Κεντρική Γυναίκες Κύπελλο Γυναικών: Το «πρώτο αίμα», ο νεαρός θεσμός και οι αυτοκρατορίες

Κύπελλο Γυναικών: Το «πρώτο αίμα», ο νεαρός θεσμός και οι αυτοκρατορίες

Κύπελλο

Το Κύπελλο Γυναικών που διεξάγεται στα Χανιά είναι το 25ο κατά σειρά. Ο θεσμός τελεί υπό την αιγίδα της ΕΟΚ και ιδρύθηκε το 1996. Το μεγάλο Σπόρτινγκ «κατάπιε» στον τελικό την Κομοτηνή με 98-56 και έσταξε το… πρώτο αίμα!

Το Κύπελλο μέχρι το 2000 κρινόταν σε μεγάλους τελικούς. Έκτοτε άρχισε ο θεσμός των Final 4. Εκεί ήταν που ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε τη δική του ιστορία στο θεσμό, κατακτώντας την πρώτη κούπα με αυτή τη διαδικασία.

Όσον αφορά τις κατακτήσεις συνολικά ο Ολυμπιακός και οι Εσπερίδες Καλλιθέας έχουν από 4 Κύπελλα. Μάλιστα, και τα 4 είναι συνεχόμενα. Η ομάδα της Καλλιθέας έχει κατακτήσει το ένα Κύπελλο με τον Μάριο Δεσποτάκη που σήμερα βρίσκεται στο Final 4 ως κόουτς της Ελευθερίας Μοσχάτου.

Κατά τα άλλα ο Αθηναϊκός έχει επίσης 3 συνεχόμενα Κύπελλα. Άλλα 3  τρόπαια έχει ο Σπόρτινγκ που η μεγάλη του εποχή διήρκεσε μέχρι το 2005.

Το Κύπελλο έχουν κατακτήσει από 2 φορές οι ΔΑΣΑΛ, ΑΝΟ Γλυφάδας και Ελληνικό. Ακόμα, από ένα Κύπελλο έχουν οι Παναθηναϊκός, Θρίαμβος Αθηνών, Πρωτέας Βούλας και Απόλλων Καλαμαριάς.

Καπογιάννη, Χατζηνικολάου, Λύμουρα και Ολυμπιακός είναι απλά… ΠΑΝΤΟΎ!

Ελένη Καπογιάννη, Όλγα Χατζηνιοκολάου και Λολίτα Λύμμουρα. Τρία ονόματα με μεγάλη ιστορία στο μπάσκετ γυναικών. Η τρομερή Ελληνίδα κόουτς έχει στην κατοχή της 4 τρόπαια και αυτά όλα συνεχόμενα. Τα 2 με το Ελληνικό και το 2 με τον Ολυμπιακό. Μαζί της στα 2 από αυτά είχε και την Όλγα Χατζηνικολάου.

Η αθλήτρια των «πράσινων» έχει και ένα τρόπαιο με τον Αθηναϊκό του Τζώρτζη Δικαιούλάκου το 2010.

Η Λολίτα Λύμμουρα είναι σήμερα η αρχηγός του Παναθηναϊκού. Έχει όμως συμμετάσχει 4 φορές σε Final 4 από το 2010 μέχρι σήμερα και έχει στην κατοχή της 3 τρόπαια, όλα με τον Αθηναϊκό.

kypello oly pao

Τέλος, υπάρχει και ο Ολυμπιακός που έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία στο Κύπελλο. Σταμάτη, Σπυριδοπούλου, Αλεξανδρή, Σύρρα, Νικολοπούλου, Σταμολάμπρου και Δίελα έχουν συμμετάσχει σε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 1 Final 4 με άλλες ομάδες την τελευταία δεκαετία.

Η εμπειρία των παικτριών του Ολυμπιακού είναι κάτι μοναδικό και ίσως φανεί στη φετινή διοργάνωση. Όλες οι Ελληνίδες της ομάδας του Πειραιά έχουν τρομερή εμπειρία από τον συγκεκριμένο θεσμό.

Μάλιστα το τελευταίο Κύπελλο που κατέκτησε ο Ολυμπιακός ήταν και το τελευταίο που διεξήχθη το 2019 στο κλειστό του Κλαδισού. Έκτοτε μεσολάβησε η πανδημία και η μη διεξαγωγή του θεσμού.

Εν Κατακλείδι:

Το 25ο Κύπελλο Ελλάδας στο μπάσκετ γυναικών βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι μια μεγάλη γιορτή που θα την απολαύσουν κυρίως παιδιά στις εξέδρες του Κλαδισού.

Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει αυτή τη διοργάνωση. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι πρόκειται για ένα ακόμα σημαντικό μπασκετικό γεγονός που λαμβάνει χώρα στην Κρήτη, με την ελπίδα ότι στο τέλος θα  προαχθεί η περεταίρω εξέλιξη του μπάσκετ γυναικών…

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Αναστάσης Κατσαβός
Περισσότερα σε Γυναίκες

Δειτε επισης

Παναθηναϊκός: Νίκη για να παραμείνει στην τετράδα

Νίκη στην Μπολόνια θέλει ο Παναθηναϊκός. Την 21η νίκη του θέλει απόψε (29/03, 21:30) ο Παν…