Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Βιοηλεκτρονική πιπίλα παρακολουθεί την υγεία των νεογνών

Βιοηλεκτρονική πιπίλα παρακολουθεί την υγεία των νεογνών

πιπίλα
Μια ασύρματη, βιοηλεκτρονική πιπίλα θα μπορούσε να μειώσει ή και να αντικαταστήσει τις αιμοληψίες που χρειάζονται δύο φορές την ημέρα για τη μέτρηση των ηλεκτρολυτών των βρεφών στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών.

Η πιπίλα μπορεί να παρακολουθεί συνεχώς τα επίπεδα  ιόντων νατρίου και καλίου, δηλαδή τους  ηλεκτρολύτες που βοηθούν τους φροντιστές να αντιλαμβάνονται εάν τα μωρά είναι αφυδατωμένα, κάτι που αποτελεί κίνδυνο για τα βρέφη, ειδικά για εκείνα που γεννιούνται πρόωρα ή με άλλα προβλήματα υγείας.

Ερευνητές από τη Σχολή Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, από το  Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Γεωργίας, από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Pukyong και από το Πανεπιστήμιο Yonsei University College of Medicine στη Νότια Κορέα δοκίμασαν την «έξυπνη» πιπίλα σε ένα αριθμητικό δείγμα βρεφών σε ένα νοσοκομείο και διαπίστωσαν πως τα αποτελέσματα ήταν συγκρίσιμα με δεδομένα που προέκυψαν από τις κανονικές αιμοληψίες τους.

«Τα πρόωρα μωρά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης εάν λάβουν υψηλής ποιότητας φροντίδα τον πρώτο μήνα της γέννησης. Κανονικά, σε ένα νοσοκομειακό περιβάλλον λαμβάνεται αίμα από το μωρό δύο φορές την ημέρα, δηλαδή  μόνο δύο πηγές δεδομένων.

Αυτή η συσκευή είναι ένας μη επεμβατικός τρόπος για την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της συγκέντρωσης ηλεκτρολυτών στα μωρά», δήλωσε ο Jong-Hoon Kim, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και συν- συγγραφέας της  μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biosensors and Bioelectronics, συμπληρώνοντας πως η αιμοληψία  μπορεί να είναι δυνητικά επώδυνη για το βρέφος και αφήνει μεγάλα κενά στις πληροφορίες αφού συνήθως γίνεται μία φορά το πρωί και μία το βράδυ.

Χρησιμοποιώντας μια κοινή, εμπορικά διαθέσιμη πιπίλα, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα σύστημα που λαμβάνει δείγματα από το σάλιο ενός μωρού μέσω μικρορευστικών αισθητηρίων καναλιών. Κάθε φορά που το μωρό έχει την πιπίλα στο στόμα του, το σάλιο έλκεται φυσικά από αυτά τα κανάλια, χωρίς η συσκευή να απαιτεί κάποιο είδος συστήματος άντλησης. Τα κανάλια περιέχουν μικρούς αισθητήρες  που μετρούν τις συγκεντρώσεις ιόντων νατρίου και καλίου στο σάλιο. Στη συνέχεια, αυτά τα δεδομένα αναμεταδίδονται ασύρματα μέσω Bluetooth στον φροντιστή.

Άλλες μέθοδοι  για τον υπολογισμό αυτών των ηλεκτρολυτών μέσω του σάλιου ενός βρέφους έχουν αναπτυχθεί κατά καιρούς , αλλά περιλαμβάνουν ογκώδεις, άκαμπτες συσκευές που απαιτούν ξεχωριστή συλλογή δείγματος.

Για το επόμενο βήμα ανάπτυξης, η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να κάνει τα εξαρτήματα της πιπίλας πιο προσιτά και ανακυκλώσιμα. Στη συνέχεια οι ερευνητές  θα εργαστούν για να δημιουργήσουν ένα μεγαλύτερο κιτ της «έξυπνης» πιπίλας για να διαπιστώσουν την αποτελεσματικότητά της.

Πηγή:Medical Press

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Ο Αναστόπουλος… επιστρέφει στην Ευρώπη

Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος ξανά στο προσκήνιο. Είναι από εκείνους τους ανθρώπους που εκών ά…