Κεντρική Basket League Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 52-67

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 52-67

Ο Ολυμπιακός πήρε τον πρώτο τίτλο

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της χρονιάς, επικρατώντας του Παναθηναϊκού με 67-52, σ’ ένα ματς που δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας, ή που -αν προτιμάτε- ήταν προβλέψιμα κακό. Οι «πράσινοι» προσπάθησαν να χαμηλώσουν την παραγωγικότητα των αντιπάλων τους και τα κατάφεραν, αλλά δεν είχαν επιθετικές λύσεις και μοιραία ηττήθηκαν.

Απόλυτα ισορροπημένο ήταν το παιχνίδι στο πρώτο ημίχρονο. Ο Παναθηναϊκός ξάφνιασε τον αντίπαλό του, ασκώντας πίεση σε όλο το γήπεδο από το πρώτο δευτερόλεπτο. Δόγμα άμυνας, που φαίνεται να περνά ο Ράντονιτς στην ομάδα του. Το πρώτο αποτέλεσμα ήταν να προηγηθεί 6-2 στο 2ο λεπτό. Ο Ολυμπιακός μπήκε πιο χαλαρά και με 7 πόντους του Ουίλιαμς το σκορ έγινε 9-2, αναγκάζοντας τον Μπαρτζώκα να πάρει τάιμ άουτ.

«Εμφανίστηκε» ο Κάνααν

Την ώρα που η «ερυθρόλευκη» επίθεση ήταν μπλοκαρισμένη, ο Κάνααν με 2/2 τρίποντα έδωσε το σύνθημα της αντεπίθεσης, ακολούθησε ο Βεζένκοφ κι ο Ολυμπιακός έτρεξε σερί 10-0 (9-12). Οι «πράσινοι» δεν μπορούσαν να παίζουν όλο το ματς την ίδια άμυνα και με τον Ουόκαπ ο Ολυμπιακός πήγε στο 11-18 για να λήξει η πρώτη περίοδος 15-18.

Ο Ολυμπιακός έτρεξε το γήπεδο, έβγαλε επιθέσεις σε early transition, αλλά κάπου εκεί μπήκε στην εξίσωση ο Μποχωρίδης, ο οποίος με 5 σερί πόντους μείωσε σε 20-23. Μάλιστα, ο Παναθηναϊκός προσπέρασε (24-23), εκμεταλλευόμενος τα άστοχα τρίποντα των αντιπάλων.

Σε ρόλο Κάνααν ο Λαρεντζάκης απάντησε με τρίποντο (24-26), ο Ολυμπιακός έτρεξε 7-0 σερί (24-30), αλλά ο Λι με 2/2 τρίποντα ισοφάρισε (32-32), για να λήξει το πρώτο ημίχρονο με τρεις πόντους διαφορά, χάρη σε τρίποντο του ΜακΚίσικ.

Ξαφνική καταιγίδα

Ο Ολυμπιακός έδειξε σε 2.30’’ κάποιες από τις ομαδικές του αρετές και με 7-0 σερί, πήγε για πρώτη φορά τη διαφορά σε διψήφιο αριθμό (34-44). Όλα ξεκίνησαν από την πολύ καλή του άμυνα, που ανάγκασε τον Παναθηναϊκό σε τρία σουτ στην εκπνοή, ενώ στην επίθεση γρήγορες πάσες, καλό διάβασμα και σωστό passing game.

Οι αμυντικές «ερυθρόλευκες» δαγκάνες έσφιγγαν, ο Γκριγκόνις παραπατούσε με τον Ράντονιτς να επιμένει πεισματικά να τον βάλει στο παιχνίδι. Παρότι πήρε ένα φάουλ (για τρεις βολές, παρακαλώ) δώρο από τον Πουρσανίδη, έκανε δύο φάουλ κι αποσύρθηκε.

Ο Μποχωρίδης πέτυχε ένα τρίποντο, που κράτησε σε ισορροπία το σκορ (42-50), αλλά χρεώθηκε με το 4ο φάουλ κι αδρανοποιήθηκε. Την ίδια στιγμή ο Φαλ πρωταγωνιστούσε στην επίθεση, όντας πρώτος παίκτης του Μπαρτζώκα που έγινε διψήφιος.

Η διαφορά ήταν στο 42-54 κι από τους «ερυθρόλευκους» μόνο ο Σλούκας δεν είχε σκοράρει. Το φάουλ του Λι τον έστειλε στη γραμμή των βολών κι η συνθήκη άλλαξε. Ο Ολυμπιακός πήγε με «αέρα» 13 πόντων στην τελευταία περίοδο (43-56).

Η… σιγή των όπλων

Για 2.30’’ οι παίκτες πηγαινοέρχονταν ασκόπως. Ο Ράντονιτς επέμενε στον Γκριγκόνις, δίχως όμως να του βγαίνει. Σε αυτό το διάστημα μόνο ένα τρίποντο του Βεζένκοφ, άνοιξε λίγο παραπάνω την ψαλίδα, δείχνοντας ότι η άμυνα μόνο δεν έφτανε στον Παναθηναϊκό. Έπρεπε να βρει κι επιθετικές λύσεις.

Ο Ολυμπιακός ήταν άστοχος από την περίμετρο, αλλά ο Παναθηναϊκός ήταν χειρότερος. Με εξαίρεση το τρίποντο του Βεζένκοφ, 2/2 βολές του Πονίτκα κι ένα καλάθι του Λαρεντζάκη διαμόρφωσαν το 45-61, 6.30’’ πριν το φινάλε.

Ο Παναθηναϊκός ανέβασε την περιφερειακή του πίεση κι ο Μπαρτζώκας απάντησε με τρεις κοντούς, βλέποντας ότι έχουν χαθεί οι αποστάσεις και η επίθεση παρουσίαζε δυσλειτουργία. Ο Ολυμπιακός δεν έβαζε καλάθι ούτε με αίτηση, αλλά και πάλι οι «πράσινοι» ήταν χειρότεροι.

Ο Γκριγκόνις με 0/9 σουτ είχε την καλύτερη πρώτη επαφή με τα «αιώνια» ντέρμπι, τη στιγμή που ο Φαλ έβγαλε άλλη μια ασίστ στον Λαρεντζάκη, το σκορ έγινε 50-65 και στο χρονόμετρο έμεναν 2.04’’. Όχι δύο, αλλά 22 λεπτά να είχε, με τον ρυθμό που έμπαιναν τα καλάθια, δεν υπήρχε δρόμος επιστροφής.

Στην τελευταία φάση του αγώνα, δίχως προφανή λόγο, ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης δεν τήρησε το fair play, πήγε να πετύχει το καλάθι, ο Παπαγιάννης του έκανε σκληρό φάουλ και στο τέλος κανείς δεν θέλησε να του δώσει το χέρι από τους «πράσινους». Κι όχι μόνο αυτό, αλλά απειλήθηκε επεισόδιο με τον γυμναστή του Παναθηναϊκού, Σάββα Αρώνη.

Τα δεκάλεπτα: 15-18, 34-37, 43-56, 52-67.

Δείτε εδώ το στατιστικό.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Basket League

Δειτε επισης

Μπασκόνια – Βίρτους Μπολόνια 89-77

Ο Χάουαρντ έδωσε το εισιτήριο στη Μπασκόνια για την πρόκριση. Η Μάρκους Χάουανρτ έκανε ότι…