Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Το απόλυτο θέατρο του παραλόγου

Το απόλυτο θέατρο του παραλόγου

ΕΣΑΚΕ: Το απόλυτο θέατρο του παραλόγου

Θα μπορούσε να είναι αστείο, αν δεν ήταν… τραγικό. Είναι το πλέον αντιπροσωπευτικό δείγμα, του «τι ψηφίσατε ρε παιδιά;». Γιατί στον ΕΣΑΚΕ, ή ψηφίζουν δίχως να διαβάζουν τι ψηφίζουν, ή λένε «ναι» σε όλα. Άκριτα, αβασάνιστα, αδιαφορώντας για το αν θα τινάξουν το πρωτάθλημα στον αέρα. Τι θα συμβεί αν μια ομάδα αποβληθεί ή αποχωρήσει από τη λίγκα; Διαβάστε και δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας. Μιλάμε για το… θέατρο της Δευτέρας, σε πορτοκαλί απόχρωση.

Οι παράγοντες των επτά θαλασσών και των πέντε ηπείρων έχουν αποφασίσει πως: Αν μια ομάδα εκουσίως αποχωρήσει, ή αποβληθεί από το πρωτάθλημα, εξωραΐζεται. Είναι σαν να μην υπήρξε ποτέ. Κατά συνέπεια, αν είναι στην τελευταία θέση, πέφτει ο αμέσως επόμενος. Ο προτελευταίος γίνεται με άλμα λογικής τελευταίος! Πώς είπατε; Ούτε στο θέατρο τέτοιο σενάριο.

Παρακολουθείστε την αλληλουχία των πραγμάτων. Ας υποθέσουμε (εργαστηριακό δεδομένο) πως ο Ηρακλής αποβάλλεται από το πρωτάθλημα. Σε αυτή την περίπτωση υποβιβάζεται ο Ιωνικός, καθώς πλέον είναι αυτός που βρίσκεται στην τελευταία θέση. Εδώ αρχίζει το γλέντι. Αν κι ο Ιωνικός αποφασίσει οικειοθελώς να αποχωρήσει, πέφτει η Λάρισα. Κι αν η ομάδα του κάμπου ακολουθήσει τους άλλους δύο, τότε πέφτει ο ΠΑΟΚ.

Να πέσουν όλοι

Υπάρχει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει κι ο… Ολυμπιακός και να υποβιβαστεί ο Παναθηναϊκός. Αντί για πρωταθλητής (υπόθεση εργασίας) να πέσει κατηγορία. Αλλά αυτή η κατάσταση ντόμινο αποχωρήσεων είναι το διασκεδαστικό κομμάτι. Πάμε σε κάτι, που ΔΕΝ θα μπορούσε να συμβεί ποτέ στην Ελλάδα. Σε άλλες χώρες ίσως… Ή στο θέατρο, σε παραστάσεις με σενάρια που έχουν σασπένς κι ίντριγκα.

Αν υποθέσουμε ότι πέφτει ο Ηρακλής (υπόθεση εργασίας) κι ο Ιωνικός αναγκαστικά βρίσκεται στην τελευταία θέση. Γιατί να μην πάει στη Λάρισα και να της πει «αν δεν μου δώσεις 150.000 ευρώ, φεύγω και πέφτεις». Κι η Λάρισα μπορεί να απευθυνθεί στον ΠΑΟΚ και να πει «μου ζητάνε 150.000 ευρώ, έλα να μοιραστούμε τη ζημιά, αλλιώς πέφτεις».

Δεν γίνονται αυτά στην Ελλάδα, αλλά καλό είναι να βάλουμε σε μια τάξη τη ζωή μας. Αν κάποιος αποβληθεί / αποχωρήσει, αδυνατώ να αντιληφθώ γιατί συμπαρασύρει τον επόμενο; Το λογικό θα ήταν να πέσει και να συνεχίσουν οι άλλοι απελευθερωμένοι. Το λάθος, η αδυναμία του ενός, δίνει αβαντάζ στον άλλον. Διαφορετικά, να μην μετρούν και τα καλάθια, που μπαίνουν από λάθη αντιπάλου.

Δεν πρέπει να υπάρχει άλλο πρωτάθλημα στον πλανήτη, που να συμβαίνει κάτι ανάλογο. Κι αν υπάρχει, καλό είναι να αλλάξουν κι εκείνοι τον τρόπο σκέψης τους. Απ’ όποια πλευρά κι αν το δει κανείς, είναι λάθος, είναι άδικο, είναι ανόητο. Είναι το απόλυτο θέατρο του παραλόγου.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (29/3)

Τα «φώτα» στην Ιταλία και τον Παναθηναϊκό «Πλούσιο» είναι και το σημερινό τηλεοπτικό πρόγρ…