Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Ολυμπιακός – Βαλένθια 82-83 (vid)

Ολυμπιακός – Βαλένθια 82-83 (vid)

Μπολομπόι κι Ολυμπιακός

«Αυτοκτόνησε» ο Ολυμπιακός.

«Έγκλημα και τιμωρία» για τον Ολυμπιακό, που είχε το πάνω χέρι σ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, πήρε διψήφιες διαφορές, αλλά στο τέλος έχασε μέσα από τα χέρια του το ματς με τη Βαλένθια (82-83), πέφτοντας στο 4-2 νίκες και πετώντας στην ουσία στα σκουπίδια το εξαιρετικό του ξεκίνημα, με 0/2 στο ΣΕΦ, μετά το αρχικό 4/4.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με πίστη στο αμυντικό του δόγμα και με μια διαφοροποίηση στους starters. Πρώτη φορά φέτος, που χωρίς να υπάρχει πρόβλημα τραυματισμού, ο Γιώργος Μπαρτζώκας άλλαξε την αρχική πεντάδα. Ο ΜακΚίσικ, ο οποίος στα δύο τελευταία ματς ήταν ανεβασμένος, πήρε τη θέση του Κάνααν.

Με τον Φαλ να κυριαρχεί στο «ζωγραφιστό και τρίποντα των Βεζένκοφ – Ουόκαπ ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 10-3 Φαλ και 16-8. Ο Μούμπρου τα έψαλε στους παίκτες του στο τάιμ άουτ κι η Βαλένθια επέστρεψε με 4/4 τρίποντα, για να γίνει το σκορ 20-17. Μαγική εικόνα, κόντρα στη ροή του ματς, οι «ερυθρόλευκοι» έτρεξαν… σβηστά σερί 6-0 (26-17).
Σημειώστε πως το πρώτο φάουλ για την ομάδα του Μπαρτζώκα (και δεν ήταν) έγινε στα 45.5’’ πριν το τέλος (Μπλακ στον Χάρπερ). Ένα παιδαριώδες λάθος του ΜακΚίσικ στο τέλος της περιόδου, έδωσε το δικαίωμα στις «νυχτερίδες» να μειώσουν σε 28-22.

Ο «ψηλός» (Μπολομπόι) και ο «κοντός» (Σλούκας)

Σε 3.30’’ ο Ολυμπιακός χρεώθηκε με τέσσερα φάουλ (δύο ο Λαρεντζάκης), για τα οποία υπάρχουν πολλές ενστάσεις. Την ίδια στιγμή η Βαλένθια είχε… λευκό ποινικό μητρώο, στον πίνακα των φάουλ. Με τα τρίποντα του Σλούκα και του Κάνααν για πρώτη φορά οι «κόκκινοι» πήραν διψήφιο προβάδισμα (36-26).

Οι Ισπανοί ταλανίζονταν από την άμυνα του Ολυμπιακού, βρίσκοντας πόντους από βολές, οι διαιτητές βάλθηκαν να ξεσηκώσουν τον κόσμο και το τρίποντο του Πίτερς πήγε το σκορ στο 39-28. Ο Σλούκας μοίραζε καλά το παιχνίδι, ο Μπολομπόι κυριαρχούσε στον τομέα των ριμπάουντ κι η διαφορά σταθεροποιήθηκε στα όρια του διψήφιου, με ανοδικές τάσεις.

Πριν τελειώσει το ημίχρονο ο Ολυμπιακός είχε με δύο φάουλ τους Κάνααν, Λαρεντζάκη, Πίτερς και Μπλακ. Παράλληλα είχε περισσότερα λάθη (12-6) από αυτά που δικαιολογούσε η άμυνα της Βαλένθια. Το 20λεπτο έληξε με προσωπικές ενέργειες του Σλούκα (2/2 βολές, ένα δίποντο και μια ασίστ στον Βεζένκοφ) με 47-34. Θα ήταν μεγαλύτερη η διαφορά, αν οι διαιτητές δεν κρατούσαν με το ζόρι στο παιχνίδι τους φιλοξενούμενους.

Ολυμπιακός, αρχηγού παρόντος

Με τον «Μους» να κυριαρχεί και να γίνεται δεύτερος διψήφιος πίσω από τον Βεζένκοφ, μπήκε ο Ολυμπιακός στο δεύτερο μέρος του αγώνα. Ο Ντούμπλιεβιτς δεν μπορούσε να μαρκάρει τον Φαλ, που ανέβασε τον δείκτη στο 53-37. Ο κατά συνθήκη σέντερ της Βαλένθια απάντησε με πέντε προσωπικούς πόντους (53-42), δείχνοντας ότι οι Ισπανοί δεν θα τα παρατήσουν.

Σε λιγότερο από δύο λεπτά η Βαλένθια έτρεξε σερί (συμπεριλαμβανομένων των πόντων του Ντούμπλιεβιτς) 10-0 σερί και το 53-47 ήταν καμπανάκι, για να ζητήσει τάιμ άουτ ο Μπαρτζώκας, καθώς μετά από ώρα ένιωθε απειλητική την παρουσία των «νυχτερίδων».

Ήταν η κατάλληλη στιγμή για να… σπάσει το ρόδι ο Παπανικολάου και μάλιστα με σουτ τριών πόντων, αλλά ο Χάρπερ απάντησε με τον ίδιο τρόπο, τη στιγμή που ο ΜακΚίσικ είχε χάσει το μυαλό του. Η Βαλένθια πλησίασε κι άλλο (56-52), το ΣΕΦ αίφνης ήταν κατηφορικό.

Πάλι «μίλησε» ο «Παπ» με τρίποντο κι αυτή τη φορά ο Χάρπερ δεν είχε απάντηση. Το 61-52 έφερε και πάλι τους «κόκκινους» σε καθεστώς σχετικής ασφάλειας. Μπήκε κι ο Ουόκαπ στην εξίσωση (2/2 βολές, μια ασίστ κι ένα τρίποντο) κι η αντεπίθεση αποκρούστηκε. Το τρίποντο (3ο) του Παπανικολάου ανέβασε τον δείκτη στο 69-56, για να πετύχει το buzzer της περιόδου (ποιος άλλος) ο Σλούκας και να γίνει το 71-58.

Ντέρμπι από το πουθενά

Η Βαλένθια ξεκίνησε με 4-0 την τελευταία περίοδο, για να δείξει ότι κανένα ματς δεν τελειώνει πριν… τραγουδήσει η χοντρή. Την ώρα που οι φιλοξενούμενοι έβρισκαν λύσεις από την περίμετρο, ο Ολυμπιακός βελτίωσε εξαιρετικά το passing game και τις αποστάσεις και κρατούσε τη διαφορά ψηλά (79-70), με τον Μπλακ να γίνεται αιχμή του δόρατος.

Ο Αλεξάντερ έκανε τη φάση του αγώνα, αλλά κι αυτό το κάρφωμα δύο πόντους μέτρησε. Η Βαλένθια, πάντως, ήταν εκεί. Μείωσε σε 79-74, τη στιγμή που η επίθεση των γηπεδούχων έμοιαζε μπλοκαρισμένη. «Λευκή νύχτα» για τον Λαρεντζάκη, που πέτυχε μόλις έναν πόντο, επιστροφή Παπανικολάου και 2.30’’ για τη λήξη με τον Τζόουνς να ενεργοποιεί τον συναγερμό (80-77).

Άστοχος ο Βεζένκοφ, όπως κι ο Τζόουνς (η μπάλα αίφνης βάρυνε), λάθος του Σλούκα και καλάθι του Γουέμπ, για να πάει η διαφορά στον πόντο, ένα λεπτό πριν τη λήξη (80-79). Ο Σλούκας θα έπαιρνε την ευθύνη, ο Γουέμπ τον σταμάτησε με φάοουλ, αλλά οι διαιτητές δεν έδωσαν βολές κι ο Βεζένκοφ στην επίθεση έκανε λάθος πάσα. Στην άμυνα «κατάπιε» τον Τζόουνς κι ανέκτησε την πιο σημαντική κατοχή της βραδιάς.

Ιδανικός αυτόχειρας ο Ολυμπιακός

Φάουλ στον Σλούκα, βολές με 14’’ στο χρονόμετρο κι ο Σλούκας έχασε την πρώτη. Με το σκορ στο 81-79, ο Ολυμπιακός είχε ένα φάουλ να δώσει χωρίς να στείλει τους Ισπανούς στις βολές. Ο Μπαρτζώκας ζήτησε να πάρει η ομάδα του την τελευταία επίθεση, οι παίκτες του έκαναν δύο φάουλ κι έστειλαν τον Τζόουνς στις βολές.

Ο Μουμπρού ζήτησε challenge, οι διαιτητές πήγαν στο ριπλέι, αλλά προφανώς και δεν υπήρχε ζήτημα. Στα 11.6’’ ο Τζόουνς έχασε την πρώτη βολή κι ο Ολυμπιακός απέκτησε αίφνης πλεονέκτημα, καθώς ήταν έναν πόντο μπροστά (81-80) κι είχε την κατοχή. Η Βαλένθια ήταν υποχρεωμένη να σταματήσει τον χρόνο.

Ο Σλούκας ήταν η ασφαλέστερη επιλογή υποδοχής της μπάλας. Αμέσως (στα 10.6’’) έγινε φάουλ, ο Σλούκας και πάλι είχε 1/2 (82-80) κι ο Βεζένκοφ στα 3.9’’ έκανε φάουλ στον Τζόουνς, με τους διαιτητές να το δίνουν στην προσπάθεια για τρεις βολές, αφού συμβουλεύτηκαν το βίντεο.

Εύστοχος και στις τρεις βολές και για δεύτερη φορά η Βαλένθια μετά το αρχικό 2-3 μπήκε μπροστά στο σκορ. Πρώτη και τελευταία. Το σουτ του Σλούκα δεν βρήκε στόχο, ο Πίτερς κόπηκε στον αέρα από τον Γουέμπ, ο Μπαρτζώκας φώναξε για φάουλ, οι διαιτητές αδιαφόρησαν κι ο Ολυμπιακός έχασε ένα ματς μέσα από τα χέρια του.

Τα δεκάλεπτα: 28-22, 47-34, 71-58, 82-83.

Δείτε εδώ το στατιστικό του αγώνα

 

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 60-50

Το 2-2 έκανε ο Ολυμπιακός. Σε πέμπτο παιχνίδι θα αναδειχθεί ο φετινός πρωταθλητής στην Α1 …