Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Παναθηναϊκός – Μακάμπι 88-86 (vid)

Παναθηναϊκός – Μακάμπι 88-86 (vid)

Λι, Παναθηναϊκός – Μακάμπι

Ας είναι κι έτσι! Ο Παναθηναϊκός βρήκε (επιτέλους) νίκη.

Όσοι παρακολουθούν με συνέπεια τους ευρωπαϊκούς αγώνες των «πράσινων», αρχίζουν και νιώθουν ότι είναι μέρος κοινωνικού πειράματος, καθώς ο Παναθηναϊκός αναζητεί τρόπους να κάνει τα εύκολα δύσκολα. Αλλά, αν το αποτέλεσμα μετράει, η ομάδα του Ράντονιτς έσπασε το αρνητικό σερί, επικρατώντας της Μακάμπι με 88-86.

Αν και στο πρώτο ημίχρονο οι γηπεδούχοι έπαιξαν με προσήλωση στην άμυνα, αν και βρέθηκαν να προηγούνται με εννέα πόντους (83-74), με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα, κατόρθωσαν να ξαναβάλουν τους Ισραηλινούς στο παιχνίδι και να καρδιοχτυπήσουν τον κόσμο τους. Τέλος καλό, όλα καλά.

Λειτουργική άμυνα στο πρώτο μισό

Είχαμε καιρό να δούμε τον Παναθηναϊκό να παίζει με… μυαλό. Πήρε ελεγχόμενο ρίσκο, να δώσει τα μακρινά σουτ στη Μακάμπι, έλεγξε τον ρυθμό του αγώνα και -κυρίως- το αμυντικό τρανζίσιον κι έτσι στο «5 εναντίον 5», είχε το πάνω χέρι. Ο Παναθηναϊκός χτύπησε τους Ισραηλινούς και στο «ζωγραφιστό» κι από την περιφέρεια, τη στιγμή που οι παίκτες του Κάτας είχαν πάρει… διαζύγιο με το τρίποντο.

Με τον Παπαγιάννη και τον Λι να ευστοχού σε σουτ τριών πόντων, ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 21-13, αλλά χαλάρωσε στο τέλος του δεκαλέπτου, δέχθηκε 4/4 βολές, για να απαντήσει ο Μπέικον με τρίποντο και να κλείσει η πρώτη περίοδος με 24-17.

Στο ξεκίνημα της δεύτερης οι Ισραηλινοί έτρεξαν σερί 6-0 και παρότι είχαν μόλις 1/8 τρίποντα, μείωσαν στον πόντο (24-23). Με τον Μπράουν να κάνει το παιχνίδι του αρχικά ισοφάρισαν σε 26-26 και πήραν προβάδισμα με καλάθι του Νέμπο (30-31), για πρώτη φορά στο ματς.

Ο Παναθηναϊκός αντέδρασε, ανέβασε στροφές, ο Λι μπήκε για τα καλά στο πνεύμα του αγώνα, ακολουθώντας τον εξαιρετικό Ουίλιαμς, και το σκορ πήγε στο 41-35, για να ολοκληρωθεί το ημίχρονο με 45-37.

«Ραψωδία» Λι

Οι φιλοξενούμενοι ήταν καλύτεροι στην τρίτη περίοδο, αλλά ο Παναθηναϊκός ανέβασε στροφές στο τέλος και κράτησε τη διαφορά, που είχε πάρει από το πρώτο ημίχρονο. Ο Λι έκανε εξαιρετική εμφάνιση και στις δύο πλευρές, ακριβώς τη στιγμή που ο Κόλσον άρχισε να αποτελεί άλυτο πρόβλημα για την «πράσινη» άμυνα.

Παρότι η Μακάμπι ισοφάρισε (56-56) με τρίποντο του Μπράουν, ο Παναθηναϊκός με 2/2 τρίποντα του Λι και 3/3 βολές, από Παπαγιάννη (1/1) και Ουίλιαμς, έκλεισε το δεκάλεπτο στο 65-58 κι είχε αγωνιστικό και ψυχολογικό προβάδισμα.

Το ψυχολογικό πείραμα

Στο τέταρτο μέρος του έργου, αποφάσισαν να δοκιμάσουν τις… αντοχές των φίλων της ομάδας. Αρχικά άφησαν τον Μπόλντγουιν να βρει ρυθμό. Από τη στιγμή που είχε συμπαραστάτη ο Κόλσον, η Μακάμπι ανέβασε το σκοράρισμά της. Όχι παράλογο, αλλά…

Ο Παναθηναϊκός είχε στο παρκέ και Ουίλιαμς και Μπέικον, αλλά στο πρώτο μισό της περιόδου δεν ακουμπούσαν την μπάλα (το πείραμα, που λέγαμε). Ο Λι κάπου το παράκανε, οι δυο σταρ ήταν αποκομμένοι κι ευτυχώς συνέχιζε ο Παπαγιάννης, που όμως δεν έφτανε.

Όταν η Μακάμπι πέρασε για δεύτερη φορά μπροστά στο σκορ (71-72), ο Μπέικον πήρε την μπάλα κατ’ αποκλειστικότητα! Πέτυχε τρίποντο, μεσολάβησε ένα καλάθι του Παπαγιάννη, δύο δίποντα στη σειρά, άλλο ένα τρίποντο. Περίεργα πράγματα…

Με τον Αμερικανό να κυριαρχεί, ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 83-74 κι εκεί ήρθε το δεύτερο μέρος του… πειράματος. Οι «πράσινοι» χάθηκαν στην άμυνα και δέχθηκαν δύο σερί τρίποντα από τον Κόλσον και δύο καλάθια από Μπόλντγουιν και Νέμπο (83-84). Μεσολάβησαν 2/2 βολές του Ουόλτερς, αλλά μετά τον Νέμπο, που είχε πετύχει το καλάθι με φόλοου κάρφωμα, ήρθε άλλο ένα καλάθι (Κόλσον) από επιθετικό ριμπάουντ.

Με την πλάτη στον τοίχο ο Παναθηναϊκός έκανε την καλύτερη και πιο οργανωμένη επίθεση, γύρισε την μπάλα και με τρίποντο ο Ουίλιαμς (στα 7.6’’), έδωσε τη νίκη στην ομάδα του, καθώς το τελευταίο σουτ του Μπόλντγουιν δεν βρήκε στόχο.

Τα δεκάλεπτα: 24-17, 45-37, 65-58, 88-86.

Δείτε εδώ το στατιστικό του αγώνα

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Λένα Καραλή
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Με ηγέτη Μάρεϊ, νίκησαν ξανά τους Σέλτικς οι Χοκς

Στην παράταση οι Χοκς επικράτησαν των Σέλτικς. Με τον Ντεζούντε Μάρεϊ να πραγματοποιεί μία…