-
Κεντρική Basket League Περιστέρι bwin Ο Μπίλαν «σκαλίζει» μία λίστα των 90s για το Περιστέρι

Ο Μπίλαν «σκαλίζει» μία λίστα των 90s για το Περιστέρι

bilan 1
Ο Μίρο Μπίλαν συνεχίζει να «γράφει» double-double στην πρώτη σεζόν του στην Basket League. Το έκανε και χθες (3/6) στον 1ο μικρό τελικό με τον ΠΑΟΚ mateco, έχοντας 21 πόντους και 12 ριμπάουντ και μπαίνοντας με αυτό σε μία ξεχωριστή λίστα του Περιστερίου bwin.

Ο Κροάτης σέντερ έφτασε τα 11 double-double και είναι δεδομένο ότι θα είναι ο πρώτος της φετινής Basket League αφού από τους παίκτες που εξακολουθούν να έχουν υποχρεώσεις στη σεζόν, ο Σάσα Βεζένκοφ και ο Νέιτ Ρένφρο έχουν από τρία. Με το χθεσινό, έγινε ο 8ος παίκτης στην ιστορία του Περιστερίου bwin που έφτασε τα 11+ double-double σε μία σεζόν. Όλοι οι υπόλοιποι το κατάφεραν στη δεκαετία του ’90 με τον Λανς Μπέργουολντ και τον Όντι Νόρις να μοιράζονται το σχετικό ρεκόρ από την περίοδο 1993-94…

1993-94: Λανς Μπέργουολντ 16 double-double σε 31 αγώνες
1993-94: Όντι Νόρις 16 double-double σε 30 αγώνες
1994-95: Λανς Μπέργουολντ 15 double-double σε 27 αγώνες
1995-96: Πριστ Λότερντεϊλ 15 double-double σε 29 αγώνες
1996-97: Μάρλον Μάξεϊ 15 double-double σε 34 αγώνες
1995-96: Μέλβιν Τσίτουμ 14 double-double σε 32 αγώνες
1998-99: Φεράν Μαρτίνεθ 13 double-double σε 29 αγώνες
1999-00: Έρικ Μικ 11 double-double σε 29 αγώνες
2022-23: Μίρο Μπίλαν 11 double-double σε 30 αγώνες

Ο Μπίλαν, που είναι ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του Περιστερίου bwin που κέρδισε την πρωτιά της κανονικής περιόδου, έχει σημειώσει τέσσερα από τα 11 double-double των πλέι οφ, ως τώρα. Είχε ανάλογες επιδόσεις στον 1ο προημιτελικό με την ΑΕΚ (11π, 11ρ.), στον 2ο προημιτελικό με την ΑΕΚ (12π, 12ρ.) και στον 1ο ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό (14π, 10ρ.). Κατάφερε δηλαδή να αρχίσει και τις τρεις σειρές των πλέι οφ με double-double.

Για τον Μπίλαν το πρώτο παιχνίδι της σειράς με τον ΠΑΟΚ mateco είχε μία ακόμη προέκταση σε στατιστικό επίπεδο αφού έχοντας 21 πόντους, βελτίωσε κατά έναν την καλύτερη επίδοση του στο ελληνικό Πρωτάθλημα. Ο σέντερ του Περιστερίου bwin είχε 20 πόντους στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Ολυμπιακό.

Αυτή ήταν η 9η επίδοση 20+ πόντων και 10+ ριμπάουντ του φετινού Πρωταθλήματος και 1η του Μπίλαν. Τρεις είχε ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, δύο ο Σίριλ Λάνγκεβαϊν και από μία οι Ακίλ Μίτσελ, Αρνόλντας Κουλμπόκα και Γιανίκ Μορέιρα.

Το Περιστέρι bwin έφτασε τα 14 double-double και τον Άρη στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας της φετινής Basket League, έχοντας πάντως έξι αγώνες περισσότερους από την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Κατά τα άλλα για το Περιστέρι bwin…

*Ο Λεωνίδας Κασελάκης έφτασε για δεύτερη φορά σε επίδοση 15+ πόντων παράλληλα με μηδενική επίδοση λαθών. Είχε 15 πόντους και κανένα λάθος ενώ ο προηγούμενος, ανάλογος συνδυασμός του ήταν εκείνος του εντός έδρας αγώνα του με τον Κολοσσό H Hotels (21π / 0 λάθη).

*Με τους τέσσερις πόντους που σημείωσε, ο Δημήτρης Μωραΐτης έγινε ο 32ος στην ιστορία του Περιστερίου bwin που έφτασε τους 400+ στην Basket League.

*Ο Σιλβέν Φρανσίσκο που είχε μέσο όρο 17,57 πόντων στις δύο πρώτες φάσεις των πλέι οφ, έμεινε άποντος στον πρώτο αγώνα της σειράς με τον ΠΑΟΚ mateco κάτι που έγινε για δεύτερη φορά, συνολικά στο φετινό Πρωτάθλημα αφού ο Γάλλος δεν είχε σκοράρει και στο ματς της 4ης αγωνιστικής με τον Απόλλωνα Carna στην Πάτρα.

Ο Γάλλος σημείωσε τη 19η μηδενική επίδοση εύστοχων σουτ της φετινής Basket League. σε τουλάχιστον έξι προσπάθειες εντός πεδιάς αφού είχε 0/6. Ξεπέρασε έτσι, ως προς το ρόστερ του Περιστερίου, την επίδοση των 0/5 που είχε δύο φορές ο Λεωνίδας Κασελάκης και μία ο Μάρκους Ντένμον. Βάσει μάλιστα του ranking, αυτό ήταν το χειρότερο από τα 29 παιχνίδια του Φρανσίσκο στην Basket League αφού «έγραψε» -1.

Αυτή ήταν η 20ή από τις 28 σειρές μικρών τελικών που άρχισε με νίκη της ομάδας που είχε το πλεονέκτημα έδρας. Ανεξαρτήτως της ομάδας που έκανε το πρώτο βήμα, είτε είχε το πλεονέκτημα, είτε το μειονέκτημα έδρας, οι 18 από τις 27 που έκαναν το 1-0, κέρδισαν στο τέλος και τη σειρά.

 

Franke%20040623

Ο Φράνκε στη λίστα θρύλων του ΠΑΟΚ mateco με 70+ εύστοχα τρίποντα μιας σεζόν

Ένα από τα τέσσερα τρίποντα που επιχείρησε ο Γιανίκ Φράνκε ήταν εύστοχο αλλά παράλληλα και αρκετό για να τον βάλει σε μία μικρή και πολύ ξεχωριστή λίστα παικτών του ΠΑΟΚ mateco. Ο Ολλανδός έγινε ο πρώτος έπειτα από 19 χρόνια και συνολικά μόλις ο έκτος παίκτης στην ιστορία του Δικεφάλου που έφτασε τα 70+ εύστοχα τρίποντα μιας σεζόν στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος.

Είναι κάτι που έκανε τρεις φορές ο Μπάνε Πρέλεβιτς και από μία οι Πέτζα Στογιάκοβιτς, Τζον Κόρφας, Νταμίρ Μουλαομέροβιτς και Κώστας Βασιλειάδης. «Μούλα» και «Βάσκος» ήταν οι τελευταίοι που έφτασαν στα 70+ τρίποντα με τον ΠΑΟΚ mateco, στην περίοδο 2003-04.

Ακόμη για τον ΠΑΟΚ mateco…

*Σε ένα παιχνίδι με χαμηλό σκορ, η επίδοση του Βαγγέλη Μαργαρίτη ξεχώρισε αφού ο αρχηγός του Δικεφάλου σημείωσε 15 πόντους που αποτελούν ατομικό ρεκόρ περιόδου. Η προηγούμενη ήταν και πάλι απέναντι στο Περιστέρι bwin αφού είχε 13 στο εντός έδρας ματς της κανονικής περιόδου.

Οι 15 πόντοι του 40χρονου φόργουορντ αποτελούν την κορυφαία, προσωπική επίδοση των τελευταίων 13 αγώνων του στα πλέι οφ και την 4η μεγαλύτερη του σε ματς της post season. Για να βρούμε την προηγούμενη καλύτερη θα πρέπει να γυρίσουμε στους μικρούς τελικούς του 2018 όταν στον 4ο αγώνα της σειράς του ΠΑΟΚ mateco με τον Προμηθέα είχε σημειώσει 21 πόντους ενώ στον 3ο αγώνα είχε 18 όσους και στον 1ο ημιτελικό του 2015 απέναντι στον Παναθηναϊκό. Το 2016 είχε σημειώσει 16 πόντους στον 1ο προημιτελικό κόντρα στην ΑΕΚ.

Παράλληλα ο διεθνής φόργουορντ με τις δύο ασίστ που είχε στο ματς του Περιστερίου, «έπιασε» στην 6η θέση της ιστορικής λίστας του ΠΑΟΚ mateco στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος (από το 1992-93) τον Τζον Κόρφα με 331. Ο «τεν-τεν» βέβαια είχε άλλες 412 ασίστ με την ασπρόμαυρη φανέλα από το 1988-89 –όταν άρχισαν να καταγράφονται, ανεπίσημα, οι ασίστ στη στατιστική των αγώνων- μέχρι και το 1991-92.

Ο Μαργαρίτης είχε ακόμη στη στατιστική του ένα κλέψιμο με το οποίο ανέβηκε στην 24η θέση της ιστορικής λίστας της Basket League. Έφτασε τα 285 και ξεπέρασε τον Νίκο Οικονόμου και τον Κώστα Χαραλαμπίδη.

 

Ακόμη για τον ΠΑΟΚ mateco…

*Ο Νέιτ Ρένφρο έφτασε για όγδοη φορά φέτος σε επίδοση 5+ ασίστ αλλά αυτή ήταν η πρώτη που συνδυάστηκε με μηδενική επίδοση ασίστ. Ο Αμερικανός έγινε ο τρίτος παίκτης του ΠΑΟΚ mateco με τέτοιο συνδυασμό στην αναλογία ασίστ/λαθών, μετά τον Γιανίκ Φράνκε στο εντός έδρας ματς με τον Προμηθέα για την κανονική περίοδο (8 ασίστ / 0 λάθη) και τον Νίκο Τσιακμά στο εκτός έδρας ματς με τον Προμηθέα για την κανονική περίοδο (5 ασίστ / 0 λάθη).

Ο Αμερικανός έφτασε για 5η φορά σε επίδοση 9+ στον συντελεστή «οικονομίας» έχοντας 5 ασίστ, 3 κλεψίματα, 1 τάπα και κανένα λάθος.

*Σε ομαδικό επίπεδο, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε το transition παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ mateco να σημειώνει μόλις την τέταρτη μηδενική επίδοση πόντων από αιφνιδιασμούς στη σεζόν, ενώ το Περιστέρι bwin είχε 16. Χωρίς σκορ από αιφνιδιασμούς είχαν μείνει στην κανονική περίοδο ο Προμηθέας στο εκτός έδρας παιχνίδι του με την ΑΕΚ και η «Ένωση» στα εκτός έδρας παιχνίδια της με τον Άρη και τον ΠΑΟΚ mateco. Η προηγούμενη, μικρότερη επίδοση της ομάδας της Θεσσαλονίκης σε πόντους από αιφνιδιασμούς ήταν εκείνη των τριών που είχε στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό.

*Ο Δικέφαλος απέφυγε οριακά τη χειρότερη φετινή επίδοση του στα δίποντα έχοντας 14/39. Το 35,89% δεν είναι η χαμηλότερη φετινή επίδοση του αφού εκτέλεσε με 35,71% στον 2ο προημιτελικό με τον Προμηθέα έχοντας 10/28.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Περιστέρι bwin

Δειτε επισης

Basket League: Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται το Περιστέρι

Παναθηναϊκός – Περιστέρι για την 4η αγωνιστική του Top 6 της Stoiximan Basket League…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ