Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Πώς λειτουργεί το εμβόλιο της Novavax που έρχεται στην Ελλάδα

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο της Novavax που έρχεται στην Ελλάδα

Το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax, που θα έρθει στη χώρα μας από αρχές Μαρτίου, βασίζεται σε διαφορετική τεχνολογία σε σχέση με αυτά που κυκλοφορούν ήδη στη χώρα μας ενώ τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικό και κατά της Όμικρον.

Από τις αρχές Μαρτίου, θα ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της COVID το εμβόλιο της Novavax, ανακοίνωσε στη σημερινή ενημέρωση ο Γ.Γ. της ΠΦΥ, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Πρόκειται για ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο 2 δόσεων, που έχει εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποθηκεύεται σε συμβατικές θερμοκρασίες ψυγείου, όπως γράφει και το Drews.gr

H Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία, Θεοδωρίδου, μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα της ίσως αυτό το εμβόλιο που βασίζεται σε διαφορετική τεχνολογία, πείσει όσους φοβούνται τις παρενέργειες των mRNA εμβολίων ή του Johnson να εμβολιαστούν.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο της Novavax

Το Nuvaxovid (εμπορική ονομασία) είναι ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο και δρα προετοιμάζοντας το σώμα να αμυνθεί έναντι της COVID-19. Αυτός ο τύπος εμβολίου περιέχει τμήματα μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται μόνο στον συγκεκριμένο ιό. Στην περίπτωση του εμβολίου COVID της εταιρείας, αυτό περιέχει μια εκδοχή μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στην επιφάνεια του SARS-CoV-2 (η πρωτεΐνη ακίδας), η οποία έχει παραχθεί στο εργαστήριο.

Περιέχει επίσης ένα «ανοσοενισχυτικό», μια ουσία που βοηθά στην ενίσχυση των ανοσολογικών αποκρίσεων στο εμβόλιο.

Όταν σε ένα άτομο χορηγείται το εμβόλιο, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα αναγνωρίσει την πρωτεΐνη ως ξένη και θα παράγει φυσικές άμυνες – αντισώματα και Τ κύτταρα – εναντίον της. Εάν, αργότερα, το εμβολιασμένο άτομο έρθει σε επαφή με τον SARS-CoV-2, το ανοσοποιητικό σύστημα θα αναγνωρίσει την πρωτεΐνη ακίδας στον ιό και θα είναι έτοιμο να του επιτεθεί.

Τα αντισώματα και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μπορούν να προστατεύσουν από την COVID-19 συνεργαζόμενα για να σκοτώσουν τον ιό, να αποτρέψουν την είσοδό του στα κύτταρα του σώματος και να καταστρέψουν τα μολυσμένα κύτταρα.

Γιατί διαφέρει από τα υπόλοιπα εγκεκριμένα εμβόλια

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει εγκρίνει ακόμα 4 εμβόλια κατά της COVID. Πρόκειται για τα εμβόλια της Pfizer, της Moderna, της Johnson & Johnson και της AstraZeneca.

Τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna βασίζονται σε τεχνολογία mRNA. Ο εν λόγω τύπος εμβολίου περιέχει μέρος των «οδηγιών» από τον ιό που προκαλεί την COVID-19.

Συγκεκριμένα, τα mRNA εμβόλια περιέχουν ένα μόριο που ονομάζεται mRNA και το οποίο έχει οδηγίες για την παραγωγή της πρωτεΐνης ακίδας. Αυτή είναι μια πρωτεΐνη στην επιφάνεια του ιού SARS-CoV-2 την οποία χρειάζεται ο ιός για να εισέλθει στα κύτταρα του σώματος.

Όταν σε ένα άτομο χορηγείται το εμβόλιο, μερικά από τα κύτταρά του θα διαβάσουν τις οδηγίες του mRNA και θα παράγουν προσωρινά την πρωτεΐνη ακίδας. Στη συνέχεια, το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου θα αναγνωρίσει αυτή την πρωτεΐνη ως ξένη και θα παράγει αντισώματα και θα ενεργοποιήσει τα Τ κύτταρα (λευκά αιμοσφαίρια) για να της επιτεθεί.

Εάν αργότερα, το άτομο έρθει σε επαφή με τον ιό SARS-CoV-2, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα τον αναγνωρίσει και θα είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τον οργανισμό εναντίον του. Το mRNA από το εμβόλιο δεν παραμένει στο σώμα αλλά διασπάται λίγο μετά τον εμβολιασμό.

Τα εμβόλια των AstraZeneca και Johnson Johnson είναι εμβόλια ιικού φορέα. Ο εν λόγω τύπος εμβολίου χρησιμοποιεί έναν άλλον, αβλαβή ιό για τη μεταφορά «οδηγιών» από τον ιό που προκαλεί την COVID-19. Αυτό επιτρέπει στα ίδια τα κύτταρα του οργανισμού να παράγουν την πρωτεΐνη που βρίσκεται μόνο στον ιό της COVID-19.

Το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου αναγνωρίζει ότι η εν λόγω πρωτεΐνη δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στον οργανισμό και ανταποκρίνεται με τη δημιουργία φυσικής άμυνας κατά της λοίμωξης από την COVID-19.

Αποτελεσματικό και κατά της Όμικρον το εμβόλιο της Novavax

Η Novavax ανέφερε ότι το εμβόλιο της είναι αποτελεσματικό κατά της παραλλαγής Όμικρον, σύμφωνα με δεδομένα που είχε δημοσιεύσει στα τέλη Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, η εταιρεία επισήμανε ότι η λήψη μίας αναμνηστικής δόσης του εμβολίου αύξησε ακόμα περισσότερο την ανοσιακή απάντηση κατά της Όμικρον. Τα δεδομένα λήφθηκαν από μελέτες που διεξάγονται για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης σε εφήβους.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν «ότι [το εμβόλιο] μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη συνεχιζόμενη μάχη ενάντια στις νέες παραλλαγές», δήλωσε ο Gregory M Glenn, πρόεδρος έρευνας και ανάπτυξης στην εταιρεία.

Η Novavax εργάζεται για την ανάπτυξη ενός ειδικού κατά της Όμικρο εμβόλιο. Είχε δηλώσει ότι αναμένει να ξεκινήσει την παραγωγή δόσεων του εμβολίου για συγκεκριμένη παραλλαγή τον Ιανουάριο.

Αποτελεσματικότητα που φτάνει το 90% στις κλινικές δοκιμές

Η πρώτη μελέτη, που διεξήχθη στο Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες, βρήκε μείωση 90,4% στον αριθμό των συμπτωματικών περιπτώσεων COVID-19 από 7 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση σε άτομα που έλαβαν Nuvaxovid (14 περιπτώσεις από 17.312 άτομα) σε σύγκριση με άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο (63 από 8.140 άτομα). Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο είχε 90,4% αποτελεσματικότητα σε αυτή τη μελέτη.

Η δεύτερη μελέτη που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε επίσης παρόμοια μείωση στον αριθμό των συμπτωματικών περιπτώσεων COVID-19 σε άτομα που έλαβαν το Nuvaxovid (10 περιπτώσεις σε 7.020 άτομα) σε σύγκριση με άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο (96 από 7.019 άτομα).

Σε αυτή τη μελέτη, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 89,7%. Συνολικά, τα αποτελέσματα των δύο μελετών δείχνουν μια αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Novavax που φτάνει το 90%.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν με το Nuvaxovid στις μελέτες ήταν συνήθως ήπιες ή μέτριες και υποχώρησαν εντός δύο ημερών μετά τον εμβολιασμό. Οι πιο συνηθισμένες ήταν ευαισθησία ή πόνος στο σημείο της ένεσης, κόπωση, μυϊκός πόνος, πονοκέφαλος, γενική αίσθηση αδιαθεσίας, πόνος στις αρθρώσεις και ναυτία ή έμετος.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Άνθεα Κούρου
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Καντέρ: «O Ερντογάν θα επιτεθεί μια μέρα στην Ελλάδα»

Ο Ενές Καντέρ μίλησε ανοικτά για τις απειλές που δέχτηκε για τη ζωή του και κάλεσε τον Πρω…