Κεντρική Ελλάδα Κύπελλο Κύπελλο Ελλάδας: Ο τελικός σε αριθμούς

Κύπελλο Ελλάδας: Ο τελικός σε αριθμούς

Κύπελλο

Το Κύπελλο Ελλάδας είναι ένας θεσμός που πολλοί έχουν βρεθεί να διεκδικούν το τρόπαιο, λίγοι είναι εκείνοι που το έχουν καταφέρει. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια επιτεύγματα και κάποιοι αριθμοί που «γεμίζουν» την ιστορία του θεσμού.

Όπως:

…σε μια μπορεία 47 χρόνων, μόλις έξι ομάδες έχουν κατακτήσει τον τίτλο: Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρης και Πανιώνιος.

…ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα με τις περισσότερες παρουσίες σε τελικούς και τους περισσότερους τίτλους. Έχει φτάσει 25 φορές στον τελικό και έχει κατακτήσει το τρόπαιο 20 φορές.

…ο Δημήτρης Διαμαντίδης είναι ο παίκτης που έχει περισσότερες συμμετοχές σε τελικούς Κυπέλλου Ελλάδας με 12.

…ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι ο προπονητής με τα περισσότερα τρόπαιο στο θεσμό. Έχει πανηγυρίσει τον τίτλο επτά φορές.

…ο Παναθηναϊκός έχει τις περισσότερες συνεχόμενες κατακτήσεις Κυπέλλου Ελλάδας με έξι διαδοχικές (2012-17), ενώ έχει και τις περισσότερες συνεχόμενες παρουσίες σε τελικούς με 13 (2005-2017).

…η μεγαλύτερη διαφορά που έχει σημειωθεί σε τελικό είναι το +47 του Παναθηναϊκού επί του Φάρου Κερατσινίου, όταν η ομάδα ήταν στην Α2 Ανδρών, με το τελικό 101-54 στο ΟΑΚΑ.

…οι περισσότεροι πόντοι που σημειώθηκαν ποτέ σε έναν τελικό είναι οι 191 το 1977, στον αγώνα Ολυμπιακός-Πανιώνιος, που έληξε 103-88 για τους «ερυθρόλευκους».

…κανένας τελικός δεν έχει κριθεί στην παράταση

…ο Κώστας Τσαρτσαρής έχει αναδειχθεί τρεις φορές MVP τελικών και έχει τα… πρωτεία στην κατηγορία. Διαμαντίδης και Τεόντοσιτς, που αναδείχθηκαν δύο φορές MVP.

…ο Νίκος Γκάλης παραμένει ο πρώτος σκόρερ των τελικών με τους 246 πόντους που έχει σημειώσει σε τελικούς και ακολουθεί ο Παναγιώτης Γιαννάκης με 155

…ο Δημήτρης Διαμαντίδης είναι ο παίκτης που έχει κατακτήσει περισσότερες φορές τον τίτλο. Έχει 10 τρόπαια στη συλλογή του. Αλβέρτης και Τσαρτσαρής ακολουθούν με οχτώ τρόπαι ο καθένας. Το Νέο Κλειστό Γυμναστήριο Ηρακλείου στα Δύο Αοράκια θα φτάσει σε αυτό το νούμερο φέτος.

…τα περισσότερα εισιτήρια που έχουν διατεθεί σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας είναι τα 19.317 στον αγώνα Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός του 1977, όταν οι «πράσινοι» είχαν επικρατήσει 79-72.

…η τελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας είχε τη μορφή των Final Four από το 1994 ως και το 2004. Επιστρέφει σε αυτή τη μορφή φέτος μετά από 18 χρόνια.

…επτά ομάδες έχουν φτάσει στον τελικό, αλλά έμειναν με τον τίτλο της φιναλίστ: Ηρακλής, Πανελλήνιος, Απόλλων Πάτρας, Μαρούσι, Ρέθυμνο, Φάρος Κερατσινίου, Προμηθέας Πάτρας.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Κύπελλο

Δειτε επισης

Κύπελλο Ελλάδας: Το κοινωνικό πρόσωπο το Κυπέλλου Ελλάδας (vid)

Γεμάτο δράση εντός και εκτός παρκέ περιείχε το Κύπελλο Ελλάδας. H Κρήτη φιλοξένησε ένα τετ…