Κεντρική Basket League Παναθηναϊκός – Κολοσσός 72-67

Παναθηναϊκός – Κολοσσός 72-67

Παράπονα από τη διαιτησία με τον Παναθηναϊκό είχε ο Κολοσσός

Σ’ ένα ματς με αρνητικούς πρωταγωνιστές τους διαιτητές, ο κακός Παναθηναϊκός νίκησε τον εξαιρετικά φιλότιμο και πολλά υποσχόμενο Κολοσσό με 72-67 και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό. Η ομάδα του Ράντονιτς, εμφανώς ανέτοιμη, στηρίχθηκε στην προσωπικότητα των ξένων παικτών της.

Το πρώτο δεκάλεπτο ήταν από αυτά που σε… στέλνουν ταμείο. Απαιτείται επίδομα σε όσους είχαμε την ατυχία να το παρακολουθήσουμε. Και δεν έφτανε που οι παίκτες αλλού πατούσαν κι αλλού βρίσκονταν, ήρθαν φορτσάτοι οι διαιτητές να μας αποτελειώσουν. Σφύριγμα στο σφύριγμα, φόρτωσαν (κυρίως τον Κολοσσό) με φάουλ, δεν άφησαν τους παίκτες να βρουν ρυθμό.

Καμία ισορροπία (15-2 οι βολές στην πρώτη περίοδο), ενδεικτικό του ότι θέλησαν να απορροφήσουν τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των «πράσινων» εκτός παρκέ. Μόνο που το ένα λάθος δεν διορθώνει το άλλο. Ο Κολοσσός είχε πιο καλές επιλογές στην αρχή, όμως στο τέλος του δεκαλέπτου και στο πρώτο δίλεπτο της δεύτερης περιόδου δέχθηκε σερί 12-0 κι οι τυπικά γηπεδούχοι βρέθηκαν να προηγούνται με 27-18. Διαφορετικής συνθήκης αγώνας.

«Ραψωδία» Ζαχαρή

Συνυπολογίστε ότι τρία λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου δεκαλέπτου είχαν τρία φάουλ ο Μορέιρα (στο 15’ έκανε και το τέταρτο, βγαίνοντας εκτός αγώνα), ο Χατζηδάκης κι από δύο Χρυσικόπουλος και Κατσίβελης. Σε αυτό το διάστημα ο Ζαχαρής από τρίτος διαιτητές θέλησε να γίνει… πρώτος κι έπαιρνε το ένα σφύριγμα μετά το άλλο κι εκτέθηκε.

Με το 31-22 καταγράφηκε η πρώτη διψήφια διαφορά στον πρώτο ημιτελικό. Η συμπεριφορά των διαιτητών (αυτοί ήταν οι πρωταγωνιστές του πρώτου ημιχρόνου) άλλαξε. Στη δεύτερη περίοδο οι βολές ήταν 6-0 (συνολικά (21-2) κι είδαμε -όσο γίνονταν- μπάσκετ. Δηλαδή, παίκτες να τρέχουν, όχι εννέα κώνους, που περιμένουν να δουν έναν να εκτελεί βολές.

Όταν βρήκαν ρυθμό, άρχισαν οι παίκτες του Ράντονιτς να δείχνουν πράγματα. Σκηνές από τα προσεχώς. Αθόρυβος πλην ουσιαστικός ο Ουίλιαμς, «κλάση» ο Πονίτκα, μπερδεμένος (όχι παράλογο) ο Γκριγκόνις. Έξω από τα νερά του ο Παπαγιάννης, πιο αποτελεσματικός ο Γκουντάιντις, οι αδερφοί Καλαϊτζάκη πλήρωσαν την ανάγκη να χρεωθούν κάπου φάουλ κι οι «πράσινοι» και φορτώθηκαν από δύο στο ημίχρονο.

Στον αστερισμό του Σταρκς

Ο Κολοσσός επέστρεψε για τα καλά, με τον Σταρκς να κάνει… όργια και να βάζει στα καλάθια τον Λι. Την απάντηση την είχε ο Γκριγκόνις, που πέτυχε οκτώ συνεχόμενους πόντους. Οι επιθέσεις είχαν την τιμητική τους και το θέαμα ήταν σαφώς καλύτερο.

Το 38-41 έγινε 54-50 με τον Λι να ευστοχεί σε δύο τρίποντα, έχοντας στην άμυνα τον Άντριους να αναλαμβάνει τον περιορισμό του Σταρκς. Έπιασε δουλειά κι ο Ουίλιαμς και το 59-52 έδωσε λίγο αέρα στους «πράσινους», που περιόρισε με πέντε πόντους (μεσολάβησε ένα καλάθι του Παπαγιάννη) ο δαιμόνιος Σταρκς, ο οποίος πέτυχε 14 πόντους στην τρίτη περίοδο.

Σε αυτό το διάστημα (για να αντιληφθείτε το αλλοπρόσαλλο της διαιτησίας) οι βολές ήταν 6-4, με τον Ζαχαρή να μην έχει σφυρίξει ούτε μία φορά (μάλλον στο ημίχρονο τα άκουσε, από τους άλλους δύο)! Σε δύο δεκάλεπτα είχαν εκτελεστεί 12 «πράσινες» βολές, όταν στο πρώτο δεκάλεπτο είχαν δοθεί 15! Και δεν έχει να κάνει με προσπάθεια να ευνοηθεί ο Παναθηναϊκός, αλλά με πολύ κακούς διαιτητές.

«Έχασε» τον Σταρκς

Με δύο φάουλ (ήταν και τα δύο) σε δύο συνεχόμενες φάσεις, ο Σταρκς αποβλήθηκε με πέντε φάουλ. Ο πάγκος δεν πήρε χαμπάρι ότι χρεώθηκε με το τέταρτο, έμεινε μέσα και στην επόμενη φάση υπέπεσε σε φάουλ. Το σκορ 64-61, κάτι περισσότερο από 6.30’’ για τη λήξη, αλλά οι Ροδίτες ξέμειναν από… ηγέτη.

Μαζί χάθηκε κι ό,τι καλό βλέπαμε. Από εκείνο το σημείο και μετά ο Κολοσσός πήρε διαζύγιο με το καλάθι, ο Παναθηναϊκός ήταν λιγότερο κακός και στο 39’ το σκορ ήταν 68-64. Δηλαδή σε 5.30’’ το επιμέρους σκορ ήταν 4-3!

Στα 38’’ οι διαιτητές με τη βοήθεια του instant replay έδωσαν την μπάλα στον Κολοσσό. Ο Γιαννόπουλος ευστόχησε σε τρίποντο, ο Κορομηλάς είχε δώσει νωρίτερα φάουλ εκτός φάσης στον Άντριους, ακύρωσε το τρίποντο κι ο Όσμπορν πήγε στη γραμμή των βολών. Το καλάθι σωστά δεν μέτρησε, καθώς όταν υποδείχθηκε η παράβαση ο Γιαννόπουλος δεν είχε επιχειρήσει το σουτ.

Το 70-66 έγινε 70-67 με 1/2 βολές, με 24.6’’ στο χρονόμετρο. Ο Ουίλιαμς με εντυπωσιακό κάρφωμα έδωσε τέλος στην αγωνία για τον νικητή.

Τα δεκάλεπτα: 20-18, 36-32, 61-57, 72-67.

Δείτε εδώ το στατιστικό.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Basket League

Δειτε επισης

Λήξη συναγερμού για Πετρούσεφ

Καθαρή η μαγνητική του Φιλίπ Πετρούσεφ. Ο Φιλίπ Πετρούσεφ υποβλήθηκε το πρωί σε μαγνητική …