε σε κορυφαία παγκόσμια προσωπικότητα με τεράστιο οικονομικό αποτέλεσμα, που όλες μαζί οι ομάδες σε όλα τα αθλήματα δεν θα πλησιάσουν ούτε μέχρι το τέλος του αιώνα.
Έδωσε στην Εθνική ομάδα μπάσκετ έναν κορυφαίο παίκτη στον κόσμο, που είναι σημαντικότατη συνεισφορά, και μια ανεκτίμητης αξίας διαφήμιση της χώρας με θετικό τρόπο, μόνο και μόνο με την αναφορά του ονόματος του. Αυτή η προσφορά με πόσα τρόπαια αντιστοιχεί;
Διευκρινίζω ότι η σημασία που αποδίδεται στην Εθνική ομάδα, δεν έχει σχέση με εθνικιστική υστερία, DNA, ελληνική ψυχή και άλλες τέτοιες ψευδαισθήσεις. Έχει αποδειχθεί ότι η πορεία της Εθνικής μπάσκετ σε όλα τα αθλήματα ενισχύει το ενδιαφέρον του κόσμου για τον χώρο, στοιχείο που αφορά όλα τα σωματεία, καθώς είναι αντίστοιχο με το σωματίδιο Χιγκς (τον βλέπετε στη φωτογραφία) -γνωστό ως σωματίδιο του Θεού– που μας «δίνει τη δυνατότητα να αντιληφθούμε τον τρόπο που συγκροτείται η ύλη, προσδίδοντάς της ιδιότητες, όπως για παράδειγμα η μάζα».
Γιατί δεν έχουμε κρίκετ στην Ελλάδα; Μα γιατί δεν ενδιαφέρεται κανείς. Όσο δεν συνειδητοποιούμε όλα αυτά, τόσο θα ανταλλάσσουμε συνεχώς τα χρυσά μας με τα χάλκινα τους.