Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Ξεκινά έρευνα για καρτέλ σε σχολικές τσάντες και κασετίνες, το τρικ για τον «έλεγχο» των τιμών

Ξεκινά έρευνα για καρτέλ σε σχολικές τσάντες και κασετίνες, το τρικ για τον «έλεγχο» των τιμών

έρευνα
Σε αυτεπάγγελτη έρευνα προχώρησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού με σκοπό να εξετάσει τυχόν ενδεχόμενο διάπραξης αντί-ανταγωνιστικών συμπράξεων μεταξύ ενός εκάστου εκ τριών ελεγχόμενων κατασκευαστών/εισαγωγέων σχολικών τσαντών και κασετίνων και των μεταπωλητών/λιανοπωλητών του.

Την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022, η Επιτροπή Ανταγωνισμού προχώρησε, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 15 ν. 3959/2011, όπως ισχύει, στην ανάθεση σε αρμόδιο Εισηγητή της αυτεπάγγελτης έρευνας στον κλάδο εισαγωγής/κατασκευής, χονδρικής και λιανικής εμπορίας σχολικών τσαντών, σχολικών τσαντών φαγητού και κασετινών, κατά το μέρος που αφορά σε ενδεχόμενη διάπραξη παραβάσεων των άρθρων 1 ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ μέσω κάθετων αντί-ανταγωνιστικών συμπράξεων μεταξύ ενός εκάστου εκ τριών ελεγχόμενων κατασκευαστών/εισαγωγέων και των μεταπωλητών/λιανοπωλητών του.

Υπενθυμίζεται ότι για το σκοπό της αυτεπάγγελτης έρευνας, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (ΓΔΑ) διεξήγαγε την 16.9.2021 αιφνιδιαστικό επιτόπιο έλεγχο σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις εν θέματι αγορές ως κατασκευαστές, εισαγωγείς ή λιανοπωλητές.

Η αυτεπάγγελτη έρευνα της ΓΔΑ στον ως άνω κλάδο συνεχίζεται ως προς λοιπές ελεγχόμενες επιχειρήσεις.

Νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του Καρτέλ

Η ΕΑ, θεματοφύλακας της εύρυθμης λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, είναι επιφορτισμένη με την εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού βάσει του ν. 3959/2011 και των άρθρων 101/102 ΣΛΕΕ. Τα άρθρα 1 του ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ απαγορεύουν συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων (συμφωνίες, αποφάσεις ενώσεων ή εναρμονισμένες πρακτικές) που έχουν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα τον περιορισμό του ανταγωνισμού. Τα άρθρα 2 του ν. 3959/2011 και 102 ΣΛΕΕ απαγορεύουν την καταχρηστική εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης.

Επόμενα βήματα στην έρευνα

Η ανάθεση σε Εισηγητή συνεπάγεται την εκκίνηση των προθεσμιών των παρ. 4 και 5 του άρθρου 15 ν. 3959/2011, όπως ισχύει, και δεν προδικάζει το περιεχόμενο της εισήγησης ή/και της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η νόμιμη προθεσμία είναι ενδεικτική και ο χρόνος εξέτασης κάθε υπόθεσης εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από την πολυπλοκότητά της, τον όγκο του διοικητικού φακέλου, καθώς και τον αριθμό και το βαθμό συνεργασίας των ελεγχόμενων επιχειρήσεων

ΠΗΓΗ: dnews.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Ο Αναστόπουλος… επιστρέφει στην Ευρώπη

Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος ξανά στο προσκήνιο. Είναι από εκείνους τους ανθρώπους που εκών ά…